Miloševiću nuđen status svjedoka saradnika?

Milošević je pred sudijom rekao da mu je nuđeno da pomogne tužilaštvu u istrazi šverca cigareta, ali da je to odbio

58782 pregleda 53 komentar(a)
Miloševića juče sprovode u Viši sud, Foto: Luka Zekovic
Miloševića juče sprovode u Viši sud, Foto: Luka Zekovic

Radu Miloševiću nuđen je status svjedoka saradnika u predmetu šverca cigareta.

Prema saznanjima Vijesti, to je juče pred sudijom za istragu Goranom Šćepanovićem saopštio doskorašnji direktor Uprave prihoda i carina.

Izvor Vijesti tvrdi da je Milošević odbio da odgovori na pitanja svog pravnog branioca, advokata Vladana Bojića - ko mu je i kad to predložio, rekavši da za sada neće o tome javno govoriti.

Njemu je navodno to nuđeno iste večeri kada je uhapšen.

On je osumnjičen da je šef kriminalne organizacije koja je krijumčarila duvanske proizvode. Prema Zakonu o krivičnom postupku, svjedok saradnik ne može biti osoba za koju postoji osnovana sumnja da je organizator ili vođa kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe.

Miloševiću je juče određen pritvor do 30 dana, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva koje rukovodi tim predmetom.

Povezani članci

23. Decembar 2022.

Miloševiću pritvor do 30 dana

To su tražili zbog straha od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Advokat Bojić najavio je da će žaliti na odluku suda.

Žaliće se na odluku suda: Advokat Bojić
Žaliće se na odluku suda: Advokat Bojić foto: Filip Roganović

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Milošević je sudiji rekao da na svjedoke nikako ne može uticati, jer sa njima nema komunikaciju, osim službene što su nekad imali.

Kazao je, tvrdi izvor Vijesti, i da predloženi svjedoci nemaju nikakva saznanja o paljenu cigareta, jer u tom poslu nisu učestvovali. Dodao je i da imao kad da pobjegne

Nakon saslušanja Miloševića, kazao je da je njegov branjenik, kao i u tužilaštvu, i u sudnici negirao izvršenje krivičnih djela koja mu SDT stavlja na teret.

”Neprihvatljivo mi je da za tri mjeseca - od 30. juna, kada je bilo prvo čuveno spaljivanje do kraja septembra, okrivljeni Rade Milošević može biti paradigma šverca cigareta Crne Gore, koja je prepoznata na svim meridijanima. To je groteska”, rekao je advokat.

Dodao je da, prema njegovom uvjerenju, Milošević nije osnovano sumnjiv: “A da ne govorimo o bjekstvu ili uticaju na svjedoke, jer je tri mjeseca to mogao da čini, ali nije”, kazao je Bojić.

Istakao je da je riječ o porodičnom čovjeku, ocu dvoje maloljetne djece.

”Predložio sam sve alternativne mjere. Time se čuva interes istrage. Sve ono što obezbjeđuje interes istrage sam predložio”, rekao je Bojić.

Uskoro nova hapšenja?

Grupi kojom je navodno rukovodio Milošević na teret se stavlja da su prodavali, a ne uništavali ilegalne cigarete koje je država oduzela.

U pitanju su cigarete milionske vrijednosti, a iz SDT-a tvrde da je samo 10 odsto završavalo u fabričkim pećima na spaljivanju.

Tragovi ka Miloševiću istražitelje su poveli navodno nakon što je kamion pun paketa zaplijenjenih cigareta “nestao” na putu od Podgorice do Nikšića, gdje ih je trebalo spaliti...

Milošević je tada bio na čelu Uprave prihoda i carina, koja je rukovodila tim procesom.

Privođen je i početkom oktobra, ali je pušten nakon šestočasovnog zadržavanja u policiji. Prema nezvaničnim informacijama, nije imao objašnjenje gdje su i kako nestali paketi vrijedni gotovo milion eura.

U tom periodu uhapšeno je više službenika UPC, odnosno šef mobilnog tima za suzbijanje krijumčarenja, ali i predsjednik i članovi Komisije za spaljivanje cigareta...

Gostujući u emisiji “Načisto” 6. oktobra, Milošević je rekao da sumnja da je sve namještaljka i da su njoj kumovali tadašnji šef ANB-a Savo Kentera i funkcioner tajne službe Drago Spičanović.

Teške optužbe

Bivši ministar odbrane Raško Konjević prekjuče je na Tviteru objavio papir na kome piše da se, prema operativnim podacima, krijumčarenje cigareta odvija pod patronatom Miloševića, a da je taj posao odobren od premijera i šefa URA Dritana Abazovića.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović potom je saopštio da ne zna ništa o dokumentu koji je prezentovao lider SDP-a i da zato ne može govoriti ni o njegovoj autentičnosti.

Abazović je pred novinarima saopštio da je u pitanju namještaljka, koju su kreirala četiri čovjeka iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a da su Konjević i još jedan poslanik politički eksponenti takve priče.

Konstatovao je i da ga to ne čudi, jer se “kod kriminalne hobotnice upalio alarm”, nakon što je u SDT odnio torbu sa brojnim dokumentima o njihovim nezakonitim radnjama.

IZ Građanskog pokreta URA nazvali su taj tekst smijurijom “portparola mafije Raško Konjević, koju je pisao sa bivšim direktorom ANB-a Savom Kenterom, Dragom Spičanovićem a koju su pečatirali njihove mecene Lazović i Ubović”...

Krimi-grupu sad stvorio u maju

Advokat Bojić je saopštio juče da je specijalni tužilac Jovan Vukotić donio naredbu o sprovođenju istrage, u kojoj se “pomjerio u maj”.

”Sad više nije u aprilu stvorena organizovana kriminalna grupa, nego u maju. Smatram da je potpuno besmisleno da Milošević bude šef organizovane kriminalne grupe za šverc cigareta, koji se, znamo, odvija od 1992. godine. Ne vidim osnov, ni elementarnu logiku. Nešto je izopačena logika da poslije 30 godina šverca cigareta u Crnoj Gori, za koji znamo da se odvija, a to znaju i u Velikoj Britaniji i na svim svjetskim meridijanima, da Rade Milošević bude paradigma šverca cigareta. Nemojmo da se podsmijavamo i potcjenjujemo inteligenciju narodu”, rekao je Bojić.

Nakon preksinoćnjeg saslušanja u tužilaštvu, advokat je kazao da njegovog klijenta sumnjiče da je u aprilu formirao kriminalnu grupu, iako je tek u maju imenovan za direktora Uprave prihoda i carina.

Bonus video: