Uhapšen Rade Milošević, SDT ga sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije

Doskorašnji šef Uprave prihoda i carina, po nalogu SDT-a, slobode je lišen u Nikšiću

102712 pregleda 236 komentar(a)
Milošević, Foto: Boris Pejović
Milošević, Foto: Boris Pejović

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su Rada Miloševića, u sklopu istrage o nestanku milionski vrijednih paketa cigareta, saopšteno je Vijestima iz više izvora.

Doskorašnji šef Uprave prihoda i carina, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, slobode je lišen u Nikšiću.

"Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva, Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode bivšeg direktora Uprave prihoda i carina, zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije", kazao je Vijestima specijalni tužilac/portparol Vukas Radonjić.

Milošević je privođen i početkom oktobra, ali je tada pušten nakon šestočasovnog zadržavanja u policiji.

Vijestima je rečeno da je tadašnji javni funkcioner satima pojašnjavao kako je u Upravi prihoda i carina tekao postupak čuvanja i spaljivanja oduzetih cigareta iz Slobodne zone Luke Bar, ali nije imao objašnjenje gdje su i kako nestali paketi vrijedni gotovo milion eura.

Iz SDT-a tvrde da u pećima nije spaljen broj cigareta popisan u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Uprava prihoda i carina organizovala je prvo uništavanje, 30. juna ove godine, u nikšićkoj privatnoj fabrici "Javorak“. U toj operaciji, mimo znanja Uprave policije, pred komisijom UPC koju je imenovao Milošević, uništen je dio ali nikada nije javno objelodanjeno koliko paketa.

U naredna dva navrata, Uprava prihoda i carina organizovala je javno paljenje - 17. avgusta, kada je UPC saopštila da će tog dana biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar u pećima koje se nalaze u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću. Posljednje spaljivanje organizovano je u Nikšiću, kada je Milošević saopštio da će se uništiti roba vrijedna tri miliona na tržištu, a u nabavci blizu milion.

Novović i tim boravili u Ujedinjenom Kraljevstvu

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i njegov tim boravili su u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Posjeta se, kako je saopštio SDT, fokusirala na jačanju saradnje između Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i službi Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koje rade u oblasti borbe protiv korupcije i teškog i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

"Obje strane su potvrdile posvećenost i namjeru da zajedno rade na borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, kao i na ublažavanju negativnih uticaja istih na privrede Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva", piše u saopštenju tužioca/portparola SDT-a Vukasa Radonjića.

Bonus video: