Lazović i Ubović traže od Abazovića 21.000 eura

Bivši policijski funkcioner i vlasnik kompanije “Bemax” tužbom od premijera zahtijevaju naknadu zbog povrede prava ličnosti

58740 pregleda 66 komentar(a)
Ima li dokaza za svoje tvrdnje: Abazović, Foto: Luka Zeković
Ima li dokaza za svoje tvrdnje: Abazović, Foto: Luka Zeković

Bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, biznismen Ranko Ubović i njegova kompanija “Bemax” tužbama od premijera Dritana Abazovića traže po 21.000 eura naknade zbog povrede prava ličnosti.

U njihovo ime tužbe, Osnovnom sudu u Ulcinju ranije je podnio advokat Zoran Piperović.

To je učinio nakon što je premijer u tehničkom mandatu 17. oktobra, tokom sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, optužio Ubovića i Lazovića da švercuju kokain i cigarete. Kompaniju Bemax pomenuo je dva dana prije toga na konferenciji za medije.

U tužbi podnijetoj u ime Lazovića, Piperović je napisao da je njegov vlastodavac penzionisani pomoćnik direktora Uprave policije, koji je “u svojoj briljantnoj karijeri prošao sve stepenike potrebne jednoj profesiji da bi se dobio status visokomoralnog činovnika, pravog profesionalca, pouzdanog čuvara državnih - bezbjedonosnih interesa”.

”Tužilac je nakon odlaska u penziju, upravo zbog takvog rada dobio od strane države Crne Gore dvadesetčetvorosatno fizičko obezbjeđenje, upravo zbog načina na koji je radio svoj posao, koji mu sada, zbog kriminalnih klanova, ugrožava život”, piše u tužbi predatoj u ime Lazovića.

Advokat obrazlaže da ne postoji ništa teže, zlokobnije i zlonamjernije javno izrečeno za bilo kojeg pojedinca:

”Posebno za pojedinca koji je obnašao visoke policijske funkcije”.

Advokat konstatuje da je Abazović na najflagrantniji način povrijedio prava ličnosti Lazovića i izložio ga javnoj difamaciji, skoro cjelokupne crnogorske javnosti:

”Izazvao smutnju i očaj kod članova uže i šire familije tužioca, posebno kod starijih članova, koji i danas, i do danas, nerijetko, zovu tužioca, pitajući ga šta je to i o čemu se radi. Tužilac je bez ikakve potrebe i razloga prinuđen da objašnjava, nešto što se u ljudskoj ravni teško može objasniti, a to je da ne švercuje cigarete i diluje kokain. Od dana kada je to izrečeno, tužilac, kao svaki normalni čovjek, ima najiskreniju ljudsku patnju. Kao svaki savjestan čovjek i roditelj, sve ovo preteško pada, posebno zbog svojstva koje tuženi ima”.

'Imao je briljantnu karijeru', tvrdi advokat: Zoran Lazović
"Imao je briljantnu karijeru", tvrdi advokat: Zoran Lazovićfoto: Boris Pejović

U tužbi se tvrdi i da Lazović nikada nije bio predmet pažnje bezbjednosnih službi i crnogorskog tužilaštva, da nikada nije pozivan na bilo kakav razgovor pred državnim organima, koji bi tretirao šverc kokaina i cigareta.

”Nikada protiv njega nije vođena tužilačka istraga i sudski postupak. A, pazite sada! Sve i da postoje bilo kakvi operativni podaci, zna se postupak. Zna se redosljed. Zna se način. Zna se mjesto. Niko nema pravo da presuđuje, pljuje, blati. Ovakve kvalifikative još niko u crnogorskom, javnom životu nije iznio, ničim izazvan. Naglašavam, sve i da je tačno, a apsolutno nije, ne postoji eklatanktniji primjer povrede prava ličnosti od ovoga što je uradio tuženi”, napisao je Piperović.

U tužbi podnijetoj u ime Ubovića piše da je tužilac dugogodišnji, samostalni privrednik, uspješan preduzetnik, uzoran sin, brat, otac, kolega:

”Roditelji, sada pokojni, tužioca, ugledni su građani Podgorice bili, i o tome rođeni Podgoričani njeguju nepodijeljeno mišljenje, kao i mnogi drugi širom Crne Gore, a koji su ih poznavali dobro. Od takvih roditelja, ne može se roditi onaj koji prometuje kokainom”.

Piperović piše u tužbi da je Ubović, kao potomak velikog pregaoca i sin majke koja je vaspitavala i obrazovala generacije sada kompletnih i prepoznatljivh ljudi u crnogorskom društvu - “u ozbiljnim godinama, sada kao roditelj uspješne djece, doživio da ga tuženi ničim izazvan označi kao glavnog švercera cigareta i dilera kokaina”.

Naglasivši da i Ubovićeva djeca i ostali članovi porodice sada prolaze kroz nezapamćeno teške trenutke, Piperović je napisao da ni taj Podgoričanin nikada nije pozivan u policiju i u tužilaštvo - “gdje bi objasnio kada je radio šverc cigareta, kada je radio šverc kokaina”.

”Tuženi je bez ijednog dokaza, bez ikakve jasne krivično-pravne aluzije, nagovještaja dokaza, sve izmjestio iz institucija sistema, i označio tužioca, maltene kao glavnu crnogorsku opasnost, od kojega počinje svako zlo... Sve da tuženi ima od nadležnih organa bilo kakva saznanja, s obzirom na funkciju koju obnaša, on je kao svaki građanin dužan da se suzdrži i da sva saznanja podijeli sa institucijama sistema, koji bi u zakonito sprovedenim postupcima, sankcionisali bilo kakvo nepočinstvo, koje ima krivična obilježja, i odredili sankciju. Ovakva javna diflamacija imala je jedino za cilj da se dezavuise ličnost tužioca i ništa više. I ona se ne može pravdati bilo kakvim saznanjima, jer tuženi nije ni državni tužilac ni neko ko je presudio šverc cigareta ili promet kokaina”.

Smjestio je Lazovića u društvo dva klana...

Zbog izjave Abazovića koji je 15. septembra, na konferenciji za medije rekao “Udovoljavati Bemaxu, Zoranu Lazoviću, ‘kavačkom’ i ‘škaljarskom klanu’, iako ljude od 30. avgusta ne uvezujem s njima, ali da neko ne završava posao - to nećemo dozvoliti”, tužila ga je i Ubovićeva kompanija.

U njihovoj tužbi, koju potpisuje takođe Piperović, piše da se Abazović u međustranačkom prepucavanju, na javnoj - političkoj sceni Crne Gore, “zlonamjerno, tendenciozno i podmuklo” poštapa imenom tužioca.

”Tuženi nije mogao više narušiti poslovni ugled i dati povoda ovoj tužibi, od ovoga kako je to radio na pomenutom presu. Smjestio je tužioca, ni manje ni više, nego u društvo dva klana, čija se imena baš po tim nazivima nalaze u svim knjigama o kriminalu bezbjednosnih službi čitave Evrope”, piše u tužbi.

Piperović navodi da su od tog dana brojni poslovni pratneri Bemaxa, zainteresovana lica i kompanije koje su tek htjele da uspostave poslovnu saradnju, zastali sa tim.

”Ova izjava, sahrana je poslovnog ugleda tužioca, zbog čega tužilac trpi nemjerljivu štetu. Povreda ugleda se ogleda i u podozrenju koje se “rodilo” i kod do juče poslovnih saradnika od povjerenja, kao i kod potencijalnih kupaca nekretnina, fizičkih i pravnih lica, a koji su iskazali interesovanje za sticanie nepokretnosti koje tužilac gradi za tržište”.

Zbog svega toga, i Bemax je tražio da im Abazović uplati 21.000 eura zbog povrede ličnosti.

Bonus video: