Martinović oslobođen optužbe: "Iscrpljen sam i bez emocija"

"Nema novca koji mi ovo može nadoknaditi"

22637 pregleda 10 komentar(a)
Martinović ispred Višeg suda u Podgorici, Foto: SAVO PRELEVIC
Martinović ispred Višeg suda u Podgorici, Foto: SAVO PRELEVIC

Novinar Jovo Martinović juče je presudom Apelacionog suda Crne Gore, oslobođen optužbe za posredovanje u švercu droge marihuane.

Presudu je objavila sutkinja tog suda Dijana Radulović.

”Sudija je Radulović je objavila oslobađajuću presudu i rekla da nema dokaza protiv mene. Naknadno će pismeno dostaviti presudu. Konačnu odluku će donijeti Vrhovni sud Crne Gore. Prošlo je više od sedam godina, 22. oktobra 2022. godine, od kako sam uhapšen i još skoro 15 mjeseci provedenih u pritvoru. Za nevjerovati je. Toliko sam iscrpljen sam da više nemam emocija. Ovo još nije pravosnažna presuda već će konačnu odluku donijeti Vrhovni sud. Apsolutno sam vjerovao u pravdu da ću biti oslobođen i pravda je dostižna”, izjavio je Martinović “Vijestima”, nakon što je objavljena presuda.

Na pitanje da li će tražiti naknadu štete za neosnovano vrijeme provedeno u pritvoru, ukoliko oslobađajuća presuda bude potvrđena, kratko je odgovorio: “Nema novca koji mi ovo može nadoknaditi”.

Vrhovni sud Crne Gore prethodno je ukinuo drugostepenu presudu Apelacionog suda istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Martinović je 8. oktobra 2020. godine, u ponovljenom postupku, osuđen na godinu zatvora u podgoričkom Višem sudu zbog posredovanja u švercu droge, a oslobođen optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

U martu 2021. godine Apelacioni sud odbio je njegovu žalbu i potvrdio presudu Višeg suda kojom je osuđen na godinu zatvora.

Sudije su, između ostalog, konstatovale da je Martinović iskoristio svoja poznanstva iz novinarske profesije kako bi spojio krijumčare droge.

Martinović je tada rekao da je presuda kojom je oglašen krivim zapravo podrška narkotrafikingu i organizovanom kriminalu, objašnjavajući da je čovjeku koji je uhvaćen sa 20 kilograma droge sve oprošteno u zamjenu za lažno svjedočenje protiv njega.

Tvrdio je i da takva odluka dokazuje da je crnogorsko pravosuđe zarobljeno.

U žalbi, koja je razmatrana pred Apelacionim sudom prije skoro dvije godine, između ostalog je kazao: “Obojica svjedoka su potvrdili moju odbranu, da nemam nikakve veze za predmetnom marihuanom niti da sam bio ikada zadužen da pronalazim lica od kojih se može nabaviti marihuana, već da sam sa dotičnima komunicirao isključivo u svojstvu novinara zbog dokumentarnog filma za francusku televiziju na kojem sam radio (“Put kalašnjikova” prikazan na Canal Plus-u 04.01.2016 u Francuskoj)”, istakao je Martinović u žalbi.

On se zatim osvrnuo i na visinu izrečene zatvorske kazne.

”Želim se osvrnuti na visinu kazne koja je oštra i veća od one koju su dobila lica u postupku koji su potpisali sporazume o priznanju krivice, a kojima se stavljao znatno veći stepen kriminalne radnje u odnosu na mene. Iz svega navedenoga, smatram da je sud donio odluku zasnovanu na zamjeni teza i pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju čije obrazloženje je konfuzno, protivrječno, koje u određenim elementima vrijeđa zdrav razum i inteligenciju i čak pokazuje ličnu netrpeljivost prema mojoj profesiji i meni samom. Predlažem da Apelacioni sud Crne Gore usvoji predmetnu žalbu i donese odluku kojom će preinačiti presudu Višeg suda u Podgorici od 08. 10. 2020. na način što će moju malenkost osloboditi od krivične odgovornosti za dati predmet ili predmet vratiti prvostepenom sudu u izmijenjenom sastavu vijeća na ponovni postupak i odlučivanje radi donošenja pravilne i zakonite odluke”, navodi se u žalbi novinara Jova Martinovića.

Bonus video: