Odbrana traži da se van snage stavi rješenje o određivanju pritvora Kneževiću

Advokat Zdravko Đukanović naveo da Duško Knežević nikada nije pozvan na saslušanje na zakonom predviđen način, te da nije bilo osnova za određivanje pritvora

3922 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Branilac Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović podnio je predlog Višem sudu u Podgorici da se stavi van snage rješenje o određivanju pritvora Dušku Kneževića, kao potpuno neosnovano.

Kneževićev branilac se obratio i Specijalnom državnom tužilaštvu, odnosno glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću sa predlogom da SDT izda saglasnost Višem sudu za ukidanje pritvora, navodi se u saopštenju Atlas grupe.

Đukanovć je naveo da Knežević nikada nije pozvan na saslušanje na zakonom predviđen način, te da nije bilo osnova za određivanje pritvora.

"Dušku Kneževiću je pritvor određen po nalogu bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, a koji je uputstva prima od izvršne vlasti, po saznanjima odbrane konkretno od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Očiglednu činjenicu da je Duško Knežević žrtva nezakonitih postupaka Specijalnog tužilaštva Crne Gore potvrdila je i Komisija za kontrolu Interpola, kao nezavisan organ Interpola, u svojoj odluci broj CCF/114/R331.19 kojom su dana 31. 07. 2020. godine stavljene van snage sve crvene potjernice Interpola prema Dušku Kneževiću! U obrazloženju odluke donijete na 113. sjednici Komisije za kontrolu dosijea Interpola, izričito je navedeno da se potjernice u odnosu na Duška Kneževića ukidaju jer je Komisija kao nadležno tijelo u postupku kontrole utvrdila da je Duško Knežević žrtva očiglednog političkog progona", navodi se u predlolu.

Đukanović se obratio SDT-u i Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću sa predlogom da SDT da saglasnost Višem sudu u Podgorici za navedeni predlog.

"Imajući u vidu činjenicu da je pritvor određen nezakonito, bez bilo kakvog pravnog osnova, što tužilaštvo može utvrditi uvidom u spise predmeta koji se vode protiv Duška Kneževića, kao I uvidom u odluku Komisije Interpola koja je te nezakonitosti jasno utvrdila. Očekujemo da će rješenje o određivanju pritvora protiv Duška Kneževića, nakon 30 mjeseci od odluke Interpola, biti ukinut i da će Dušku Kneževiću biti omogućeno da pred Višim sudom u Podgorici nakon gotovo pet godina od početka otvorenog političkog progona, iznese svoju odbranu i svoja saznanja o nezakonitim postupcima prethodne izvršnevlasti u CrnojGori, zaključuje se u saopštenju Atlas grupe.

Bonus video: