Crni rekordi na drumovima: U oktobru stradalo 11, od početka godine 68 osoba

Uprava policije u odgovoru “Vijestima” navodi da je na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima ljudski faktor

35274 pregleda 10 komentar(a)
Od 11 smrtno stradalih lica, pet je stradalo u dvije nezgode (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zeković
Od 11 smrtno stradalih lica, pet je stradalo u dvije nezgode (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zeković

Prošli oktobar, nažalost, ostaće upamćen kao mjesec u kojem je u saobraćajnim nesrećama poginulo čak 11 osoba zbog čega će u crnim statistikama biti upisan kao jedan od najtragičnijih mjeseci u posljednjoj deceniji po broju stradalih u drumskom saobraćaju.

Tokom oktobra, samo u dvije saobraćajne nesreće stradalo je pet osoba, od čega i dvoje djece, a alarmantan je i podatak da je od početka godine u saobraćaju poginulo čak 68 osoba, mahom mlađe životne dobi.

Te brojke već pokazuju da će broj poginulih u ovoj godini biti najveći još od 2013. godine, kada je u deceniji za nama došlo do značajnijeg pada broja stradalih u udesima na crnogorskim cestama nego što je to bio slučaj u prvoj deceniji 21. vijeka.

Uprava policije u odgovoru “Vijestima” navodi da je na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima ljudski faktor.

”Taj faktor se dominantno ogleda u prekoračenju brzine kretanja, prelaska na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, nedozvoljeno preticanje, uticaj alkohola i nepropuštanje pješaka. Što se tiče porasta broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama tokom oktobra tekuće godine, napominjemo da je od 11 smrtno stradalih lica, pet stradalo u dvije nezgode”, piše u odgovoru Uprave policije.

Teže povrijeđeno 482

Službenici Uprave policije su tokom oktobra 2022. godine evidentirali 471 saobraćajnu nezgodu u kojima je pored 11 poginulih, povrijeđeno i 275 lica, od kojih je 215 zadobilo lakše, a 60 teže tjelesne povrede.

Na osnovu uporedne statistike, koju evidentira UP, u istom mjesecu 2021. godine dogodile su se 524 saobraćajne nezgode u kojima je poginulo pet osoba, dok je broj povrijeđenih bio gotovo identičan kao i tokom ove godine - 261, od čega su 224 osobe zadobile lakše, a 37 teže povrede.

Prethodne četiri godine ispod 50 stradalih na godišnjem nivou (arhiva/ilustracija)
Prethodne četiri godine ispod 50 stradalih na godišnjem nivou (arhiva/ilustracija) foto: Svetlana Mandić

”Za deset mjeseci 2022. godine, na putevima u Crnoj Gori dogodilo se ukupno 4.685 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 65 lica, dok je povrijeđeno 2.498 lica, od kojih je 2.016 zadobilo lakše, a 482 lica teže tjelesne povrede”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

U Vladinom izvještaju iz maja ove godine, navodi se da saobraćajna policija, kroz kontrole, preventivne i represivne aktivnosti, bez obzira na relativno dobru organizaciju i visok stepen angažovanosti policajaca na terenu, realno ne može postići veću efikasnost djelovanja od postojeće.

Alkotestirali 110.351 vozača

Za deset mjeseci 2022. godine, službenici saobraćajne policije su kontrolisali 212.205 vozila i tom prilikom su alkotestirali 110.351 vozača.

”Od alkotestiranih vozača, njih 9.557 je zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je 230 vozača odbilo alkotestiranje. U navedenom periodu izdata su 83.243 prekršajna naloga i podnijeto 27.550 prekršajnih prijava”, navodi UP.

Službenici saobraćajne policije su tokom oktobra 2022. godine kontrolisali 18.194 vozila i alkotestirali 9.991 vozača, od kojih je 856 zatečeno da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, dok je 30 vozača odbilo alkotestiranje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

”U oktobru su policijski službenici izdali 1.834 naloga za plaćanje novčane kazne i podnijeli 4.468 prekršajnih prijava. U cilju smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, a prevashodno onih sa najtežim posljedicama, Uprava policije svakodnevno preduzima sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti koje su propisane Zakonom, bez obzira na značajna kadrovska i materijalna ograničenja koja limitiraju i otežavaju njen rad”, piše u odgovorima Uprave policije.

Crne brojke bile ispod 50

Koliko su zabrinjavajuće tragične brojke za nepunih 11 mjeseci ove godine govori i uporedni podatak prema kojem je tokom 2018, 2019, 2020. i 2021. godine bilo ispod 50 poginulih na nivou cijele godine.

Zbog alarmantnog povećanja broja drumskih tragedija, Vlada je na sjednici 20. maja, zadužila MUP da u saradnji sa Policijskom akademijom u Danilovgradu i Mašinskim fakultetom u Podgorici, organizuje specijalističke obuke starješina i pripadnika Saobraćajne policije, u cilju unapređenja profesionalnih kapaciteta policije.

Osim toga, Vlada je zadužila i Upravu za inspekcijske poslove da kroz pojačan inspekcijski nadzor izvrši uvid u rad i postupanje zdravstvenih ustanova, kao i sam postupak ljekarskih pregleda i izdavanja ljekarskih uvjerenja, kako javnih, tako i privatnih zdravstvenih ustanova.

Stacionirani radari teško i 2023. godine

Iako se godinama u Crnoj Gori najavljuje nabavka i postavljanje 72 stacionirani radara na glavnim crnogorskim saobraćajnicama, teško da će taj posao biti okončan i tokom naredne godine.

Vlada je u maju zadužila MUP da intenzivira aktivnosti na realizaciji projekta stacioniranih radarskih sistema za nadzor saobraćaja u većim gradovima i na pojedinim dionicama magistralnih puteva - uključujući i auto-put), ali ta tenderska dokumentacija još nije pripremljena.

Radarski sistem, koji je još 2017. godine najavljen kao kapitalan projekat od 2,5 miliona eura, prema analizama UP i MUP-a doprinio bi efikasnijem sprovođenju preventivnih i represivnih mjera prema učesnicima u saobraćaju, pa samim tim i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda s najtežim posljedicama.

Bonus video: