Specijalni tretman za specijalnog tužioca: Izolacija i zaštita od kavčana i škaljaraca

U slučaju pritvora, uhapšeni Čađenović mora biti odvojen od svih pritvorenika u čijim predmetima je postupao, a njihov broj je dvocifren

59343 pregleda 40 komentar(a)
Čađenović nakon saslušanja, Foto: BORIS PEJOVIC
Čađenović nakon saslušanja, Foto: BORIS PEJOVIC

Ukoliko danas završi u Istražnom zatvoru, uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović mora biti odvojen od svih pritvorenika u čijim predmetima je postupao, a njihov broj je dvocifren, saznaju “Vijesti”.

Prema istim informacija, on iz bezbjednosnih razloga ne smije imati kontakte ni sa jednim pritvorenim članom škaljarskog ili kavačkog kriminalnog klana. Isto važi i za ostale kojima je pritvor određen na njegov predlog.

Odluka o tome da li će Viši sud u Podgorici prihvatiti prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da Čađenoviću odredi pritvor do 30 dana, biće poznata danas, kada će specijalni tužilac biti saslušan pred sudijom za istragu, rečeno je “Vijestima”.

Dugogodišnji tužilac uhapšen je 9. decembra na radnom mjestu, u SDT-u, zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotrebe službenog položaja. Po nalogu SDT-a, lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja.

Na teret mu stavljaju optužbe da je sredinom 2020. postao član organizovane kriminalne grupe “kavači”. Iz SDT-a su saopštili da je njihov kolega u klanu bio do 2022.

Povezani članci

09. Decembar 2022.

SDT: Čađenović 2020. postao član kavačkog klana

SDT ga sumnjiči da je kao specijalni tužilac za organizovani kriminal radio po nalozima Radoja Zvicera, Petra Lazovića, Radovana Mujovića i ostalih visokorangiranih članova kavačkog kriminalnog klana, saopšteno je “Vijestima” iz izvora bliskih istrazi.

Povezani članci

10. Decembar 2022.

Čađenović štitio Lazovića i Milovića?

Do tih saznanja, prema informacijama lista, specijalni tužioci došli su nakon što im je početkom maja sadašnji glavni specijalni tužilac Vladimir Novović naredio da preispitaju postupanje Čađenovića u predmetima organizovanog kriminala.

Utvrđeno je da je Čađenović u tim predmetima navodno radio za kriminalce, a ne državu - štiteći šefove kavčkog klana i njihove vojnike, umjesto da ih smjesti iza rešetaka.

Sagovornik upoznat sa istragom kazao je da su u do sada kontrolisanim ključnim predmetima protiv “kavčana”, u četiri pronašli njegovo nezakonito postupanje na štetu države, a u korist mafije.

Odbijena žalba

Iako je tokom saslušanja negirao krivicu i tvrdio da je radio zakonito, specijalni tužilac Miloš Šoškić odredio mu je zadržavanje do 72 sata - zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike.

Na to rješenje žalio se Čađenovićev branilac, advokat Lazar Aković.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odbio je njegovu žalbu kao neosnovanu, saopštio je juče “Vijestima” specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Aković je nakon saslušanja svog branjenika kazao za “Vijesti” da je Čađenović “kategorično negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret”.

A kolege mu, saopštio je nakon hapšenja Radonjić, na teret stavljaju da je od sredine 2020. do ove godine postao pripadnik kriminalne organizacije “kavački klan”.

”Sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”, saopštio je Radonjić.

On je precizirao da je osumnjičeni na saslušanju, u prisustvu izabranog branioca, iznio odbranu:

”Nije priznao krivična djela za koja se sumnjiči i nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca. Poslije saslušanja mu je određeno zadržavanje od 72 časa od časa lišenja slobode, a nakon što bude određeno sprovođenje istrage protiv njega, nadležnom sudu će biti predloženo i da mu odredi pritvor”, saopštio je specijalni tužilac Radonjić.

Osim pripravničkog staža koji je odradio u vojnom pravosuđu, Čađenović je radni vijek proveo u tužilačkoj organizaciji, gdje je za zamjenika osnovnog tužioca izabran 2005. godine, a deceniju kasnije je napredovao u SDT.

Arhivirani predmet probudio sumnje Novovića

Nalog da se preispita postupanje kolege u predmetima formiranim protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa glavni specijalni tužilac Vladimir Novović dao je nakon što je ponovo otvorena istraga o vezama bivšeg tajnog agenta Petra Lazovića i policajca Ljuba Milovića sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, saznaju “Vijesti”.

Taj predmet ponovo je otvoren u maju, nakon što je portal Libertas objavio dokumenta Europola u kojima, između ostalog, piše da su Lazović i Milović “članovi kriminalnog klana “kavači”, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju”.

”Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije”, objavljeni su tada i zaključci iz dokumenta Europola. Nakon toga, iz SDT-a je saopšteno da je potrebno utvrditi da li ima krivičnog djela iz njihove nadležnosti. Tada su objasnili i da je u januaru ove godine Čađenović odbacio prijavu, navodeći da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Sa čela Specijalnog tužilaštva u februaru je smijenjen Milivoje Katnić, nakon čega je na njegovo mjesto izabran Novović.

Povezani članci

18. Mart 2022.

Vladimir Novović novi glavni specijalni tužilac

Ponovo pokrenuta istraga rezultirala je hapšenjem Lazovića i Radovana Pantovića, dok je Milović izbjegao hapšenje.

Bonus video: