SPO sada svi šiju sa platama

Vlada novim predlogom odluke o specijalnom dodatku zakida Specijalno policijsko odjeljenje, dok su 30 odsto uvećanja na osnovnu zaradu dobili gotovo svi iz kriminalistike

26219 pregleda 9 komentar(a)
Sjedište Specijalnog policijskog odjeljenja u Podgorici (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Sjedište Specijalnog policijskog odjeljenja u Podgorici (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Novim Vladinom Predlogom odluke o izmjeni Odluke o specijalnom dodatku predviđeno je 30 odsto dodatka gotovo svim službenicima u odsjecima i grupama kriminalističke policije, tako da će imati narednu platu za najmanje pet odsto višu nego kolege u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO).

Službenici SPO jedini ljetos u sistemu Uprave policije nijesu dobili dodatak do 10 odsto na osnovnu zaradu, iako se bave najosjetljivijim i najzahtjevnijim poslovima jer postupaju po nalozima Specijalnog državnog tužilaštva, što je sada dovelo do toga da će njihove zarade biti manje u odnosu na gotovo sve u kriminalističkoj policiji.

Upućeni tvrde da će se na takav način obesmisliti rad službenika SPO, koji su samo u posljednjih pola godine postupali u nekoliko velikih istraga SDT-a: protiv bivše prve žene pravosuđa Vesne Medenice, predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, bivše uprave Plantaža, krađe kamiona cigareta koje je trebalo da spali Uprava prihoda i carina...

Godinama su zarade u SPO bile više u odnosu na ostale kolege jer imaju odobren specijalni dodatak, koji je do aprila ove godine iznosio do 45 odsto na osnovnu zaradu, ali kada je stupio na snagu novi obračun u Ministarstvu unutrašnjih poslova - nakon što je ukinuta stavka da im se minuli rad ne može računati i benificirani staž, već samo efektivni, došlo se do situacije da im je kumulativna zarada smanjena za 10 do 15 odsto.

U junu je donijeta Odluka kojom je odobren dodatak od 10 odsto na osnovnu zaradu svima u sistemu Uprave policije, ali tada je to povećanje zaobišlo SPO, jer navodno nije bilo zakonskog osnova da im se isplate dva dodatka jer su već imali odobren specijalni.

Dodatak za kriminalistiku

Najnovijom izmjenom odluke, Vlada planira da odobri specijalni dodatak za službenike u Odsjeku za borbu protiv droga, Odsjeku za specijalne istražne metode, Odsjeku za zaštitu svjedoka, Grupi za suzbijanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, Grupi za specijalnu operativnu podršku u okviru Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, Grupi 1,215 u okviru Odsjeka za kriminalističko-obavještajne poslove, Grupi za borbu protiv korupcije, Grupi za sprovođenje finansijskih istraga, Grupi za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata, napada na novinare predstavnike medija, Grupi za međunarodne ciljane potrage u okviru Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju - INTERPOL-EUROPOL SELEC...

U obrazloženju Vlada je navela da je član Odluke o specijalnom dodatku bilo neophodno izmijeniti, s obzirom na to da je promijenjena unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi policije, na način da više ne postoje pojedine organizacione jedinice čiji su službenici ostvarivali pravo na specijalni dodatak, odnosno promijenjeni su i opisi poslova pojedinih organizacionih jedinica.

”Zbog usklađivanja sa važećim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru - članom 18, kao osnovom za donošenje odluke, potrebno je da se predmetna odluka izmijeni, odnosno, dopuni na način da i pojedine organizacione jedinice Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije imaju specijalni dodatak”, navodi se u dokumentu.

Predlogom odluke je predviđeno i da se izbriše Jedinica za podršku i logistiku iz razloga što, shodno važećem aktu o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, ona više ne postoji.

Ljetos je Vlada Odlukom predvidjela dodatak i to do maksimalnih 30 odsto za glavnog inspektora i inspektora I klase u Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova, kojima su u avgustu ove godine Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta mimo Zakona o unutrašnjim poslovima, data policijska ovlašćenja i zvanja.

Brojka od 50 je nedostižna

Zbog toga što će, ukoliko se usvoji predlog, gotovo svi u kriminalističkoj policiji imati veće zarade od SPO, upitno je kako će to odjeljenje biti popunjeno iako je Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta predviđeno da tamo radi 50 službenika.

U SPO sada ima svega 20-ak službenika, a mnogi iskusniji inspektori i stručnjaci iz specijalizovanih oblasti sa zvanjima potrebnim za rad u tom odjeljenju, tek sada nakon ovog dodatka za ostale u kriminalističkoj policiji neće htjeti da pređu u SPO zbog obima posla i zahtjevnih policijskih zadataka, ali i zbog zarada koje ne odstupaju od drugih odjeljenja i organizacionih jedinica sa neuporedivo lakšim poslom.

Osim toga, razlog zbog kojeg mnogi ne žele u SPO je i što im se mjesečno plaćaju samo 32 prekovremena sata, iako rad u tom odjeljenju zahtijeva počesto mnogo duže radno angažovanje.

Treba li i njima dodatak od 60 odsto?

Vlada je u avgustu usvojila dva amandmana kojima se predviđa povećanje za 33 odsto specijalnog dodatka za sudije, tužioce i zaposlene u organima sudske vlasti i državnom tužilaštvu, koji se bave predmetima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma.

Prema ranijem rješenju, specijalni dodatak je iznosio najviše 45 odsto njihove osnovne zarade, a na osnovu ovog amandmana ta gornja granica je podignuta na 60 odsto osnovne zarade.

Kako službenici SPO postupaju u predmetima iz nadležnosti SDT-a bilo bi logično da se i njima podigne visina predviđena za specijalni dodatak.

”Na ovaj način se unapređuje materijalno-finansijski položaj zaposlenih u sudstvu i tužilaštvu koji se bave predmetima iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina”, navodi se ljetos u Vladinoj odluci.

Bonus video: