HRA: Treći put odložen početak suđenja za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića

"Obrazlažući zahtjev za izuzeće ODT u Podgorici, advokat Marko Radović je istakao da je objektivnost tužilaštva dovedena u pitanje zbog načina na koji je vođen izviđajni postupak za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića"

4404 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem od oštećenog Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, po treći put je odloženo zbog zahtjeva advokata odbrane da se iz postupka izuzme postupajuća državna tužiteljka Romina Vlahović, ali i cijelokupno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, zbog sumnje u nepristrasnost, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

O zahtjevu za izuzeće, kako se dodaje, izjasniće se Više državno tužilaštvo u Podgorici.

"Suđenje je prvi put odloženo 15. septembra ove godine, kada jednom od okrivljenih policijskih službenika, Nemanji Vujoševiću, nije uredno uručen poziv, dok se drugi put dvojica okrivljenih, Dalibor Ljekočević i Bojan Vujačić nijesu pojavili uslijed bolesti".

U saopštenju se navodi da je ročište odloženo za 25. januar 2023. godine, a da predmet pred Osnovnim sudom vodi sutkinja Larisa Stamatović Mijušković.

"Obrazlažući zahtjev za izuzeće ODT u Podgorici, advokat Marko Radović je istakao da je objektivnost tužilaštva dovedena u pitanje zbog načina na koji je vođen izviđajni postupak za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića. Kako navodi, predmet se taktički nalazio u fazi izviđaja sve do pravosnažnog oslobođenja Jovana Grujičića za podmetanje eksploziva 2015. godine, u kom predmetu je od Boljevića iznuđen iskaz, kao navodno ključnog svjedoka. Dodatno, advokat Radović je istakao i propust ODT u Podgorici da u fazi izviđaja sasluša svoju tužiteljku, Ivanu Vuksanović, koja je od Boljevića uzela izjavu 25. maja 2020. godine i na zapisnik evidentirala da on tom prilikom nije imao povrede, te da je njegovo svjedočenje bilo proizvod slobodne volje. Kako odbrana planira da kao ključnog svjedoka pozove tužiteljku Vuksanović iz ODT u Podgorici, a predmet za iznuđivanje iskaza se vodi po optužnici tog tužilaštva, odbrana sumnja da je i dalja objektivnost i nepristrasnost tužilaštva pod znakom pitanja", navodi se u saopštenju.

HRA u saopštenju navodi da je "Marko Boljević dan nakon iznuđivanja iskaza, 26. maja 2020. godine podnio krivičnu prijavu protiv šestorice nepoznatih policijskih službenika iz CB Podgorica, koje je optužio da su ga mučili kako bi dao izjavu kojom za dva krivična djela tereti Jovana Grujičića i Benjamina i Zorana Mugošu".

"Državna tužiteljka Romina Vlahović je istog dana dala naredbu sudskom vještaku medicinske struke da izvrši tjelesni pregled Boljevića. Doktor Nemanja Radojević je onda narednog dana kod Boljevića evidentirao brojne tjelesne povrede, uključujući i krvne podlive na vratu. Pored domaćeg vještaka, povrede Marka Boljevića su evidentirali i strani eksperti koje je za potrebe ovog slučaja angažovala HRA. Oni su zaključili da su hematomi, ogrebotine i manje ogrebotine nasumično raspoređene po cijelom tijelu Boljevića, uključujući vrat, prsa, ruke, i noge, te prisutan bol i patnja visoko konzistentni sa njegovim navodima da su ga tukli nogama, šakama i bejzbol palicama tokom njegovog lišenja slobode 25. maja 2020. Domaći i strani eksperti su kod Boljevića dodatno utvrdili postojanje post-traumatskog stresnog sindroma, kao posljedice pretrpljene policijske torture. Ovaj slučaj je u vezi sa zlostavljanjem drugih lica u okviru iste istrage tzv. bombaških napada. Zbog iznuđivanja iskaza od Benjamina Mugoše, državna tužiteljka Snežana Šišević optužila je policijskog inspektora Dalibora Ljekočevića, koji je okrivljen i za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića. Za iznuđivanje iskaza od Jovana Grujičića, koji je pogrešno optužen za postavljanje eksploziva, a koji je u međuvremenu pravosnažno oslobođen optužbi, još uvijek niko nije optužen, iako su i međunarodni stručnjaci utvrdili da je i on bio žrtva zlostavljanja. U tom predmetu je više državno tužilaštvo po drugi put ukinulo rješenje o odbacivanju krivične prijave od strane osnovne državne tužiteljke u Podgorici Maje Knežević", navodi se u saopštenju.