Izručiće inženjera kosmonautike

Viši sud donio rješenje o ekstradiciji državljanina Letonije

4435 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejovic
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejovic

Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici donijelo je rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Letonije, okrivljenog S.K.

”Po molbi Generalnog tužilaštva Republike Jermenije, toj državi radi vođenja krivičnog postupka, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo legalizovanje nezakonito stečenog prihoda u velikim iznosima Krivičnog zakona Jermenije”.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković izjavila je “Vijestima” da je drugostepeni Apelacioni sud Crne Gore potvrdio ovu odluku Višeg suda.

”Konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Vlade Crne Gore”, kazala je Raković.

Prvostepeni Viši sud je utvrdio da okrivljeni S. K., po zanimanju inženjer kosmonautike, završio Vojni institut i Vojnu akademiju, nije državljanin Crne Gore i krivično djelo koje mu se stavlja na teret nije izvršio na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina.

U rješenju se dalje navodi da je sud utvrdio da krivično djelo koje se okrivljenom S.K. stavlja na teret predstavlja krivično djelo i prema krivičnom zakonodavstvu Crne Gore i to kao pranje novca, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina: “Te da je utvrđeno da je ispunjen uslov da je krivično djelo zbog kojeg se izručenje traži, krivično djelo i po zakonu Crne Gore i po zakonu države gdje je učinjeno, kao i uslov u pogledu zaprijećenih kazni iz člana 13 stav 1 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, budući da je po oba zakona zaprijećena kazna iznad šest mjeseci. Utvrđeno je da nema zastarjelosti izvršenja kazne zatvora, niti zastara krivičnog gonjenja, kako po pravu zemlje molilje, tako i po pravu Crne Gore, te da okrivljeni nije zbog istog djela od domaćeg suda već osuđen ili da za isto djelo nije od domaćeg suda pravosnažno oslobođen. Takođe je utvrđeno da se protiv istog ne vodi postupak pred pravosudnim organima Crne Gore”, navodi se u rješenju.

Bonus video: