Piperović: Đuričković od danas štrajkuje glađu, ostaće u pritvoru stotinu godina

"Neki se, i neka su, puštaju na slobodu bez ikakave bojazni da će da se daju u bjekstvo, bez ikakvih garancija, a nijesu uhapšeni u stanu niti su se sami prijavili. I onda čovjek postavlja pitanje važi li pravda za sve i koje kriterijume članovi vijeća u Višem i Apelacionom sudu uzimaju kada odlučuju o nečijoj slobodi", kazao je advokat

13583 pregleda 11 komentar(a)
Piperović, Foto: Boris Pejović
Piperović, Foto: Boris Pejović

Pritvorenik Miloš Đuričković od danas će štrajkovati glađu zbog konstantnog odgađanja suđenja, kazao je za "Vijesti" njegov branilac advokat Zoran Piperović.

Kriminalnoj grupi na čijem je čelu prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva taj Cetinjanin, danas je ponovo odgođeno ročište zakazano u Višem sudu u Podgorici.

Tu krimi-grupu, blisku škaljarskom kriminalnom klanu, SDT optužuje za stvaranje kriminalne organizacije te šverca droge vrijedne oko pet miliona eura.

"Prosto je nevjerovatno da pritvor može da traje preko dvije godine, a da stav suda bude da je u tom predmetu najlakše odgoditi suđenje. Milošu Đuričkoviću pretres je bio zakazan za jun, zapravo jedan od pretresa je bio zakazan za jun mjesec i onda smo dobili pismeno obrazloženje da se pretres odgađa za septembar bez ikakvg objašnjenja zbog čega. To se ne radi u pritvorskim predmetima, ni u najdivljijim državama na planeti", rekao je Piperović.

Advokat objašnjava da namjerno nije htio da piše urgenciju i traži objašnjenje, da ne bi "zaoštravao odnose sa sudom".

"I želio sam da vjerujem da je upitanju bio životno realan razlog za odlaganje. Međutim, i današnji pretres je odgođen bez ikakvog obrazloženja - samo je rečeno da imamo novi termin krajem novembra. Sudija se mijenja u tom predmetu, a samo se ne mijenja nepobitna činjenica da je Đuričković skoro dvije i po godine, bez presude, u pritvoru. Očekujem realno da i sudija Goran Šćepanović izađe iz ovog predmeta, da ga treći sudija dobije u rad i da moj branjenik bude još jedno sto godina u pritvoru dok novi sudija ne upozna predmet i zakaže pretres", kazao je Piperović.

On ističe da su uzalud bile žalbe na odluku o produženju pritvora:

"Badava navođenje neumitnih činjenica koje govore o tome da treba da se ukine pritvor, sve se radi po inerciji. Đuričković je prilikom posjete rekao da će danas da stupi u štrajk glađu. Tražiće da bude prebačen u samicu i neće uzimati hranu. Razumijem ga kao čovjeka, a istovremeno, ogorčen sam, što branioci postaju potpuno nemoćni. U zadnjih 20 dana ukinuta su tri ili četiri pritvora. Po istim kriterijuma je traženo da bude i Đuričković pušten. Njegovo djelo, narodski rečeno, slabije je od onih za koje su okrivljeni u tim predmetima pušteni na slobodu. Izgleda da praksa ne važi za sve isto, izgleda da stav nije za sve isti, i ja nemam što da kažem osim da mu Bog bude u pomoć, jer valjda samo on zna kada će Miloš Đuričković biti pušten iz pritvora", rekao je Piperović.

Govoreći o neujednačenoj sudskoj praksi, on je naveo primjer odbijanja jemstva koje je ponudila porodica Petra Lazovića, optuženog u drugom predmetu.

"Mogu da navedem i primjer - okrivljeni Lazović, odnosno njegova porodica, nudi 1,2 miliona eura da izađe iz pritvora. Čovjek je uhapšen tako što se sam predao. Nigdje nije bježao i drže ga zbog opasnosti od bjekstva. Neki se, i neka su, puštaju na slobodu bez ikakave bojazni da će da se daju u bjekstvo, bez ikakvih garancija, a nijesu uhapšeni u stanu niti su se sami prijavili. I onda čovjek postavlja pitanje važi li pravda za sve i koje kriterijume članovi vijeća u Višem i Apelacionom sudu uzimaju kada odlučuju o nečijoj slobodi. Ovo je toliko frapantno, da nekoga mora da zabrine, ali ja znam da nikoga zabrinuti neće. Pa ko izdrži", poručio je Piperović.

Đuričković je uhapšen krajem maja 2020. godine.

Bonus video: