Kaznili Šuškavčevića prije zastare

Reagovanje predsjednice Etičkog odbora MUP-a na tekst "Vijesti" od 24. januara

7516 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter.com/MupCg
Foto: Twitter.com/MupCg

Predsjednica Etičkog odbora MUP-a Kristina Đukanović poslala je reagovanje zbog teksta "I pola godine malo da zaključe slučaj", koji je objavljen u "Vijestima" 24.01.2023. godine, naglašavajući da su dan ranije na sjednici donijeli mišljenje u vezi sa tim predmetom.

"Vijesti" reagovanje objavljuju integralno.

"Nakon što je policijski službenik M.Š. dostavio izjašnjenje povodom pritužbe koju su Etičkom odboru uputili policijski službenici Ž.P. i I.R, uz prethodno dobijenu informaciju od Agencije za sprečavanje korupcije, zakazana je redovna sjednica Etičkog odbora, na kojoj je između ostalog razmatran i predmet u vezi sa policijskim službenikom M.Š. Imajući u vidu da je izjašnjenje dostavljeno, a sjednica održana prije 26.januara, nije nastupila zastara, te su članovi Etičkog odbora dali mišljenje. Članovi Etičkog odbora dali su mišljenje da je policijski službenik M.Š. prekršio Kodeks policijske etike u članu 11 (Policijski službenik za kojeg se vodi evidencija imovine dužan je da, u skladu sa zakonom, podnese izvještaj o imovini i prihodima i u njemu navede tačne podatke). Rok za davanje mišljenja na osnovu Poslovnika je 6 mjeseci od prijema predmeta, što znači da Etički odbor čim dobije dovoljno informacija na osnovu kojih može dati mišljenje, isto i učini.

Podsjećamo, na osnovu člana 31 Zakona o unutrašnjim poslovima Etički odbor povodom predloga, pritužbi i predstavki građana i policijskih službenika, kao i na osnovu sopstvenih saznanja, daje mišljenje da li određeno ponašanje policijskog službenika predstavlja povredu Kodeksa policijske etike.

Dakle, Etički odbor je institucionalni mehanizam koji za cilj ima profesionalizaciju, depolitizaciju i jačanje integriteta policijskih službenika. Ne služi kao alat za lične, profesionalne i druge obračune, niti zastupa stavove menadžmenta, sindikalnih organizacija ili bilo kojeg pojedinca. Članovi Etičkog odbora slobodno i nezavisno glasaju, a odluke donose većinom glasova ukupnog broja prisutnih članova."

Bonus video: