Bombama se svete zbog pretresa

Pomoćnik direktora UIKS-a Nebojša Janković ocijenio da napad na Spasojevića predstavlja atak na tu instituciju. Poručio i da ih pripadnici organizovanih kriminalnih organizacija neće zaustaviti u zavođenju reda iza spuških bedema

35988 pregleda 17 komentar(a)
Policija obavlja uviđaj nakon eksplozije, Foto: Boris Pejović
Policija obavlja uviđaj nakon eksplozije, Foto: Boris Pejović

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) tvrde da su pripadnici kriminalnih grupa povezanih sa pritvorenicima aktivirali bombu ispred porodične kuće načelnika Istražnog zatvora Predraga Spasojevića, ali i poručili da ih to neće zaustaviti u zavođenju reda u zatvoru.

Nadomak Spasojevićeve kuće, 1. decembra oko 20 časova aktivirana je ručna bomba, a policija je utvrdila da su najmanje dvije osobe učestvovale u napadu.

U istrazi je saslušano više osoba, ali zasada niko nije uhapšen. U eksploziji bombe nije bilo povrijeđenih.

”Apsolutno nećemo podleći bilo kakvoj vrsti pritiska. Nas ovdje ima preko 500 zaposlenih i trudimo se da časno hranimo svoje porodice od plate i u tome ćemo istrajati. Ni na jedan način nećemo praviti kompromise sa bilo kojim pojedincem ili bilo kojom organizovanom kriminalnom grupom. Ovo što se desilo sinoć doživljavamo kao napad na sve nas i naša će reakcija biti uvezana, zajednička i usmjerena ka tome da Peđa Spasojević nije sam. Danas smo svi mi on, zajedno ćemo djelovati i nećemo dozvoliti da bilo koji pojedinac ili bilo koja organizovana kriminalna grupa poremeti procese u UIKS-u”, poručio je juče pomoćnik direktora te Uprave Nebojša Janković.

Spasojević je 1. septembra imenovan za načelnika Istražnog zatvora i već par dana nakon toga u toj organizacionoj jedinici UIKS-a napravljen je opšti pretres. U tom i u ostalim pretresima oduzeto je više od 60 mobilnih telefona, nekoliko desetina improvizovanih bodeža, ali i ostale nedozvoljene stvari...

Spasojević, službenici koji su učestvovali u pretresima, ali i rukovodni kadar, potom su počeli da dobijaju prijetnje - direktne i indirektne, mahom od pritvorenih članova kotorskih organizovanih kriminalnih grupa.

Janković objašnjava da mjesecima zbog aktivnosti kojima sprečavaju negativno djelovanje i negativne bezbjednosne pojave unutra i izvan zatvora, službenicima UIKS-a, u kontinuitetu prijete pojedini neformalni lideri organizovanih kriminalnih grupa.

Nebojša Jankovć, pomoćnik načelnika UIKS-a
Nebojša Jankovć, pomoćnik načelnika UIKS-a foto: Luka Zeković

”Prijetnje upućuju direktno i indirektno. O svemu što može biti predmet interesovanja policije i tužilaštva, UIKS je davao pisana i usmena obavještenja tim državnim organima radi eventualnih preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti”, objašnjava on.

Ističe da lica lišena slobode pokušavaju da identifikuju ko izdaje nalog za pretres, nakon čega targetiraju te osobe.

”Pa su prijetnje usmjerene upravo ka njima i to svima - od službenika koji direktno preduzimaju radnju do samog visokorukovodnog kadra. Mi se štitimo profesionalnim radom, a što se tiče aktivnosti koje se odvijaju mimo kapija UIKS-a, u odnosu na bilo kog od nas pjedinačno, tu zausta očekujemo da će policija, nadležno tužilaštvo i svi činioci bezbjednosnog sektora preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnost i da će to rezultirati našom zaštitom, kako bi mogli da istrajemo u aktivnostima. Sigurno je i da mi nećemo praviti ustupke i nećemo se povući, niti promijeniti naše planirane aktivnosti”, kazao je Janković.

Pomoćnik direktora UIKS-a objašnjava da su prijetnje počele kada su se pritvorenici i zatvorenici konačno, nakon kadrovskih izmjena, suočili sa tim da moraju poštovati propise i ustanovljena pravila:

”Mi na tome insistiramo, kao i na tome da se oni moraju društveno rehabilitovati, a u sprovođenju aktivnosti apsolutno poštujemo njihova prava. Nema represivnih mjera, već samo profesionalno postupanje i sprečavanje negativnih pojava, kako u UIKSU tako i izvan njega. U kontinuitetu razmjenjujemo informacije sa policijom i tužilaštvom. Razumijemo da su određene radnje kompleksne i zahtijevaju vrijeme, ali i u odnosu na ovo što se dogodilo, kao i na sve negativne bezbjednosne pojave, koje nastaju djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa čiji članovi se trenutno nalaze u UIKS-u, smatram da bezbjednosni sektor mora imati zajednički odgovor”, rekao je Janković.

Jedan vozio, drugi bacio bombu

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, policija je utvrdila da su najmanje dvije osobe učestvovale u napadu.

”Sumnja se da je jedna osoba upravljala automobilom iz kog je, sa mjesta suvozača, istrčao drugi osumnjičeni i aktivirao bombu u pravcu ograde kuće Spasojevića”, rečeno je “Vijestima”.

Sa uviđaja
Sa uviđajafoto: Boris Pejović

Inspektori su u toj istrazi saslušali više osoba, a juče su pregledali snimke nadzornih kamera.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici za “Vijesti” su kazali da je preksinoć, oko 20 časova, na dijelu imanja u vlasništvu oštećenog A. Ž., a u neposrednoj blizini porodične kuće Spasojevića, u mjestu Podanje, u Danilovgradu, aktivirana eksplozivna naprava:

”Usljed čega su nastala oštećenja na zemljanom tlu i betonskoj ogradi. Po nalogu državnog tužioca izvršen je uviđaj lica mjesta u prisustvu vještaka za požare i eksplozije, dok su u toku druge mjere i radnje upravljene na otkrivanje identiteta učinioca”, kazali su iz ODT-a.

Prijetnje Spasojeviću prijavljene

Pomoćnik direktora UIKS-a ističe da je Spasojević u prethodnom periodu dobijao prijetnje, dodajući da je sve to prijavljeno.

”Očekujemo da nas država zaštiti. Napad na Peđu Spasojevića doživjeli smo kao napad na čitavu instituciju i na naš profesionalni rad, ali i kao jednu vrstu pokušaja zastrašivanja svih službenika koji rade na častan i pošten način. Zbog toga očekujemo uvezanu reakciju policije, tužilaštva, bezbjednosnog sektora i čitave društvene zajednice, kako bi mogli, upravo iz zatvora, da krenemo u pravilan razvitak, jer ako dozvolimo da ovdje vlada nered, ne možemo ni van zatvora očekivati da bude sve u redu”, rekao je Janković.

Jedan od prioritetnih ciljeva je i da se identifikuju i iskorijene kolege koje učestvuju u bilo kakvim nedozvoljenim aktivnostima i obezbjeđivanju bilo kakvih privilegija. I oni su naša ciljna grupa, pa i po tom pitanju imamo određene napretke i rezultate", rekao je Janković

Ministarstvo pravde traži brzu reakciju nadležnih

Nakon bombaškog napada na Spasojevića iz Ministarstva pravde poručili su da očekuju od nadležnih organa da u što kraćem roku preduzmu sve radnje i mjere u okviru svojih zakonskih nadležnosti:

”Odnosno istraže sve okolnosti navedenog slučaja i procesuiraju odgovorna lica”, naveli su iz Ministarstva pravde.

Bonus video: