SDT predalo optužnicu protiv 27 okrivljenih u akciji "Florida I"

Predloženo da se okrivljenima Dejanu Goluboviću, Nebojši Pejoviću, Nikoli Grguroviću, Slavku Miliću, Radislavu Vojičiću, Bošku Vujoviću, Jovanu Ercegoviću i Filipu Raduloviću produži pritvor

33162 pregleda 1 komentar(a)
Hapšenje osumnjičenih u akciji Florida I(arhiva), Foto: Boris Pejović
Hapšenje osumnjičenih u akciji Florida I(arhiva), Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminal, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 27 okrivljenih u akciji "Florida I".

Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv L.C., F.R., D.G., N.P., N.G., S.M., R.V., I.A., J.V., M.R., B.V., M.L., J.E., S.A., S.M., A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M., A.M., D.Ž., D.M., Z.G., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije.

Protiv okrivljenih F. R. i N. P. i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a okrivljenog D. G. i za dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Okrivljenima se stavlja na teret da su kao organizatori ili članovi kriminalnih organizacija, koje za cilj imaju vršenje krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem opojne droge kokain, sa jasno određenim ulogama i zadacima, a djelovanje kriminalnih organizacija je planirano u međunarodnim razmjerama, na duže vrijeme i zasnovano je na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, u cilju realizacije kriminalnog plana, učestovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi", navodi se u saopštenju SDT-a.

Dodaje se da su aktivnosti nadležnih državnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera, rezultirale otkrivanjem i zapljenom 592,9 kg kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019. godine, u luci "Horta", u Portugalu, 411 kg kokaina, na brodu "Nadudama", u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26 kg kokaina, na brodu "Aressa", tokom februara 2020. godine, na Arubi.

Predloženo je da se okrivljenima Dejanu Goluboviću, Nebojši Pejoviću, Nikoli Grguroviću, Slavku Miliću, Radislavu Vojičiću, Bošku Vujoviću, Jovanu Ercegoviću i Filipu Raduloviću produži pritvor.

Predloženo je i da se okrivljenima Lučijanu Kamporesiju, I.A., J.V., M.L., S.A., S.M., A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M., A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. sudi u odsustvu.

Povezani članci

28. Jul 2022.

"Florida 1" udarila na crnogorske pomorce

Bonus video: