Stijepoviću šest i po godina za šverc droge

U odluci se navodi da je očigledno da ranije osude nisu adekvatno uticale na optuženog, zbog čega se i ta posljednja kazna pokazuje adekvatnom u cilju ostvarivanja svrhe kažnjavanja i obaveze poštovanja zakona

12093 pregleda 7 komentar(a)
Prenosio 300 kilograma marihuane (ilustracija), Foto: shutterstock.com
Prenosio 300 kilograma marihuane (ilustracija), Foto: shutterstock.com

Drugostepenom presudom Apelacionog suda, okrivljeni Ivan Stijepović iz PoIvan Stijepodgorice, pravosnažno je osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Bijelom Polju.

Istom presudom optuženom je izrečena i mjera bezbjednosti oduzimanja opojne droge, a od optuženog je oduzeto i priključno vozilo korišćeno tokom izvršenja krivičnog djela.

Prema optužnici, Stijepović je 18. avgusta 2021. godine, teretnim vozilom “volvo FH 480” (PG KA 519), neovlašćeno radi prodaje prenosio 300,12 kilograma marihuane - konoplje.

Drogu je zapakovao u 315 PVC pakovanja i sakrio u zadnjem dijelu hladnjače i sa tako natovarenim vozilom krenuo u pravcu granice sa Srbijom.

”Apelacioni sud cijeni da je prvostepeni sud pravilno utvrdio i valjano i u dovoljnoj mjeri obrazložio u prvostepenoj presudi iz čega nesumljivo proizilazi da je optuženi I. S. izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Na način što je 18. 08. 2021. godine, teretnimm vozilom, sa priključnim vozilom u vlasništvu firme iz Podgorice, neovlašćeno radi prodaje iz Crne Gore prenosio opojnu drogu konoplju. Optuženi je neovlašćeno kupio radi prodaje, zapakovao u PVC pakovanja i sakrio u zadnjem dijelu hladnjače iza rashladnog dijela u priključnom vozilu (prikolici) i sa tako natovarenim vozilom krenuo u pravcu granice sa Republikom Srbijom. Opojnu drogu su službenici carine na graničnom prelazu u Rožajama pronašli prilikom kontrole optuženog i vozila kojim je upravljao”, navodi se u obrazloženju presude.

Dodaje se da je, po nalaženju, prvostepeni Viši sud u Bijelom Polju pravilno utvrdio i u dovoljnoj mjeri vrednovao sve činjenice i okolnosti koje su od uticaja na izbor vrste krivične sankcije i koje su od značaja da kazna u ovoj krivičnoj stvari bude manja ili veća.

”Pravilno je prvostepeni sud prilikom odmjeravanja kazne za optuženog I. S. kao olakšavajuću okolnost cijenio činjenicu da se radi o nezaposlenom licu, izraženo iskreno kajanje zbog izvršenja krivičnog djela, dok je kao otežavajuću okolnost cijenio njegov raniji život, višestruku osuđivanost između ostalog i dva puta za isto krivično djelo... zatim količinu opojne droge koja je pronađena i oduzeta od optuženog, pa ga je pravilno osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina i šest mjeseci”, navodi se u odluci.

Dodaje se da je očigledno da ranije osude nisu adekvatno uticale na optuženog, zbog čega se i ta posljednja kazna pokazuje adekvatnom u cilju ostvarivanja svrhe kažnjavanja i obaveze poštovanja zakona: “Te jačanje morala i uticaja na razvijanje odgovornosti, što je sve optuženom i do sada predočeno i sa čim je bio upoznat prilikom izricanja ranijih osuda”, navodi se u obrazloženju presude.

Bonus video: