Određen pritvor uhapšenima u akciji zapljene 430 kg kokaina

Prema tvrdnjama istražiteljka, Červanakuov brat Zenel, u maju je, iz Kolumbije naručio 20 paleta vještačkog đubriva, kroz koje je bio rasut kokain

6753 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalni sud u Tirani odredio je pritvor za deset uhapšenih u međunarodnoj akciji koja je rezultirala zapljenom 430 kilograma kokaina, prenose tamošnji mediji.

U toj akciji, prije dva dana uhapšen je bivši načelnik albanske Opštine Fraklu Viktor Červanaku, u čijem stanu je pronađena laboratorija u kojoj je trebalo izdvojiti kokain iz vještačkog đubriva kroz koje je rasut.

Prema tvrdnjama istražiteljka, Červanakuov brat Zenel, u maju je, iz Kolumbije naručio 20 paleta vještačkog đubriva, kroz koje je bio rasut kokain.

U akciji crnogorskog Sektora za borbu protiv kriminala, albanske policije i američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA) kojom su koordinirali ovdašnje Više tužilaštvo i njihove kolege iz Albanije,uhapšeno je još osam državljana Albanije.

Lisice na ruke stavljene su sinu Viktora Červanakua, Denilsonu, njegovoj vjerenici Endži Ferhati, Nikolinu Đoleni. Uhapšeni su i Klajdi Vrioni, Julijan Malaj, Redion Meši, Bledar Matoši i Marildo Rona.

Albanski mediji prenose da je jedan od finansijera krijumčarenja kokaina Đolena.

Objavili su i da su, nakon što je u julu, u barskoj luci utvrđeno da je u džakovima vještačkog đubriva sakriven kokain, albanski istražitelji prihvatili prijedlog crnogorske policije - da se radi kontrolisana isporuka, kako bi došli do naručioca droge.

Tamošnje Specijalno tužilaštvo tražilo je i dobilo mogućnost da na mjere tajnog nadzora stavi poručioca tereta Zenela Červanaku, a onda i ostale uključene u šverc droge vrijedne oko 40 miliona.

Ntv.al prenosi da je prisluškivanjem otkrivena uloga 11 osoba umiješanih u šverc 430 kilograma kokaina. Pozivajući se na izvore iz njihove policije, objavili su i da su tokom istrage u automobil Nikolina Đolena postavili prisluškivače.

"Iz snimljenih razgovora proizilazi da je tridesetčetvorogodišnji Đolena razgovarao sa ostalim članovima grupe o novčanoj dobiti koju bi ostvarili od količine kokaina. Na subotnjem ročištu, koje je održano iza zatvorenih vrata, Đolena je preko svog advokata negirao umiješanost u trgovinu kokainom. Čak je i naručilac hemijskog đubriva Viktor Červanaku tvrdio da nema saznanja da se u tovaru nalazi količina od 430 kilograma kokaina. Isti stav zauzela su i ostala uhapšena lica", objavio je ntv.al.

Prenose i da su neki od advokata osumnjičenih tražili blaže mjere od pritvora, ali da je sudija Erjon Bani to odbio.

Bonus video: