Vučković: Ubrzati rješavanje starih predmeta

"Identifikovani su sudovi koji imaju najveći broj predmeta starijih od pet godina. Obavezani su da izrade planove rješavanja starih predmeta i pristupe njihovom rješavanju u što kraćem roku, te da o tome redovno obavještavaju Vrhovni sud"

1819 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vrhovni sud
Foto: Vrhovni sud

Sudovi su od početka godine do 15. novembra ove godine imali ukupno u radu 118.131 predmet, od kojih je riješeno 65.657 predmeta, a stopa efikasnosti je 82,4 odsto - broj predmeta u odnosu na priliv.

To je saopštila vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković na sastanku predsjednika svih crnogorskih sudova, održanom u Budvi.

"Identifikovani su sudovi koji imaju najveći broj predmeta starijih od pet godina. Obavezani su da izrade planove rješavanja starih predmeta i pristupe njihovom rješavanju u što kraćem roku, te da o tome redovno obavještavaju Vrhovni sud. Predmeta starijih od tri godine ukupno je 5.251. Sudovi za prekršaje u radu su imali 90.155 predmeta. Od tog broja riješil su 40.163 predmeta, dok je na ime novčanih kazni naplaćeno skoro tri miliona eura", saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Vučković je, kako se dodaje, obavijestila predsjednike sudova da su sudije Vrhovnog suda Crne Gore, učestvovale u razgovoru sa predstavnicima Venecijanske komisije o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

"Predsjednici sudova razmotrili su teme od značaja za rad pravosuđa, uključujući Izvještaj o radu u dosadašnjem period, a usvojeni su i zaključci čija realizacija će se dalje pratiti. Saglasno mjerama iz Strategije reforme pravosuđa, predsjednici sudova razmatrali su i pitanja disciplinske odgovornosti sudija i zaključili da je u daljem periodu potrebna proaktivna ocjena o tome da li je sudija osnovano sumnjiv da je izvršio disciplinski prekršaj, ili je učinio povredu Etičkog kodeksa sudija".

U saopštenju se navodi da je Vučković upoznala predsjednike sudova sa informacijom da je formirana zajednička Radna grupa za izradu smjernica za primjenu Sporazuma o priznanju krivice, koju će činiti predstavnici sudstva i Državnog tužilaštva.

Bonus video: