I ANB provjerava agenta FBI-ja

Iz Agencija za nacionalnu bezbjednost tvrde da su upoznati sa istragom i da utvrđuju činjenice o navodima da je bivši agent FBI-ja Čarls Mekgonigal moguće primio novac i od zvaničnika u Crnoj Gori

29274 pregleda 12 komentar(a)
Tajni agenti upoznati sa istragom: zgrada ANB-a (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Tajni agenti upoznati sa istragom: zgrada ANB-a (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) upoznata je sa istragom i utvrđuje činjenice o navodima da je američka savezna velika porota otvorila istragu o isplatama ili poklonima koje je bivši agent FBI-ja Čarls Mekgonigal moguće primio od zvaničnika u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

To je juče nezvanično rečeno Vijestima.

Pozivajući se na američke medije, Balkan Insight juče je objavio da je Mekgonigal, koji je nekada bio na čelu kontraobavještajnog odjeljenja Biroa u Njujorku, optužen da je radio sa sankcionisanim ruskim oligarhom Olegom Deripaskom nakon što je otišao u penziju i prikrivao stotine hiljada dolara koje je primio od bivšeg zaposlenog u albanskoj obavještajnoj agenciji dok je bio najviši funkcioner u birou.

Mekgonigal, koji se penzionisao iz FBI-ja 2018. godine, izjasnio se da nije kriv.

Prema optužnici, Mekgonigal je od FBI-ja sakrio prirodu svog odnosa sa bivšim stranim bezbjednosnim službenikom i poslovnim čovjekom koji je imao stalne poslovne interese u stranim zemljama i sa stranim vladama, piše Balkan Insight.

”Mekgonigal je zatražio i primio najmanje 225.000 američkih dolara u gotovini od pojedinca i otputovao u inostranstvo sa tom osobom i sastao se sa stranim državljanima. Pojedinac je kasnije služio kao izvor FBI-ja u krivičnoj istrazi koja uključuje strano političko lobiranje nad kojim je Mekgonigal imao zvaničnu nadzornu odgovornost”, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Pozivajući se na sudski poziv izdat u novembru, mediji su izvijestili da je velika porota zatražila bilo kakav materijal o Mekgonigalovoj komunikaciji ili sastancima sa vladinim zvaničnicima na Balkanu ili ljudima povezanim sa njima.

Tužioci navode da je tokom nekoliko putovanja u Albaniju, Austriju i Njemačku, Mekgonigal propustio da otkrije u obrascima američke vlade da se sastao sa “premijerom Albanije, kosovskim političarem i drugima”.

Tužioci su takođe tražili informacije o Mekgonigalovim putovanjima u Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, ali i o svim uplatama ili poklonima bivšim agentima FBI-ja iz tih zemalja od aprila 2017.

Savezni sud na Menhetnu takođe je optužio Mekgonigala i bivšeg sovjetskog i ruskog diplomatu Sergeja Šestakova za kršenje i zavjeru radi kršenja Međunarodnog zakona o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima i pranju novca.

Prema optužnici, Mekgonigal i Šestakov su 2021. godine sklopili zavjeru da pruže usluge Olegu Deripaski kršeći sankcije SAD uvedene ruskom milijarderu zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Poslije pregovora sa Deripaskinim agentom, Mekgonigal i Šestakov su istraživali rivalskog ruskog oligarha u zamjenu za skrivene isplate od Deripaske, tvrdi se u optužnici.

Mekgonigal je takođe optužen da je bezuspješno zagovarao ukidanje sankcija Deripaski.

Bonus video: