Green Home povodom prijetnji aktivisti sa Žabljaka: Niste sami, ekološki sektor nikada nije bio snažniji i odlučniji

"Zbog nerada i neefikasnosti državnih službi, ekološki aktivisti, članovi organizacija i pojedinci koji dižu glas za zaštitu i očuvanje prirode u Crnoj Gori u kontinuitetu izloženi prijetnjama i pritiscima"

8002 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Green Home
Foto: Green Home

NVO Green Home saopštio je da najoštrije osuđuje prijetnje koje su upućene ekološkom aktivisti sa Žabljaka, jer je prijavio divlje, nelegalne gradnje u prvoj zoni zaštite u nacionalnom parku "Durmtior".

O tom slučaju pisale su današnje "Vijesti".

"Ovim putem želimo da ohrabrimo sve one koji su svjedoci uništavanja prirode i nepoštovanja zakona da o tome javno govore i da iste prijavljuju nadležnim institucijama, jer u tome neće biti sami. Ekološki sektor nikada nije bio snažniji i odlučniji da se bori za očuvanje prirode", poručuju iz NVO Green Home.

Navode da je bespravna gradnja krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

"Vlada Crne Gore i Uprava za inspekcijske poslove moraju da organizuju rad inspekcijskih službi tako da se obezbijedi adekvatno funkcionisanje istih i u toku praznika. Neprihvatljivo je da objekti u najstrožoj zoni zaštite grade u danima vikenda i u toku praznika, te da institucije ne nalaze način da na iste reaguju", kažu iz ove NVO.

Green Home zaključuje da su zbog nerada i neefikasnosti državnih službi, ekološki aktivisti, članovi organizacija i pojedinci koji dižu glas za zaštitu i očuvanje prirode u Crnoj Gori u kontinuitetu izloženi prijetnjama i pritiscima.

Bonus video: