"Crna Gora uspješna protiv zloupotrebe naoružanja"

CG posvećuje značajnu pažnju ovom procesu, koji zahtijeva koordinisan rad nadležnih organa kako bi se postigao maksimalni učinak, kazao ministar MUP-a

2444 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sa konferencije, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Crnogorski izvršni organi uspješno preduzimaju niz mjera usmjerenih na smanjenje postojeće i potencijalne dostupnosti i nabavke malog i lakog oružja i učestvuju u svim međunarodnim i regionalnim aktivnostima u borbi protiv organizovanog kriminala, kao važne dimenzije u kontroli naoružanja.

To je poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na Osmom regionalnom koordinacionom sastanku u vezi Mape puta za održivo rješavanje ilegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trafikinga malog i lakog oružja (SALW) i njegove municije na Zapadnom Balkanu do 2024.godine.

Adžić je, navodi se u saopštenju MUP-a, kazao da prepoznajući opasnost koju ovaj fenomen nosi sa sobom, te savremene trendove koje donosi globalizacija, “Crna Gora posvećuje značajnu pažnju ovom procesu, koji zahtijeva koordinisan rad nadležnih organa kako bi se postigao maksimalni učinak, ali i podršku međunarodnih partnera i saradnju sa policijskim službama drugih zemalja”.

“Ukazao je na to da je Crna Gora na nacionalnom nivou usvojila niz mjera koje se odnose na jaču kontrolu izvoza SALW-a i programe prikupljanja i uništavanja nelegalnog oružja i viška malog i lakog oružja. Takođe, značajan broj aktivnosti sprovodi se uz podršku međunarodnih partnera i to kroz programe tehničke pomoći i mehanizme za podsticanje operativne saradnje između kriminalističkih službi i struktura za kontrolu oružja zemalja u regionu”, saopšteno je iz MUP-a.

Bonus video: