Peković i Spasojević: Joanikije pozivao da sve protekne u mirnoj atmosferi

Teret ih da su 12. maja 2020. godine prekršili Krivični zakonik i "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada"

19317 pregleda 19 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih ročišta, Foto: Svetlana Mandić
Sa jednog od prethodnih ročišta, Foto: Svetlana Mandić

Službenici Centra bezbjednosti Nikšić, Dragoljub Peković i Miroslav Spasojević, na ročištu protiv mitropolita Joanikija i osmorice sveštenika, kazali su da 12. maja 2020. godine nijesu čuli da je neko od sveštenika pozivao narod da dođe na Trg Šaka Petrovića, kao i da je, tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, nakon što je krenula šetnja, pozvao narod da drži distancu, koliko je to moguće, da ne smije biti bilo kakvih političkih poruka, da ne nasjedaju na provokacije i da sve protekne u mirnoj atmosferi.

“Nikoga od sveštenika nisam čuo da je pozivao narod da dođe na Trg Šaka Petrovća, a sa pozicije gdje smo se nalazili, nisam mogao da vidim gdje se nalazio vladika Joanikije", kazao je Spasojević i odgovarajući na pitanje odbrane dodao da je cijeli događaj protekao u miru i bez bilo kakvog incidenta.

“Siguran sam da nisam čuo da vladika ili bilo ko od sveštenih lica poziva narod na okupljanje", rekao je Peković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osmorica nikšićkih sveštenika, Boban Jokić, Dragan Krušić, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić, terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore. U optužnom predlogu stoji da su "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada".

Đorđije Vukotić je, kako je kazao, dobio zadatak da sa video-snimaka identifikuje sveštenike koji su 12. maja 2020. bili na molitvenom hodu.

“Kazao je da je zadatak dobio od pretpostavljenih ali se nije mogao sjetiti od koga, kao i da nije imao naredbu suda i tužilaštva, i da je na video-snimcima prepoznao mitropolita Joanikija, tada episkopa budimljansko-nikšićkog, i osmoricu sveštenika. Pitao sam ga da li je znao kako izgleda blaženopočivši mitropolit Amfilohije. Kazao je da je znao, ali da njega nije vidio na snimcima, iako su on iJoanikije bili jedan do drugog”, rekao je jedan od branilaca optuženih, advokat Sava Kostić.

Kako je kazao novinarima nakon održanog ročišta, Peković i Spasojević su dali krajnje korektne izjave koje samo idu u prilog odbrani. Podsjetio je da je odbrana predložila da se kao svjedoci pozovu sveštenik Miodrag Todorović, namještenik Hrama Svetog Vasilija, i građani koji su bili na Trg Šaka Petrovića, jer će, kako je istakao, njihovim svjedočenjem na pravilan i potpun način biti utvrđene činjenice. Očekuje da će svjedoci odbrane biti pozvani, kao i da će prihvatiti uvid u materijalne dokaze koji će, prema njegovim riječima potvrditi tačnost navoda odbrane. Istakao je i da očekuje da će postupajući sudija, Mirko Kojović, “iako mlad, pokazati kako treba da se sudi i stati u red velikih sudija, jer pokoljenja djelu sude“.

Mitropolit Joanikije i sveštenici su nakon litije bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbjednosti Nikšić.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. i 2. februar naredne godine.

Bonus video: