Ističu rokovi da utvrde da li je Šuškavčević prijavio imovinu: I pola godine malo da zaključe slučaj

Etički odbor MUP-a od jula 2022. vijeća da li je službenik policije Mladen Šuškavčević prekršio Kodeks policijske etike

9645 pregleda 3 komentar(a)
Da li njegove kolege namjerno odugovlače sa odlukom: Šuškavčević (arhiva), Foto: djuric zoran
Da li njegove kolege namjerno odugovlače sa odlukom: Šuškavčević (arhiva), Foto: djuric zoran

Ukoliko u naredna tri dana Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova ne donese mišljenje da li je službenik Uprave policije Mladen Šuškavčević prekršio Kodeks policijske etike, taj slučaj će zastariti jer će 26. januara biti tačno pola godine kako je podnijet zahtjev.

Policijski službenici Željko Pejović i Igor Rmandić, 26. jula 2022. godine podnijeli su zahtjev Etičkom odboru na mišljenje - da li je Šuškavčević prekršio Kodeks policijske etike, odnosno podnio imovinski karton Agenciji za sprečavanje korupcije, ali do sada po tom zahtjevu nije odlučivano.

MUP je u odgovoru potvrdio da su zahtjev dobili krajem jula, ali kako bi kompletirali predmet i donijeli mišljenje navodno mjesecima samo čekaju izjavu od rukovodilaca Sektora policije posebne namjene, gdje Šuškavčević ima rasporedno rješenje.

Oni su naveli da su članovi Etičkog odbora, nakon dobijanja zahtjeva, na prvoj narednoj sjednici 22. avgusta 2022. godine razmatrali predmet i zatražili informaciju od Agencije za sprečavanje korupcije da li je Šuškavčević dostavio izvještaj o prihodima i imovini.

”Etički odbor je dana 26. 9. 2022. godine dobio odgovor od Agencije, u kojem stoji da policijski službenik M. Š. nije dostavio izvještaj o prihodima i imovini shodno članu 169 Zakona o unutrašnjim poslovima u vezi sa članom 23 stav 7 Zakona o sprečavanju korupcije. Dana 30. 9. 2022. godine upućen je dopis Sektoru policije posebne namjene, u kojem policijski službenik M. Š. ima rasporedno rješenje, da se policijski službenik izjasni na okolnosti, u cilju sagledavanja svih elemenata pri davanju mišljenja od strane članova Etičkog odbora. Zahtjev za dopunu dokumentacije u smislu izjašnjenja policijskog službenika je praksa koju Etički odbor sprovodi u svim predmetima, ukoliko prethodno nije dostavljena izjava ili službena zabilješka službenika protiv kojeg se vodi postupak”, piše u odgovoru MUP-a.

Na pitanje “Vijesti” da li će do 26. januara kada prijeti zastara ovog predmeta donijeti odluku, iz MUP-a su odgovorili:

”Očekujemo da će izjava biti dostavljena prije 26. januara, odnosno prije datuma kojim nastupa zastara u ovom predmetu, te će predsjednica Etičkog odbora zakazati sjednicu radi davanja mišljenja”, navodi MUP.

MUP je odgovoru naglasio i da su na jednoj od prethodnih sjednica članovi Etičkog odbora usvojili zaključak kojim se uređuje pitanje zastare zbog nedostavljanja dokumentacije, na način što će shodno članu 173 tačka 19 Zakona o unutrašnjim poslovima pokretati odgovarajuće postupke protiv neposrednih rukovodilaca.

Zbog toga što mjesecima Etički odbor ne donosi odluku u tom predmetu, policajci Pejović i Rmandić su 2. decembra prošle godine pisali urgenciju ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, kojeg su obavijestili da je Odbor i pored dostavljanja odluke Agencije za sprečavanje korupcije tražili od te institucije isti dokument.

”Etičkom odboru smo dostavili obavještenje Agencije za sprečavanje korupcije u kome se kaže da su oni već utvrdili da je Šuškavčević počinio prekršaj i da je agencija protiv njega podnijela Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. Opravdano se pitamo koja je svrha ponovnog traženja odluke ASK ako znamo da će ona samo potvrditi dokument koji odbor već ima. Postavlja se pitanje da li članovi Etičkog odbora svjesno odugovlače ovaj proces kako bi došlo do zastare i kako bi mogli da se proglase nenadležnim nakon toga”, piše u dopisu upućenom ministru.

Službenici UP su naveli i da je jedan od članova Etičkog odbora službenik UP kojeg je upravo imenovao Šuškavčević: “Koji je godinama predsjednik tog Sindikata i to mimo volje organa Sindikata Uprave policije, a na šta smo takođe upozoravali Ministarstvo unutrašnjih poslova”.

”Radi se o policijskom službeniku Predragu Jokiću protiv koga je podnesena prijava Etičkom odboru takođe zbog prekršaja iz nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije. Etički odbor se u ovom slučaju poziva na to da je odlučivanje po pritužbi trajalo duže od 6 mjeseci i da je postupak zastario. Osnov za ovakvo postupanje odbor nalazi u čl.20 Poslovnika o radu Etičkog odbora. Napominjemo da i pored uloženog truda i želje nigdje nismo uspjeli da pronađemo tekst ovog Poslovnika, odnosno on nije javno dostupan pa opravdano sumnjamo da se čitav slučaj prilagođavao onako kako je odgovaralo pojedinim ili svim članovima Etičkog odbora”, piše u obraćanju Pejovića i Rmandića.

Za komentar na Fejsbuku ekspresna odluka

Slučaj službenika Uprave policije P. V. pokazuje da Etički odbor u nekim predmetima donosi ekspresne odluke.

Jednoglasnom odlukom članova Etičkog odbora, službenik Granične policije P. V. kažnjen je jer je prekršio Kodeks policijske etike, nakon što je na društvenoj mreži - stranici MUP-a, napisao negativne komentare na rad ministra Adžića.

Predsjednica Etičkog odbora i šefica kabineta MUP-a, Kristina Đukanović je 7. oktobra dostavila Odboru zahtjev za izjašnjenje zbog pisanja službenika UP na Fejsbuku.

Dva mjeseca kasnije donijeta je odluka u tom predmetu.

Bonus video: