Nastavak suđenja za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1992. godine: sudnicu zaključali zbog zaštite žrtve

Prema navodima optužnice, Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović

8849 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejovic
Sjedište Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejovic

Zatvoreno je za javnost i jučerašnje suđenje Slobodanu Pekoviću, rođenom Ćurčić, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1992. godine.

To je, kako “Vijestima rečeno”, učinjeno zbog zaštite ličnosti oštećene, koja je svjedočila u podgoričkom Višem sudu.

”Zbog zaštite ličnog i porodičnog života oštećene, isključena je javnost sa današnjeg pretresa tokom njenog saslušanja”, saopštila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković.

Iznoseći odbranu u septembru prošle godine, okrivljeni je izjavio da nije ubio Muja i Eminu Šabanović 8. juna 1992. godine, te da ih ne poznaje.

Rekao je da nije kriv ni za silovanje oštećene A1 u septembru 1992.

Prema navodima optužnice, Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović.

”Ne priznajem krivicu, ni krivično djelo. Ja nikada nijesam bježao, niti sam se krio. Odlazio sam u Njemačku, u BIH, u Foču i Sarajevo. Više puta sam putovao po svijetu. Nema razloga da bježim. Želim da dokažem svoju nevinost. U presudi haškog Tribunala generalu Ratku Mladiću, ovaj slučaj porodice Šabanović je pomenut i nevedena se imena ubica. Toga dana ja nijesam bio u selu Hum”, kazao je tada Peković.

Dodao je da nije kriv ni za silovanje oštećene sa zaštićenim identitetom A1.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović.

Nakon što je Emina Šabanović, piše, kazala da nema oružja u kući, Peković je nekoliko puta udario po glavi drvenom drškom od lopate, a zatim uhvatio za kosu i odvukao do kuće Muja Šabanovića gdje ih je oboje ubio pucajući na njih iz automatskog oružja.

Navodi se da su njihova tijela izgorjela u požaru kuće Muja Šabanovića koju je zapalio Peković.

Peković je, prema navodima optužnice, početkom septembra 1992. i silovao ženu koja je dobila status zaštićenog svjedoka.

Dodaje se da je sa još nekoliko uniformisanih lica iz sportske dvorane “Partizan” u Foči, u navodnoj namjeri da ih spasi, izveo zaštićenog svjedoka – oštećenu sa maloljetnom ćerkom i još dvije osobe i njihovo petoro djece i odveo u stan koji se nalazio u blizini tadašnje SJB u Foči, u kojem se nalazila grupa vojnika. Uz prijetnju, Peković i drugi muškarac su silovali zaštićenu svjedokinju nakon čega su je izveli iz te sobe.

Bonus video: