Jovanić i Jović ponudili 678.000 eura za puštanje iz pritvora

Na juče održanom ročištu za kontrolu optužnice, okrivljeni Jovanić je zamolio vanraspravno krivično vijeće kojim predsjedava sudija Boris Savić da u što kraćem roku odluči o njegovom predlogu za jemstvo

25470 pregleda 66 komentar(a)
Jovanić, Foto: Boris Pejović
Jovanić, Foto: Boris Pejović

Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici izjavila je "Vijestima" da su bivši predsjednik Privrednog suda Crne Gore okrivljeni Blažo Jovanić i okrivljena Snežana Jović ponudili Višem sudu jemstvo u nepokretnostima ukupne vrijednosti 678.000 eura, kao garanciju za ukidanje pritvora i da se u nastavku sudskog procesa brane sa slobode.

Oni su optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva okrivljeni da su počinili krivino djelo zloupotreba službenog položaja.

"Optuženi B.J. i S.J. dostavili su Višem sudu predlog za jemstvo. B.J. je ponudio 442.000 eura u nekretninama, dok je S.J. ponudila 236.000 eura, takođe u nekretninama", kazala je Muzurović.

Na juče održanom ročištu za kontrolu optužnice, okrivljeni Jovanić je zamolio vanraspravno krivično vijeće kojim predsjedava sudija Boris Savić da u što kraćem roku odluči o njegovom predlogu za jemstvo.

"U pritvoru se nalazim već osam mjeseci i smatram da su ispunjeni uslovi da Viši sud odluči o jemstvu koje sam ponudio. Smatram da visina zaprijećene kazne ne može biti razlog za moj pritvor jer nasuprot nje pored imovine koju predlažem kao garanciju, argumenti koje bi sud trebao uzeti prilikom odlučivanja su da sam otac troje djece koje izdržavam, da sam zaposlen, da sam bio predsjednik Privrednog suda, kao i prezumpcija nevinosti", kazao je Jovanić.

I okrivljena Jović se obratila predsjedniku vanraspravnog vijeća sudiji Borisu Saviću, ističući da se nezakonito nalazi u pritvoru.

"Šest mjeseci sam držana u pritvoru zbog saslušanja jednog svjedoka koji nikada nije ni saslušan. Nakon tri mjeseca dodat mi je novi pritvorski osnov i to opasnost od bjekstva iako sam dostavila dokaze da stan u Beogradu nije na moje ime niti posjedujem tu nekretninu. Pritvorski osnov opasnost od bjekstva mi je uveden nezakonito jer na te nove okolnosti nijesam saslušana a činjenično stanje je bilo isto kao na dan hapšenja. Nedavanjem prava na žalbu uskraćena mi je ustavna žalba", kazala je Jović.

Pored Jovanića, zbog stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja na optužnici su stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnici kompanije ,,Ogimar“ Danijela i Dušan Laković.

Na optužnici su i kompanije Titan Security d.o.o. Podgorica, Securitas Montenegro d.o.o. Podgorica, Top Force System d.o.o. Nikšić i Ogimar MNE d.o.o. Podgorica.

Jovanić je nakon hapšenja 9. maja u Specijalnom tužilaštvu tvrdio da je posao predsjednika Privrednog suda radio savjesno i odgovorno i da nije kršio zakon.

Bonus video: