Budvanska URA: Osuđujemo postupanje našeg sugrađanina na Cetinju, sloboda govora nije govor mržnje

"Pored kazne i konsekvenci za takvo postupanje, važno je ukazati i na one koji su ga u tom sramnom postupanju bodrili i snimali, bez obzira na to da li je bio sasvim trijezan i svjestan svojih osramoćujućih postupaka"

6369 pregleda 5 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA saopštio je da najoštrije osuđuje postupanje njihovog sugrađanina na Cetinju.

Budvanin Vladimir Dimić uhapšen je nakon što je na internetu objavljen video snimak na kojem upućuje uvrede građanima Cetinja i urinira na autobuskoj stanici na ulazu u Cetinje.

"Pored kazne i konsekvenci za takvo postupanje, važno je ukazati i na one koji su ga u tom sramnom postupanju bodrili i snimali, bez obzira na to da li je bio sasvim trijezan i svjestan svojih osramoćujućih postupaka. Ovakvi istupi se moraju sankcionisati adekvatno i imati na taj način funkciju odvraćanja potencijalnih počinilaca sličnih radnji", navodi budvanska URA u saopštenju.

Povezani članci

22. Decembar 2022.

Budvanin uhapšen nakon snimka sa Cetinja

Kako su rekli, potrebno je istrajno stvarati ambijent građanskog društva i uzajamne tolerancije i suživota građana, u kom se poštuje različitost, odnosno svačije pravo na izjašnjavanje i na slobodu govora.

"Međutim, sloboda govora nije govor mržnje i uvredljivi govor. Zato vjerujemo da će ovakvi slučajevi i pojedinci naići na osudu svih učesnika u društvenom djelovanju, političkih partija, NVO i civilnog sektora, institucija, ali i svih građana", kažu iz URE.

Apeluju na sve političke partije da kod svog članstva razvijaju kritičnost i otklon od ovakvih ponašanja.

"Ne manji uticaj ima porodica, a činjenica je da se u uslovima velike političke polarizacije naša omladina ekstremizuje i njome se očigledno lakše manipuliše na društveno kranje opasan način", zaključili su.

Bonus video: