Linija odbrane ili servis mafije

Andrej Milović (PES) tvrdi da je Katnić imao potpunu kontrolu nad Specijalnim državnim tužilaštvom i da Čađenović nije mogao niti smio da uradi bilo šta bez njegovog znanja. Ukoliko se dokažu sumnje SDT-a, Katnić će kao nadređeni imati objektivnu odgovornost za šta god se Čađenoviću stavi na teret, tvrdi Dejan Milovac (MANS)

38037 pregleda 20 komentar(a)
Još mnogo posla nas čeka: Policija ispred SDT-a (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Još mnogo posla nas čeka: Policija ispred SDT-a (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić imao je potpunu kontrolu nad Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT), zbog čega je potrebno detaljno ispitati njegovu ulogu u onome za šta se sumnjiči uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović.

To tvrde sagovornici Vijesti, komentarišući nedavno hapšenje dugogodišnjeg tužioca za organizovani kriminal, kojem se na teret stavlja da je radio za kavački klan, po nalogu šefa Radoja Zvicera.

Funkcioner Pokreta Evropa sad Andrej Milović tvrdi da je Katnić imao potpunu kontrolu nad SDT-om:

”Tako da je teško zamislivo da ijedan specijalni tužilac, a ponajmanje njegov zamjenik Čađenović, mogao i smio da uradi bilo šta bez njegovog znanja. To je i Čađenović potvrdio u iskazu - da je i sa predmetima zbog kojih ga terete upoznao GST Katnića, pa je jasno da nije postupao bez znanja. Imajući u obzir i Katnićeve prijateljske i kumovske veze, stvari postaju i još jasnije”, ocijenio je Milović, donedavni državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac, kazao da će bivši glavni specijalni tužilac imati objektivnu odgovornost, bez obzira da li je znao za eventualne nezakonitosti...

”Nisam siguran da li je Čađenović mogao raditi nešto bez znanja, saradnje ili odobrenja... Milivoja Katnića, ali ono u šta sam sasvim siguran jeste da je to bilo moguće u odnosu na Tužilački savjet (TS) koji do sada nije pokazao da posjeduje kapacitete da se ozbiljnije pozabavi kontrolom rada tužilaca. Ovdje ostaje da se vidi da li će novi sastav TS imati drugačiji pristup u svom radu. Kada je u pitanju Katnić, vidjeli smo da je on već poklonio svoju bezrezervnu podršku svom kolegi Čađenoviću, što smo već imali prilike da vidimo kada su u pitanju bile ranije optužbe za bivšeg vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, bivšeg kontroverznog policijskog funkcionera Zorana Lazovića. Bez obzira na to da li je Katnić znao za eventualne nezakonitosti u radu svog podređenog Čađenovića, ukoliko se protiv njega dokažu sumnje SDT-a, Katnić će kao nadređeni imati objektivnu odgovornost šta god se Čađenoviću stavi na teret”, kazao je on.

I ukoliko je i potpuno nedužan u kompletnoj priči, dužnost Katnića bila je da prepozna takozvane “trule daske” u svojim redovima, poručuje Milovac.

”U svakom slučaju, očekujem da će i istraga u SDT-u ići u tom pravcu, te da će se detaljno ispitati i Katnićeva uloga u onome za šta se sumnjiči Saša Čađenović”, rekao je direktor Istraživačkog centra MANS-a.

Vlast i kriminal odavno uvezani

Milović je kazao da je i kao državni sekretar Ministartsva pravde i član Tužilačkog savjeta, govorio o sprezi politike i organizovanog kriminala, kao i o vezama nosilaca pravosudnih funkcija sa mafijom i korupcijom.

”Akcije SDT-a nakon promjene glavnog specijalnog tužioca upravo pokazuju da sam bio u pravu. Više puta sam istakao da su Milivoje Katnić i Saša Čađenović jedan od problema, zajedno sa nizom kadrova koje su oni postavili u SDT, i dodao bih da je i Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i dalje kadrovski problematično, te da njime tek treba da se bave istražni organi”, kazao je Milović.

Direktor u MANS-u podsjeća da Crna Gora godinama dobija komentare o bliskim vezama između samog vrha vlasti i organizovanog kriminala, koji po definiciji ne može da funkcioniše bez takozvanih “enablera”.

”Odnosno onih koji takvim strukturama omogućavanju nesmetano djelovanje na nekoj teritoriji. Kada su u pitanju krivična djela za koje SDT sumnjiči Čađenovića, radi se o veoma ozbiljnim optužbama za koje bi tužilaštvo trebalo da ima vrlo čvrste dokaze. Ono što jeste nesporno je činjenica da su oba kotorska kriminalna klana prilično dugo gotovo neometani sprovodili svoje operacije u Crnoj Gori i van njenih granica, a da li je i u kojoj mjeri crnogorsko tužilaštvo, uključujući i osumnjičenog Čađenovića, imalo udjela, ostaje da se vidi nakon detaljne i transparentne istrage. Za sada je poznato vrlo malo informacija na osnovu kojih bi se moglo cijeniti do koje mjere će eventualna buduća optužnica protiv Čađenovića biti dovoljna da se rasvijetli i taj dio uticaja organizovanog kriminala na crnogorske pravosudne institucije”, kazao je Milovac.

Tužilaštvo se mora distancirati od političkih oportunista: Milovac
Tužilaštvo se mora distancirati od političkih oportunista: Milovacfoto: BORIS PEJOVIC

Oba sagovornika Vijesti tvrde da ih ne iznenađuje tvrdnja Specijalnog tužilaštva - da je kavački klan imao uticaj na političku vlast, sredstva javnog informisanja i državno tužilaštvo.

“Ko god prati procese u Crnoj Gori, ne može se iznenaditi da organizovane kriminalne grupe imaju uticaj na vlast, institucije i medije, zato što su te grupe pod kontrolom određenih političkih grupa čiji najviši predstavnici preko pripadnika iz bezbjednosnog sektora kontrolišu višedecenijski šverc cigareta, narkotika, nafte, kafe i drugih roba. Šverc u Crnoj Gori je uvijek bio ‘državni posao’, a tako je nažalost i danas, jer se u bezbjednosnom sektoru vodi veliki rat političkih struktura preko njihovih eksponenata u tom sektoru oko kontrole ovog ‘državnog posla’, što se reflektuje i na medijski prostor koji je samo jedno od sredstava obračuna kriminalnih klanova i njihovih političkih pokrovitelja”, ocijenio je donedavni državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Milovac je istakao da to nije iznenađenje, jer se radi o opštoj definiciji organizovanog kriminala svuda u svijetu.

”Ono što takođe nije iznenađujuće jeste da ukoliko se takva situacija adekvatno i blagovremeno ne procesuira, te veze postanu teško raskidive i značajno utiču na bilo kakve napore u smjeru održivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala. Nažalost, u Crnoj Gori imamo upravo takav scenario, i sve ono što smo imali prilike da vidimo do sada, ide u prilog sumnjama da je sami vrh institucija koje su u jednoj zemlji trebale da budu prva linija odbrane, postale uslužni servis organizovanog kriminala. Vrlo ozbiljne optužbe na račun dijela policijske organizacije zaduženog za borbu protiv organizovanog kriminala, sam vrh sudske organizacije (Vesna Medenica i Blažo Jovanić), a sada i tužilačke, ozbiljno opterećuju nastavak antikorupcijskih reformi u Crnoj Gori i nastavak borbe protiv korupcije”, kazao je Milovac.

On je ocijenio da se javnost opravdano osjeća uznemireno i da je povjerenje u državne institucije na rekordno niskom nivou.

“U takvoj situaciji je neophodno pokazati da one više neće biti servis organizovanom kriminalu, što je jedino moguće ozbiljnim čišćenjem ‘sopstvenog dvorišta’. Da li su posljednja hapšenja dio tog procesa, vidjećemo u vremenu koje je pred nama”, zaključio je Milovac.

Dugogodišnji tužilac uhapšen je 9. decembra na radnom mjestu u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotrebe službenog položaja. Po nalogu SDT-a, lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, Čađenović je u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, stvorio Radoje Zvicer.

Terete ga da je, kao član klana, prikrivao izvršioce najtežih krivičnih djela, odnosno, da je šefove te organizovane kriminalne grupe predstavljao u optužnicama kao NN lica, kako bi im omogućio da izbjegnu krivično gonjenje.

Kriminalcima oduzeti novac, država da stane iza Novovića

Borba protiv organizovanog kriminala nema smisla ukoliko se kriminalnim grupama ne uskrati pristup finansijama i ne manje važno, institucionalnoj zaštiti, kazao je Milovac.

Rekao je da se tek tada može govoriti o početku takve borbe i postizanju održivih rezultata.

”Za to nam je potrebno tužilaštvo koje je lišeno bilo kakvog političkog uticaja, a naročito uticaja onog dijela političara za koje postoji sumnja da su i sami povezani sa određenim kriminalnim grupama. Procesuiranje ‘enablera’ koje sam pomenuo jeste važan korak u tom pravcu, a za sada imamo premalo informacija o tome koliko je tužilaštvo ozbiljno u namjeri da istraje na onom što je započelo”, poručio je on.

Milovac je kazao da mora biti vidljiva veća distanca od političkih oportunista kako bi se tužilaštvo oslobodilo hipoteke i percepcije da je politički instrumentalizovano.

Katnić i Čađenović su jedan od problema: Milović
Katnić i Čađenović su jedan od problema: Milovićfoto: Evropa sad

Ocijenivši da u Crnoj Gori još nema prekretnice u borbi protiv organizovanog kriminala, kazao je da zapljene kokaina i cigareta jesu veće nego ranije, da su neki visoki funkcioneri pravosuđa u postupku procesuiranja zbog sumnji na ozbiljna krivična djela, ali da to nije dovoljno da se ono što vidimo nazove prekretnicom.

”Onda kada ozbiljna količina novca i sredstava bude vraćena u budžet, a pravosnažne osuđujuće presude u predmentima organizovanog kriminala postanu pravilo, a ne incident, onda možemo govoriti da smo na pravom putu. To je ujedno i jedan od ključnih zahtjeva Evropske komisije u procesu proširenja Evropske unije koji se Crnoj Gori u iznova ponavlja”, reko je on.

Milović, pak, ocjenjuje da je hapšenje Čađenovića značajan korak, ali da država mora stati iza glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i njegovog tima:

”Kadrovski, tehnički i finansijski i da mu kroz izmjene Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu hitno omoguće da formira svoj tim i da ukloni kadrove Milivoja Katnića, uz naravno, dolazak novog v. d. VDT koji je hitno potreban da bi i VDT krenulo reformskim putem kojim je krenuo SDT, a što nažalost do sada nije urađeno”, kazao je Milović.

Bonus video: