U Turskoj uhapšen Italijan osumnjičen da je jedan od glavnih organizatora šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu

Italijan je osumnjičen i kao glavni organizator šverca kokaina u okviru akcije realizovane u Crnoj Gori 27. jula pod nazivom "Florida I"

52036 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Turskoj je uhapšen državljanin Italije Lućano Kamporesi osumnjičen da je jedan od glavnih organizatora međunarodnog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi, saopšteno je "Vijestima" nezvanično.

Italijan je osumnjičen i kao glavni organizator šverca kokaina u okviru akcije realizovane u Crnoj Gori 27. jula pod nazivom "Florida I".

Kamporesi je povezan sa mafijaškom organizacijom Ndrangeta, a u Italiji je već osuđen na kaznu zatvora od 20 godina...

Akcija "Florida I" je međunarodna operacija u kojoj su učestvovale policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku Europola.

Ta akcija, kako je ranije saopšteno iz Europola, dovela je do demontaže kriminalne organizacije koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire.

"Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina i uključivala je niz država članica EU i zemalja iz regiona Zapadnog Balkana. Mreža trgovine drogom uglavnom je sačinjena od crnogorskih državljana, ali su takođe uključeni i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Između 2019. i 2020. godine, organi za sprovođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istraga poslije zapljene u Portugalu otkrila je moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije Ndrangeta. Ista akcija dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 crnogorski državljani. Tokom istrage, 29 osumnjičenih je procesuirano u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu", saopšteno je ranije iz Europola.

Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, policajci širom Evrope pretresli su 37 lokacija (jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (jedan u Hrvatskoj, jedan u Italiji, osam u Crnoj Gori i dva u Srbiji).

Bonus video: