Neuračunljiv udarao sjekirom

Beranac osumnjičen da je u julu napao komšinicu pa se zabarikadirao u kući, ostaće na odjeljenju Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti

43357 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor
Foto: Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor

Beranac Lj. Š., osumnjičen da je u julu sjekirom napao komšinicu M. K. pa se zabarikadirao u kući, ostaće na odjeljenju Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, odlučio je Apelacioni sud.

Prethodno, Viši sud u Bijelom Polju 21. oktobra ukinuo je pritvor tom pedesetosmogodišnjaku i, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju, odredio mu obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi.

Na tu odluku žalio se njegov branilac, zahtijevajući da Apelacioni sud ukine rješenje i naloži da komisija vještaka uradi vještačenje osumnjičenog.

Pedesetosmogodišnjak je uhapšen 23. jula u Beranama, a hapšenju je prethodila drama - nakon što je komšinicu izudarao sjekirom po glavi i lijevoj ruci, otišao je u svoj stan i zabarikadirao se.

Iz Uprave policije tada su saopštili da je odbio da se preda, zbog čega je angažovan pregovarač, a nakon toga i pripadnici Protivterorističke jedinice (PTJ) koji su izvršili upad u stan osumnjičenog i uhapsili ga.

Prema spisima Apelacionog suda, M. K. je i prije tog dana doživljavala neprijatnosti od istog komšije.

Ona je, na saslušanju u bjelopoljskom Višem tužilaštvu ispričala i šta se tog dana dešavalo.

”Radnici su radili na priključivanju interneta u zgradi oštećene, pri čemu se jedan od njih popeo uz metalne merdevine postavljene uz stub koji se nalazi između zgrade, kuće Š. i dječijeg vrtića. Oštećena se nalazila u svom stanu, kada je primijetila da iz stana izlazi J. S. i kreće se prema radniku koji se nalazi na merdevinama. Krenula je i ona napolje i vidjela je da S. (sestra osumnjičenog prim. aut) počinje da ljulja merdevine na kojim se nalazi radnik. Ništa nije govorila za to vrijeme. Obratila joj se riječima: ‘Šta radiš to S., pašće momak?’... Prišla joj je, i u tom momentu kada se okrenula vidjela je da iza nje stoji Š. Lj. koji je sa obje ruke držao sjekiru iznad svoje glave i istom zamahnuo i udario je u predjelu tjemena, više lijevo”, ispričala je oštećena.

Objasnila je da je udario oštricom sjekire i da prije toga, kao ni tokom udarca, ništa nije govorio.

Tužiocima je rekla i da misli da je sjekirom udario dva puta, nakon čega je podigla ruke da se zaštiti:

”U tom momentu on je sjekirom, i to njenim oštrim dijelom, udario u predjelu lijeve ruke. U trenutku kada je udario u glavu Lj. i ona su stajali okrenuti licem u lice. Razdaljina između njih dvoje je bila možda pola metra. Začula je i svoju ćerku M. koja je zavriskala jer je u tom momentu i ona bila u dvorištu”, piše u spisima Apelacionog suda.

Njena kćerka ispričala je da je istrčala iz stana kada je čula da M. K. pita komšinicu: “Šta to radiš?”.

”I dok je izlazila, vidjela je da iz stana na spratu iznad njih izlazi Š. Lj. držeći sjekiru u ruci. Radilo se o velikoj sjekiri za cijepanje drva. Krenuo je niz stepenice, a kada je to vidjela počela je da vrišti i zove u pomoć. Prošao je pored nje, samo je pogledao, ništa joj nije rekao, ona se uplašila za sebe jer je mislila da će je napasti, međutim on je samo prošao pored nje, izašao napolje i prišao uskom prostoru gdje su se nalazili njena majka, njegova sestra S. i radnici... Sve vrijeme je vrištala, ali je čula graju koja je dolazila iz njihovog pravca. Sve je kratko trajalo i sljedeće što je vidjela je da se Lj. noseći sjekiru u rukama vraća u svoj stan. Vidjela je da na oštrici sjekire ima krvi. Takođe je prošao pored nje, ništa joj nije rekao”, ispričala je svjedokinja.

Isto je ispričao i svjedok B. M. koji je prolazio kada je Beranac napao komšinicu.

”Vidio je da je M. pokušala da se zaštiti rukama, ali on je uspio da je udari”.

”Iz nalaza i mišljenja vještaka psihijatra dr G. K. iz zapisnika datog pred Višim državnim tužilaštvom u Bijelom Polju datog 24. 07. 2022. godine proizilazi da je okrivljeni osoba kod koje su evidentni simptomi paranoidne psihoze sa teškim poremećajima ponašanja u smislu agresije koju usmjerava na okolinu”, obrazložile su sudije Apelacionog suda.

U rješenju, kojim je produžen boravak osumnjičenog u psihijatrijskoj ustanovi, piše da je osumnjičeni u trenutku izvršenja protivpravnog djela bio “kontrolisan” patološkim idejama, bez ikakvog uvida u svoje stanje i bez imalo kritičnosti prema svom ponašanju, da je bio u potpunosti neuračunljiv i da da nije bio u stanju da shvati da čini krivično djelo, niti kakve su posljedice tog činjenja.

Bonus video: