Lazović odveo ubice do Kožara i Hadžića?

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da su naredbu o sprovođenju istrage donijeli zbog postojanja osnovne sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo

59758 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Zbog ubistva škaljaraca Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu, Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Milana Kneževića, Radoja Živkovića zvanog Žuti, Ljuba Milovića, Petra Lazovića i Filipa Kneževića.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da su naredbu o sprovođenju istrage donijeli zbog postojanja osnovne sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

Lazovića terete da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba krivičnog položaja, a Kneževića za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Okrivljenom P. L. se stavlja u istrazi na teret i da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, raspoređen u Upravi policije Crne Gore, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenja i drugom pribavljao korist, jer je, kao policijski službenik zadužen za otkrivanje krivičnih djela i učinilaca organizovanog kriminala, podatke do kojih je došao iz službenih evidencija ili kroz službene radnje o pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije i podatke o aktivnostima policije prema pripadnicima suprostavljene kriminalne organizacije, dostavljao organizatorima i drugim pripadnicima organizacije čiji je sam bio član, ali i izdavao naloge policijskim službenicima da ne preduzimaju službene radnje prema pojeidnim pripadnicima kriminalne organizacije čiji je pripadnik", piše u saopštenju.

Specijalni tužilac Radonjić objašnjava da su Kašćelan i Lazović, koji su u pritvoru zbog drugih krivičnih djela, saslušani u toj istrazi i da su negirali krivična djela za koja se terete.

"Ali su njihove odbrane osporene dokazima prikupljenim u izviđaju", navodi se u saopštenju.

Zviceru i Vujotiću se stavlja na teret da su sa državljaninom Srbije Darkom Šarićem tokom 2020. godine stvorili kriminalnu organizaciju:

"Sa ciljem izvršenja teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čiji su članovi postali ostali okrivljeni, 11 državljana Srbije i dva državljanina Kosova i druga nepoznata lica, a svi su imali unaprijed određene zadatke i uloge, te da su okrivljeni i ostali poznati i nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, u junu i julu 2020.godine, po naredbi organizatora, ostvarujući svoje zadatke i uloge - prikupljali podatke o lokaciji i kretanju oštećenih A.K. i D.H., pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije koje treba lišiti života".

Oni su, prema navodima SDT-a, obezbjeđivali novac za pripremanje i izvršenje krivičnog djela, lažne javne isprave za prikrivanje identiteta pripadnika i neposrednih izvršilaca i njihovo nesmetano kretanje između zemalja.

"Nabavljali i obezbjeđivali vatreno oružje koje će se koristiti za izvršenja djela i prevozna sredstva i plovila, odnosno „štek stanove“ za izvršenje djela i bjekstvo, odnosno skrivanje, da bi, iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu, u Grčkoj, lišili života oštećene, za šta je neposrednim izvršiocima krivičnog djela isplaćeno 1.400.000 eura", piše u saopštenju SDT-a.

Dodaje se i da su ostali okrivljeni trenutno u bjekstvu ili su nedostupni državnim organima Crne Gore, "dok krivično gonjenje pripadnika kriminalne organizacije koji su državljani Srbije i Kosova, je u nadležnosti njihovim matičnih država, shodno propisima o važenju krivičnog zakonodavstva Crne Gore".

Bonus video: