Viši sud ponovo donio rješenje o ukidanju pritvora Vesni Medenici

"Nakon dostavljanja odluke Apelacionog suda Crne Gore Kvsž.br.256/22 od 20. 11. 2022. godine, na sjednici vijeća održanoj dana 21. 11. 2022. godine donio rješenje Kvs.br.563/22 o ukidanju pritvora protiv V. M."

51955 pregleda 75 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković

Viši sud u Podgorici ponovo je donio rješenje o ukidanju pritvora nekadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici. Dan ranije Apelacioni sud prihvatio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo rješenje o puštanju Medenice iz spuškog pritvora gdje je provela gotovo sedam mjeseci zbog optužbi da je bila dio organizovane kriminalne grupe koji je stvorio njen sin Miloš Medenica.

Viši sud je u saopštenju naveo da nakon dostavljanja odluke Apelacionog suda Crne Gore Kvsž.br.256/22 od 20.11.2022. godine, na sjednici vijeća održanoj dana 21.11.2022. godine donio rješenje Kvs.br.563/22 o ukidanju pritvora protiv Medenice.

"Ovoj odluci, prethodila je odluka istog vijeća, kojim je nakon podizanja optužnice protiv V.M. donijeto rješenje Kvs.br.482/22 od 17.10.2022. godine, kojim je produžen pritvor protiv okrivljene, koje rješenje je ukinuto od strane Apelacionog suda rješenjem Kvsž.br.240/22 od 10.11.2022. godine, i rješenje Kvs.br.532/22 od 11.11.2022. godine kojim je ukinut pritvor, koje je ukinuto odlukom Apelacionog suda Kvsž.br.256/22 od 20.11.2022. godine", saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

Oni su naglasili da se u skladu sa rješenjem Apelacionog suda, kojim se ukazuje da nisu dati dovoljni razlozi za produženje pritvora, pojasnili da su se u potpunosti osvrnuli na ukidne razloge.

"U rješenju se kazuje na nove okolnosti koji su navedeni u žalbi SDT-a, sud se u novom rješenju u potpunosti osvrnuo na ukidne razloge, te nove okolnosti navedene u žalbi, za koje još jednom ukazujemo da se radi o okolnostima koje su SDT-u bile poznate i prethodno, pa je analizom istih došao do zaključka da raspoložive činjenice ne ukazuju na konkretnu opasnost od bjekstva, koja bi opravdavala produženje pritvora kao mjere obezbjeđenja prisustva okrivljene u daljem toku postupka ili neke druge mjere za obezbjeđenje prisustva usled čega je odlučeno da se odbije predlog SDT-a", navodi se u saopštenju Višeg suda.

Apelacioni sud, kojem je Viši sud u Podgorici nakon četiri dana zadržavanja žalbe SDT-a, dostavila dokument po kojem su u nedjelju utvrdili da je "pobijano rješenje Višeg suda zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer prvostepeni sud nije ispoštovao naloge iz prethodnog ukidnog rješenja Apelacionog suda Kvsž.br. 240/22 od 10. 11. 2022. godine, a bio je dužan da raspravi sva sporna pitanja na koja je ukazao drugostepeni sud u ukidnom rješenju"...

"Prethodno je Apelacioni sud Crne Gore rješenjem Kvsž.br. 240/2022 od 10. 11. 2022. godine ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici Kvs.br.482/22 od 17. 10. 2022. godine, u dijelu u kojem produžen pritvor okrivljenoj Vesni Medenici po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 1 ZKP-a, cijeneći da nisu dati relevantni i dovoljni razlozi za produženje pritvora ovoj okrivljenoj, budući da je prvostepeni sud razloge za produženje pritvora isključivo zasnovao na dvije okolnosti koje je navelo Specijalno državno tužilaštvo u predlogu za produženje pritvora nakon podizanja optužnice, odnosno činjenici da je okrivljena Medenica na svom telefonu u „Google“ pretrazi nekoliko dana prije lišenja slobode pretraživala biografiju advokata iz Beograda i da je kupila kartu u jednom pravcu. Navedene okolnosti, po nalaženju Apelacionog suda, same po sebi, bez drugih razloga, nisu dovoljne da bi ukazivale na konkretnu opasnost od bjekstva okrivljene za slučaj da se nađe na slobodi. Ovakav zaključak Apelacioni sud je izveo na osnovu stanja u spisima predmeta, navoda žalbi, te i Odluke Ustavnog suda Crne Gore U-III br. 655/22 od 12. 10. 2022. godine, koja je donijeta po ustavnoj žalbi branilaca okrivljene podnijetoj protiv rješenja Vrhovnog suda Crne Gore Kr-S.br. 12/22 od 15. 7. 2022. godine u kojoj je Ustavni sud doslovno naveo: 'Naime, sama činjenica da se nekom licu može izreći relativno visoka kazna zatvora, koja ga ne može ostaviti ravnodušnim u odnosu na dostupnost tužilaštvu i sudu, kao i to da je nekoliko dana prije lišenja slobode pretraživala biografiju svog punomoćnika-advokata, kojeg je kasnije angažovala da je zastupa u predmetnom krivičnom postupku i kupljena karta za Beograd u jednom pravcu, ne mogu biti same po sebi razlog za produženje pritvora. Osim toga, Ustavni sud ukazuje da je u trenutku kada je u „Google“ pretrazi podnositeljka pretraživala biografiju advokata Zdenka Tomanovića, bila „slobodan građanin“, odnosno zvanično protiv nje nije bio pokrenut nijedan krivični postupak, a koje okolnosti se odnose i na samu kupovinu karte u jednom pravcu. Ovdje treba istaći i činjenicu da Specijalno tužilaštvo, prilikom podnošenja predloga za određivanje pritvora (kao i kasnije, prilikom prvog produženja pritvora) nije predlagalo pritvorski osnov iz čl. 175 st. 1 tač.1 ZKP-a, iako su sve ove okolnosti postojale i u tom periodu, već naprotiv, za to se odlučilo prvi put nakon tri mjeseca od početka istrage, prilikom produženja pritvora Vrhovnom sudu", pojasnili su u Apelacionom sudu.

Na prvu odluku Višeg suda, koje je 11. novembra, ukinulo pritvor Medenici uložio je žalbu tužilac u SDT-u Jovan Vukotić koji je u podužem obraćanju ukazao zbog čega smatra da postoji realna i velika opasnost da će Vesna Medenica pokušati da pobjegne...

Bonus video: