Akoviću prijete zbog Čađenovića

Lazara Akovića policija čuva konstantno, od kada je preuzeo slučaj uhapšenog specijalnog tužioca. ”Vijestima” nije odgovoreno ko i zbog čega pokušava da ugrozi tog advokata

57265 pregleda 21 komentar(a)
Ponovo napadi i ponovo pod policijskom zaštitom: Aković, Foto: Boris Pejović
Ponovo napadi i ponovo pod policijskom zaštitom: Aković, Foto: Boris Pejović

Podgorički advokat Lazar Aković ugrožen je od kada zastupa uhapšenog tužioca za organizovani kriminal Sašu Čađenovića, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Zbog toga je, tvrde iz policije, pod dvadesetčetvoročasovnom zaštitom službenika Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Prema istim informacijama, osim policajaca zaduženih koji obezbjeđuju advokata, poseban tim konstantno nadzire njegovu kancelariju i kuću.

Čađenović je uhapšen 9. decembra zbog sumnje da je kao specijalni tužilac radio za kavački kriminalni klan i pripadnike te mafijaške organizacije sačuvao krivičnog gonjenja.

Aković je istog dana kada je tužilac uhapšen, preuzeo predmet - nakon saslušanja Čađenovića u Specijalnom državnom tužilaštvu, kazao je da je njegov branjenik negirao krivicu i ustvrdio da je postupao u skladu sa zakonom.

Sagovornici “Vijesti”, međutim, nisu precizirali ko prijeti advokatu i zbog čega pokušava da ugrozi - da li to čine pripadnici kavačkog ili nekog drugog klana.

U bezbjednosnom sektoru, “Vijestima” su juče kazali da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) dobila operativne podatke da je Aković zapravo na meti “škaljaraca”.

”Ali se utvrđuje i da li suparnički klan na taj način pokušavaju da skrene fokus sa sebe”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

U naredbi za sprovođenje istrage, koju potpisuje specijalni tužilac Miloš Šoškić, piše da je dugogodišnji tužilac u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, stvorio Radoje Zvicer.

Terete ga da je, između ostalog, sakrio izvještaj Europola i spasao krivičnog progona tajnog agenta Petra Lazovića i policajca Ljuba Milovića, omogućio bjekstvo visokopozicioniranom kavčaninu Zdravku Perunoviću, a identitete šefova kavčana sakrio u optužnicama za nekoliko ubistava.

Čađenović je pred tužiocem rekao da je u predmetu “Lazović” o svim radnjama koje je preduzeo obavijestio tadašnjeg šefa, Milivoja Katnića, koji se saglasio sa njegovom odlukom - da odbaci prijavu i arhivira predmet.

Lazar Aković gleda dok privode njegovog branjenika Sašu Čađenovića
Lazar Aković gleda dok privode njegovog branjenika Sašu Čađenovića foto: Boris Pejović

Aković je istog dana kada je tužilac uhapšen preuzeo taj predmet. Nakon saslušanja u SDT-u kazao je da je njegov branjenik negirao krivicu i ustvrdio da je postupao u skladu sa zakonom.

”Vijestima” nije precizno objašnjeno ko zbog njegovog postupanja u tom predmetu pokušava da ugrozi advokata, odnosno, da li to čine pripadnici kavačkog ili nekog drugog klana.

U bezbjednosnom sektoru juče su “Vijestima” kazali da je Agencija za nacionalnu bezbjednost dobila operativne podatke da je Aković na meti škaljaraca, ali i da se provjerava da li kavčani na taj način pokušavaju da skrenu fokus sa sebe.

Akovića i ranije čuvali

Advokat Aković napadnut je 4. aprila 2016. godine, u večernjim časovima, na parkingu ispred jedne od zgrada u podgoričkom naselju Siti kvart. Dva muškarca tada su ga izudarala šipkom po glavi i tijelu.

Napad na Akovića tužilaštvo je kvalifikovalo kao ubistvo u pokušaju, za koje je zaprijećena kazna zatvora od pet do 15 godina, s tim da se za djela u pokušaju može izreći i blaža kazna zatvora.

U avgustu 2017. godine policija je zbog napada na Akovića, uhapsila sada pokojnog Jasminka Šahovića.

Nikada nije objašnjeno kako je Šahović mogao da napadne advokata, ako je, kako je to tvrdio njegov branilac, u periodu od 1. decembra 2015. do 5. maja 2016. bio u zatvoru u Spužu na izdržavanju zatvorske kazne.

Aković je i tada, nakon napada, dobio policijsku zaštitu.

On je do 2009. godine bio sudija podgoričkog Višeg suda.

Sudio je i u postupku za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića i u postupku za ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića, u kojima je izrekao osuđujuće presude.

Jedinog optuženog za saučesništvo u ubistvu Jovanovića, Podgoričanina Damira Mandića, 27. aprila 2009. osudio je na 30 godina zatvora. Ta presuda kasnije je ukinuta.

Trojicu optuženih za ubistvo Šćekića - Sašu Boretu, Ljuba Bigovića i Ljuba Vujadinovića u avgustu 2009. osudio je na po 30 godina zatvora. Tada je oslobodio optužbe Milana Čilu Šćekića, koji je u ponovljenom postupku osuđen na 30 godina zatvora.

Iste godine kada je donio te dvije presude - 2009, podnio je ostavku na funkciju sudije i saopštio da se povlači “jer ne prihvata bilo čije ultimatume, pritiske, prijetnje i zastrašivanja”.

Godinu ranije Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata Uprave policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost napravili su bezbjednosnu procjenu u kojoj je pisalo da su Aković i njegova porodica ugroženi zbog suđenja u predmetima organizovanog kriminala.

Čim je podnio ostavku, obezbjeđenje mu je ukinuto.

Uprava policije: Podaci o tome su tajni

Iz Uprave policije saopšteno je juče da ne mogu odgovoriti na pitanja - ko ugrožava Akovića, pozivajući se na tajnost podataka.

Podsjetili su da, shodno Vladinoj Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, osim ličnosti navedenih u tom aktu (predsjednik države, Skupštine, Vlade....), Vlada može odrediti da se obezbijede i druge ličnosti... ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti.

Uprava policije, policija
foto: Uprava policije

”Podaci i saznanja o mogućoj ugroženosti ličnosti koje se obezbjeđuju shodno navedenoj Odluci, a kojima raspolaže Uprava policije, su klasifikovani, označeni kao tajni podaci i kao takvi ne mogu biti dostupni javnosti. Policijski službenici Sektora policije posebne namjene, kao specijalizovane organizacione jedinice Uprave policije, kojoj je u nadležnosti povjereno vršenje poslova neposrednog obezbjeđivanja štićenih ličnosti, osim na osnovu gore navedene odluke, svoje poslove obavljaju poštujući odredbe Zakona o tajnosti podataka, zatim pravila struke i metodologije rada, pa shodno navedenom nijesmo u mogućnosti da damo konkretne odgovore na upućena pitanja, a sve isključivo iz razloga bezbjednosti štićenih ličnosti”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

Aković: Platiću cijenu ako je potrebno...

Aković je Vijestima potvrdio da je dobio policijsku zaštitu, poručivši da je njegova dužnost da brani klijente i da će, ako je njegov život cijena toga, on platiti tu cijenu.

”Advokat brani ljude, njihova prava, ne djela. Veličanstvenost ovog poziva se ogleda u tome, što branite kiljenta u momentu, kada mu društvo, pa čak u nekim slučajevima i najbliži okreću leđa. Dužnost moja kao branioca, bez izuzetka, je da svoje klijente profesionalno i zakonito branim, bez obzira na njihovo ime i prezime, društveni status koji su imali prije hapšenja i krivična djela za koja se optužuju. Ako je život branioca cijena za takav pristup, nemam dilemu, platiću je”, poručio je Aković.

Aković
Akovićfoto: Boris Pejović

On ističe da sve drugačije ne bi bilo pošteno prema klijentu, sopstvenoj savjesti i profesiji koju obavlja.

”Zbog ovakvog svog pristupa, često sam na udaru određenih pojedinaca, koji ne zaslužuju da im ime pomenem, koji vode prijave i lažne medijske kampanje protiv mene, koje odbacujem sa indignacijom. Procjenom eventualne ugrozenosti moje bezbjednosti bave se nadležni državni organi u čiji rad vjerujem i iskazujem im zahvalnost na tome”, kazao je on.

Bonus video: