Od pripravnika u vojsci do kriminalnih klanova

Uhapšeni tužilac radni vijek proveo je u tužilačkoj organizaciji, gdje je za zamjenika osnovnog tužioca izabran 2005. godine, a deceniju kasnije napredovao u SDT

68394 pregleda 36 komentar(a)
Čađenović, Foto: Boris Pejović
Čađenović, Foto: Boris Pejović

Uhapšeni specijalni državni tužilac Saša Čađenović, osim pripravničkog staža koji je odradio u vojnom pravosuđu, radni vijek je proveo u tužilačkoj organizaciji, gdje je za zamjenika osnovnog tužioca izabran 2005. godine, a deceniju kasnije napredovao u Specijalno državno tužilaštvo.

Za vrijeme tužilačkog rada u ODT-u Podgorica još 2008. godine MANS ga je optuživao da je u po­stup­ku od­lu­či­va­nja po kri­vič­noj pri­ja­vi u slu­ča­ju „Ca­ri­ne” zlo­u­po­tri­je­bio slu­žbe­ni po­lo­žaj, te da je i pored ele­mena­ta štet­nog ugo­vo­ra, odbacio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše. Tužilac je tada tvrdio da je za sklapanje prodaje opštinske parcele sve u redu, pozivajući se na nevažeću odluku. Ni tadašnja VDT Ranka Čarapić nije vidjela ništa sporno u poslu Mugoša - Carine, ali je tek 2011. godine Vrhovni sud poništio sklopljeni ugovor jer je posao urađen na ništavan način.

Povezani članci

09. Decembar 2022.

SDT: Čađenović 2020. postao član kavačkog klana

Čađenović je u ODT-u dužio nekoliko predmeta u seriji prijetnji i napada na novinarku Oliveru Lakić, a za vrijeme mandata zadužio je i predmet "crne trojke" nakon što je 2013. godine Brajuško Brajušković javno iznio optužbe protiv policijskih funkcionera zbog prebijanja političkih neistomišljenika.

Iako su novinarka Lakić, a kasnije i Brajušković, ukazivali da iza napada, ali i nepočinstava "crnih trojki", stoji dugogodišnji direktor Uprave policije Veselin Veljović - postupak protiv njega nikada nije pokrenut.

Čađenovićev prelazak iz Osnovnog državnog tužilaštva u novoformirani SDT pratile su burne reakcije javnosti jer je bila na snazi važeća dvogodišnja zabrana napredovanja u tužilačkoj organizaciji, koju mu je izrekla tadašnja Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta jer je protiv njega bio pokrenut disciplinski postupak zato što je bez dozvole preuzeo predmet od kolege u ODT-u Podgorica. Čađenović je tada kažnjen, jer je mi­mo po­slov­ni­ka o ra­du tu­ži­la­ca uzeo pred­met dru­gog za­mje­ni­ka tužioca i do­nio od­lu­ku - što su u tu­ži­la­štvu ci­je­ni­li kao "kr­še­nje po­slov­ni­ka i sa­mo­vo­lju"...

Saša Čađenović
foto: Boris Pejović

I pored toga, on se u junu 2015. godine prijavio na javni oglas, a potom u septembru 2015. godine je izabran u specijalni tim prvog crnogorskog glavnog specijalnog tužioca - Milivoja Katnića.

Dolaskom u SDT, Čađenović je odmah zadužio predmet "Telekom" gdje je podigao optužnicu samo protiv bivših direktora Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, bivših direktora Telekoma, a višegodišnji proces ljetos je u Višem sudu okončan oslobađajućom presudom. Upućeni tvrde da je Čađenović u tom predmetu samo nastavio farsu crnogorskog pravosuđa u tom predmetu koje je od 2007. pokušavalo da zataška postojanje korupcije na najvišem nivou uprkos dokazima američkih finansijskih institucija.

Čađenović je već naredne jeseni zadužio jedan od najvećih predmeta - "državni udar", gdje je sa GST-om Milivojem Katnićem dao nalog za hapšenje kriminalne grupe, na dan parlamentarnih izbora - 16. oktobra 2016. godine, zbog optužbi da su planirali politički prevrat u Crnoj Gori, otmicu i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, ali i upad u Skupštinu.

Katnić i Čađenović
Katnić i Čađenovićfoto: Savo Prelević

Predmet su obilježile brojne oštre osude dijela javnosti da je riječ o montiranom političkom procesu, kontroverze oko svjedoka-saradnika Saše Sinđelića, dokazno-materijalne nelogičnosti, a potom i maratonski sudski proces, koji je javno prenošen na televiziji.

Prvostepena presuda sutkinje Suzane Mugoše, koja je na zatvorske kazne osudila 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore na ukupno 67 godina zatvora, među kojima i lidere DF-a Andriju Mandića i Milana Kneževića, oborena je na Apelacionom sudu.

Na apelaciji je rečeno da su napravljene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i naloženo je da se predmet vrati na ponovno suđenje pred potpuno novih sudskim vijećem, što je i učinjeno. Čađenović je bio prošle sedmice u sudnici Višeg suda gdje mu je naloženo da dostavi izmijenjenu optužnicu u "državnom udaru".

GST je osim predmeta za terorizam u pokušaju sve značajnije predmete iz oblasti organizovanog kriminala prepustio Čađenoviću - tako da je godišnje imao na desetine predmeta kojima se, između ostalog, bavio sukobom "kavčana" i "škaljaraca" u jeku dugogodišnjeg rata najjačih kriminalnih organizacija u regionu.

Čađenović je upravo zbog rada po toj liniji rada na godišnjem nivou imao najveći broj predmeta u odnosu na 12 kolega u SDT-u koje je Katnić na javnim nastupima počesto nazivao - Spartanci.

Čađenović
Čađenovićfoto: Boris Pejović

Specijalni tužilac je krajem avgusta 2016. godine "zaboravio" da Kotoraninu Igoru Božoviću odredi pritvor, zbog čega se jedan od šefova "kavačke" organizacije, nakon odslužene kazne domogao slobode uprkos brojnim optužbama SDT-a da je učestvovao u zločinima te kriminalne organizacije. Zbog te greške ili namjere Čađenović nije odgovarao unutar tužilačke organizacije, niti je SDT odgovorio "Vijestima" da li je Katnić zbog propusta pokrenuo disciplinski postupak protiv najbližeg saradnika...

Glavni specijalni tužilac se 28. januara 2017. godine, obratio Vladinoj Komisiji radi rješavanja stambenog pitanja specijalnog tužioca Čađenovića. Na zahtjev GST-a, Čađenoviću je od Vladine komisije dodijeljen stan od 89 m², a cijena nekretnine umanjena je za 80 odsto na iznos od 15.326 eura, koju plaća u mjesečnim ratama od 77,40 eura na 20 godina sa godišnjom kamatom od dva odsto.

Katnićev zamjenik preuzeo je rukovođenje SDT-om kada je, 17. februara ove godine, novi saziv TS-a donio odluku da mu konstatuje prekid mandata jer je stekao uslove za starosnu penziju.

TS je nakon toga objavio oglas za GST-a, a očekivano, Čađenović se prijavio na konkurs, a potom je 18. marta pred Tužilačkim savjetom poručio: "Ne bih želio da govorim o rezultatima svog rada, mislim da su poznati, ali sami rezultati mi daju za pravo da mogu da cijenim da ću funkciju GST obavljati savjesno, časno, pošteno i profesionalno”...