Mijajlović: Apelacioni opet ukinuo presudu Višeg suda, tražimo izuzeće Savića

"Predsjednik sudskog vijeća Višeg suda Boris Savić, iako evidentno pravno učeno lice, kao dugogodišnji državni tužilac i sudija te i dugogodišnji predsjednik Višeg suda, zbog svog neprofesionalnog i nesavjesnog postupanja po optužnici NVO GRUS protiv okrivljenog Kenana Hrapovića i ostalih, ne donosi zakonitu odluku jer se svjesno stavio u zaštitu navedenih okrivljenih lica"

17331 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nevladina organizacija Grupa za razvoj i unapređenje sporta (GRUS) saopštila je da je Apelacioni sud drugi put ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici, kojim je bio obustavljen krivični postupak protiv Kenana Hrapovića, Nikole Antovića i Mira Kneževića, za krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik GRUS Mirko Mijajlović se navodi da je Apelacioni sud rješenje Višeg suda, donijeto u vijeću kojim je predsjedavao predsjednik Višeg suda Boris Savić, drugi put ukinuo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Mijajlović je naveo da su Saviću bili dostupni "svi relevantni dokazi", i optužio predsjednika Višeg suda da ih je "apsolutno zanemario zbog neprofesionalnog i pristrasnog postupanja, u konkrenoj krivično pravnoj stvari".

"Apelacioni sud je ponovo utvrdio da rješenje Višeg suda ne sadrži potpune i jasne razloge o svim odlučnim činjenicama, a da su dati razlozi nejasni i nepotpuni, te se navedeno rješenje ne može ispitati, zbog čega je drugi put ukinuto. Predsjednik sudskog vijeća Višeg suda Boris Savić, iako evidentno pravno učeno lice, kao dugogodišnji državni tužilac i sudija, te i dugogodišnji predsjednik Višeg suda, zbog svog neprofesionalnog i nesavjesnog postupanja po optužnici NVO GRUS protiv okrivljenog Kenana Hrapovića i ostalih, ne donosi zakonitu odluku jer se svjesno stavio u zaštitu navedenih okrivljenih lica, iako je zakonski zastupnik NVO GRUS u svemu utemeljeno ukazao i priložio relevantne dokaze, koji su u spisima predmeta, da su okrivljeni Hrapović, Antović i Knežević osnovano sumnjivi za djela koja su predmet podnijete optužnice", naveo je Mijajlović.

Dodaje da u prilog toj tvrdnji govori činjenica da je u Ministarstvu zdravlja, tokom 2018/19/20 god. sprovedeno osam raspodjela finansijskih sredstava NVO-ima "i nezakonito podijeljeno 1.055.000 eura budžetskih sredstava".

"Od ukupno osam sprovedenih raspodjela, šest raspodjela je odlukama okončao okrivljeni Hrapović kao stvarno nenadležni organ i prigrabivši za sebe više prava nego mu je to zakon dozvoljavao, podijelio 910.000 eura. Od tog iznosa okrivljeni Hrapović je 471.000 eura podijelio dvjema privilegovanim NVO Cazas i Juventas, preko limita propisanog zakonom, čime im je kao stvarno nenadležni organ ostvario protivpravnu imovinsku korist".

Mijajlović dodaje da je Hrapovića u raspodjeli finansijskih sredstava NVO i prekoračenje zakonom propisanog limita pri dodjeli sredstava NVO Cazas i Juventas u toku 2020. utvrdila i Državna revizorska institucija (DRI), u svom Izvještaju o reviziji.

"Odluke u svih osam sprovedenih raspodjela u Ministarstvu zdravlja, tokom 2018/19/20. god. poništene su presudama Upravnog suda po kojima okrivljena lica uopšte nijesu postupila. Zbog toga je NVO GRUS, novim tužbama pred Upravnim sudom ishodovala sedam novih presuda zbog tzv. ćutanja administracije odnosno nepostupanja po ranije donijetim obavezujućim presudama po kojima se takođe nije postupilo, iako do današnjeg dana ni za jednu od osam sprovedenih raspodjela tokom 2018/19/20. g. ne postoji zakonita Odluka o raspodjeli sredstava NVO. U odnosu na sve relevantne dokaze, dostavljene uz optužnicu, koji se nalaze u spisima predmeta, okrivljeni Hrapović, Antović i Knežević su se pred istražnim sudijom Višeg suda izjašnjavala i branila ćutanjem", naveo je Mijajlović.

On navodi i da su svi relevantni dokazi bili dostupni Saviću i da ih je on "apsolutno zanemario zbog neprofesionalnog i pristrasnog postupanja, u konkrenoj krivično pravnoj stvari".

"Kao pravno učenom licu, koje predsjedava sudskim vijećem u konkretnoj krivično pravnoj stvari, Apelacioni sud drugi put ukida nezakonito rješenje o obustavi krivičnog gonjenja protiv Hrapovića i drugih, zbog učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka pri njegovom donošenju. To je i više nego opravdan razlog za izuzeće Borisa Savića, kao predsjednika sudskog vijeća, u ponovnom postupku, kao i sudskog vijeća kojim je predsjedavao u konkretnoj krivično pravnoj stvari", zaključio je Mijajlović.

Bonus video: