Aćimić će se braniti sa slobode

Takvu odluku donio je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici, koji je odlučivao o prijedlogu tužioca Marka Mugoše - da Aćimića pošalje u pritvor

26532 pregleda 27 komentar(a)
Osnovni sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Vlasnik Tehnoputa, Saša Aćimić, sa slobode će se braniti od optužbi da je počinio produženo krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje i krivično djelo skidanje i povreda službenog pečata i znaka.

Takvu odluku donio je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici, koji je odlučivao o prijedlogu tužioca Marka Mugoše - da Aćimića pošalje u pritvor.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, tužilaštvo će se žaliti na odluku sudije za istragu Miladina Pejovića.

Iz Osnovnog suda u Podgorici saopštili su da je odbijen predlog ODT-a za određivanje pritvora prema osumnjičenom Saši Aćimiću kao odgovornom licu u privrednom društvu "Tehnoput" DOO.

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je podnijelo ovom sudu predlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog Saše Aćimića, radi postojanja okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ukoliko se nađe na slobodi ponoviti krivično djelo, budući da je u dva navrata zatečen od strane građevinsko-urbanističke inspekcije da protivno Zakonu o planiranju prostora i izgradnje objekata, preduzima radnje koje su se odnosile na montiranje elemenata asfaltne baze, pri čemu je 14. 01. 2023. godine, nastavio sa izvođenjem radova i pored činjenice da je građevinsko-urbanistička inspekcija dan ranije izvršila pečaćenje objekta. Takođe je tužilaštvo predložilo određivanje pritvora zbog postojanja opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke R. P., K. P., P. D., L. N., B. B., M. L. i J. N", navode iz Osnovnog suda.

Kako su istakli, sudija za istragu ovog suda je ovakav predlog tužilaštva odbio i istovremeno odredio da se isti ima odmah pustiti na slobodu.

"Nalazeći da kod činjenice što Aćimić do sada nije osuđivan, pri čemu je privredno društvo 'Tehnoput' DOO nadležnom Ministarstvu predalo prijavu građenja objekta, po kojoj je urbanističko-građevinski inspektor dana 15. 12. 2022. godine, donio zapisnik o inspekcijskom pregledu u kojem je konstatovano da je provjera prijave građenja izvršena u skladu sa ovlašćenjima urbanističko-građevinskog inspektora i u skladu sa Zakonom, te da u tom dijelu nisu utvrđene nepravilnosti, a da je od strane punomoćnika DOO "Tehnoput" izjavljena žalba na rješenje urbanističko-građevinskog inspektora Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, po kojoj do današnjeg dana nije odlučeno, pri čemu državni tužilac svoj predlog za određivanje pritvora temelji na mišljenju da je osumnjičeni preduzimao radnje koje su se odnosile na asfaltiranje elemenata asfaltne baze, ne postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela", navode iz Suda.

Oni podsjećaju da se Aćimić tereti za produženo krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje i krivičnog djela skidanje i povreda službenog pečata i znaka, kao i da je sudija za istragu našao da ne postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će Aćimić u slučaju odbrane sa slobode ponoviti krivično djelo i da će ometati postupak uticanjem na svjedoke.

"Takođe je sudija za istragu ovog suda našao da ne postoje okolnosti koje ukazuju da bi Aćimić boravkom na slobodi ometao postupke uticajem na svjedoke, budući da se radi o 5 lica koja su zaposlena u privrednom društvu 'Elektro Bess' iz Hrvatske i jednom licu koje je zaposleno u DOO 'Tehno Put', a što sve nije od uticaja na određivanje pritvora po ovom pritvorskom osnovu, budući da u spisima predmeta postoji obimna dokumentacija, tako da objektivno i realno posmatrano svjedoci ne bi mogli olakšati krivičnopravni položaj Aćimića, ukoliko bi se našao na slobodi", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: