Značku i pištolj sad duži pola MUP-a

Pitanje je ko će donositi rasporedna rješenja, kome odgovaraju za rad i eventualne nezakonitosti, kao i kome treba gomilanje kadra i preklapanje poslova unutar MUP-a i Uprave policije

36819 pregleda 11 komentar(a)
Usvojeno pet amandmana na Predlog zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima: Policijska akcija u Kotoru (ilustracija), Foto: Uprava policije
Usvojeno pet amandmana na Predlog zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima: Policijska akcija u Kotoru (ilustracija), Foto: Uprava policije

Ono što je ljetos započeto usvajanjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, nastavljeno je preksinoć u parlamentu kada su poslanici usvojili pet amandmana na Predlog zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima - kojim se službenicima Direktorata za bezbjednosni nadzor MUP-a sada zakonski daju policijska zvanja i ovlašćenja.

Ovim izmjenama, nakon što stupe na snagu objavljivanjem u Službenom listu, biće dozvoljeno da oko 200 službenika, odnosno, gotovo polovina zaposlenih u MUP-u, kojima je u opisu posla upravni nadzor i kontrola, sada imaju policijska ovlašćenja - službenu legitimaciju, značku i da duže službeno oružje.

Usvojene izmjene u direktnoj su koliziji sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, koji predviđa da službenike sa policijskim zvanjima i ovlašćenjima raspoređuje direktor Uprave policije, pa je sada pitanje kako će aktuelni starješina policije Zoran Brđanin donositi rasporedna rješenja za službenike koji su unutar MUP-a, a za čiji rad je zadužen odlazeći ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Osim toga, pitanje je i kako će i kome službenici MUP-a sa policijskim ovlašćenjima odgovarati za moguće zloupotrebe u radu i postupanju jer Zakon o unutrašnjim poslovima jasno predviđa da se time bavi isključivo direktor Uprave policije, koja bi zakonski trebalo da bude potpuno operativno neutralna od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Brđanin
Brđaninfoto: Boris Pejović

Upućeni tvrde da je ovim izmjenama samo širom otvoren put za uhljebljenje partijskih vojnika i nepotrebno gomilanje kadra unutar MUP-a, jer novoformirane - Jedinica za antikorupciju i Direkcija za nadzor i kontrolu MUP-a, nemaju ništa veća zakonska upravna ovlašćenja nego što je to Zakonom o unutrašnjim poslovima odavno dodijeljeno Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada Uprave policije.

Tim novim jedinicama, gdje je najnovijim predlogom MUP-a, mimo Kadrovskog plana, predviđeno zaposlenje 83 službenika, samo se duplira posao koji bi trebalo da rade ovlašćeni policijski službenici Odjeljenja unutrašnje kontrole, odnosno da između ostalog - ispituju životni stil službenika policije, kontrolišu njihovu imovinu, otkrivaju korupciju...

Usvojenim amandmanima u praksi može doći i do vrlo neobične situacije, jer će unutar MUP-a djelovati čak tri organizacione cjeline koje će imati ista zaduženja - da obavljaju kontrolu i prate zakonitost rada kolega unutar Uprave policije, a ti poslovi se preklapaju i sa nadležnostima koju u prvom redu ima Specijalno policijsko odjeljenje (SPO).

Ipak, ključno pitanje je ukoliko im je u opisu posla upravni nadzor i kontrola rada, šta će službenicima MUP-a, policijska ovlašćenja, odnosno mogućnost da duže značku i pištolj, kada je to dato službenicima Uprave policije ali zbog postupanja prema građanima.

Glasala 43 poslanika

Za Predlog izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima glasalo je 43 poslanika, nije bilo uzdržanih ili protiv predloženih amandmana.

Predloženi amandmani do Skupštine nijesu stigli preko Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade jer bi na taj način morali da prođu rešeto Sekretarijata za zakonodavstvo, javnu raspravu ali vjerovatno i mišljenje Evropske komisije.

Predlozima poslanika, koji su kroz seriju predloženih amandmana dostavljenih tokom decembra, skratio se taj rok ali i ušlo u veoma opasnu praksu koja ukoliko uzme maha, može da napravi velike sistemske probleme.

Niko od poslanika, kada su već predložili izmjenu Zakona o unutrašnjim poslovima, nije se sjetio da dostavi amandman da recimo prije svakog napredovanja u policijsko zvanje svakome službeniku se prvo provjeri diploma. Na taj način bi se smanjila sumnja da je veliki broj diploma unutar UP i MUP-a nabavljeno na nezakonit način.

Skupština Crne Gore, poslanici
foto: Luka Zeković

Amandmane parlamentu podnijeli su poslanici SNP-a, koji su tražili izmjenu člana 1 Zakona o unutrašnjim poslovima odnosno dodavanje stava 6, tražeći da se službene obaveze, odgovornosti, prava, značka koju imaju službenici Odjeljenja unutrašnje kontrole primjenjuju i na službenike koji obavljaju poslove bezbjednosnog nadzora i zaštite MUP-a.

Poslanici su usvojili i dva amandmana poslanika DCG Moma Koprivice, koji je članu 184 promijenio naziv u - Policijski službenik za kontrolu rada Ministartsva, ali i izmjenu člana 185 stav 2, koji je predložio da glasi: “Osim policijskih ovlašćenja...”

Koprivica je u obrazloženju naveo da se ovim amandmanom želi ojačati nadležnost i ovlašćenja jedinice MUP-a, koja vrši poslove “kontrole imovine i slobodnog stila policijskih službenika”.

”Omogućiće da u borbi protiv korupcije imaju sva policijska ovlašćenja koja će im pomoći u otkrivanju koruptivnih krivičnih djela. Time će moći da primjenjuju u potpunosti mjere tajnog nadzora i specijalne istražne metode. Na ovaj način će se ojačati jedinica koja će se suočiti sa korumpiranim kolegama”, piše u obrazloženju.

Plan krenuo ljetos

Kada je ljetos objelodanjeno da MUP ima plan da zaposli više 80 službenika sa policijskim zvanjem i ovlašćenjima, u ministarstvu je postavljeno pitanje ko to radi i da li je dokument pisan za odabrani kadar, koji ni u budućnosti neće imati šira ovlašćenja tokom obavljanja upravnog nadzora nego što je to do sada bio slučaj.

Građanska aktivistkinja i članica Radne grupe koja je radila na izradi Zakona o unutrašnjim poslovima Dina Bajramspahić tada je za “Vijesti” pojasnila da ta ideja nema apsolutno nijednu drugu svrhu osim povećanje kadra i zarada tim službenicima.

Bajramspahić
Bajramspahićfoto: Savo Prelević

”Oni će nastaviti da obavljaju tipičan službenički posao. Ti službenici niti namjeravaju niti imaju sposobnosti ili iskustvo da primjenjuju policijska ovlašćenja nad policijskim službenicima tokom vršenja upravnog nadzora, bili bi ismijani i da pokušaju. Radi se samo o tome da im se na osnovu dobijenih policijskih ovlašćenja povećavaju primanja, a davanje policijskih ovlašćenja za tu svrhu nije opravdano i nije sistemski”, pojasnila je ona.

Povlače zahtjeve za penziju...

Skupština je preksinoć usvojila i amandman grupe poslanika, kojim se predviđaju još povoljniji uslovi za penzionisanje policijskog kadra od 1. januara 2023. zaključno do kraja 2025. godine.

Amandmanom je tražena izmjena člana 184 Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je sada izglasano da službenici UP na sopstveni zahtjev već sa 50 godina života, 30 godina staža i deceniju efektivno provedenih na poslovima sa uvećanim stažom osiguranja, imaju pravo za odlazak u mirovinu.

Osim toga, amandmanom su dati još povoljniji uslovi za računanje iznosa penzije, koji se ovim poslaničkim potezom sada uvećava sa 20 na 30 odsto.

Zbog izglasavanja amandmana već danas su mnogi službenici UP, koji su podnijeli zahtjeve za odlazak u penziju do kraja ove godine povukli dokumenta jer žele da od Nove godine iskoriste povoljnije uslove i bolji obračun buduće penzije.

Početkom ove godine 1.084 službenika, koja su starija od 53 godine, imala su pravo na odlazak u penziju po povoljnijim uslovima. To pravo je do sada iskoristilo oko 350 službenika, a kako je sada dat rok od tri godine za još povoljnije uslove za odlazak u penziju, UP će se sasvim sigurno suočiti sa ozbiljnim odlivom kadra.

Policijski sistem, posebno kada su veći bezbjednosni rizici, već sada kuburi sa manjkom kadra pa se tako tokom obezbjeđenja većih okupljanja, službenici UP angažuju prekovremeno čak i po 14 časova.

Bonus video: