CEGAS pozdravio odluku da Tužilački savjet raspravlja o šljunku

"Raduje činjenica da je predlog za usvajanje ovog pitanja, da bude dio današnje sjednice, jednoglasno prihvaćen, što može dati nadu da će u što boljoj mjeri doći do rasvjetljavanja ovakvih slučajeva", navode iz CEGAS-a

1880 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CEGAS
Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (CEGAS), pozdravio je inicijativu člana Tužilačkog savjeta, Steva Muka, da se tom tijelu dostavi dokumentacija od strane nadležnih tužilaštava, kako specijalnog tako i viših tužilaštava, u dijelu predmeta koji se tiču problema eksploatacije šljunka, s obzirom na značaj tog pitanja, kako u pravosuđu, tako i u javnosti.

"Raduje činjenica da je predlog za usvajanje ovog pitanja, da bude dio današnje sjednice, jednoglasno prihvaćen, što može dati nadu da će u što boljoj mjeri doći do rasvjetljavanja ovakvih slučajeva", saopštili su iz CEGAS-a.

"Raspravljaući o inicijativi kolega iz Akcije za ljudska prava, o načinu primjene Strategije za istraživanje ratnih zločina Državnog tužilaštva Crne Gore od 2021-2022. godine, članovi će podrobno razmotriti na koji način će dati svoj doprinos u dijelu zakonskih ograničenja, zbog osjetljivosti samih postupaka", dodaju.

Tužilački savjet je, kako navode iz CEGAS-a, i danas raspravljao da li je dužan ispitivati djelotvornost istrage, prilikom odlučivanja po pritužbama, a "mišljenja članova su bila podijeljena".

"U slučaju 'Grujičić', dva člana Komisije za odlučivanje po pritužbi, smatrala su da se TS, tj.Komisija za odlučivanje po pritužbi, ne mogu baviti ispitivanjem djelotvornosti istrage, dok je treći član TS i Komisije, smatrao da se o djelotvornošću istrage treba baviti, s obzirom na Zakon o Državnom tužilaštvu, gdje je jasno predviđeno da Državno tužilaštvo svoju funkciju vrši na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora", navode iz CEGAS-a.

U toj NVO smatraju da "sve ove dileme TS" nastaju i iz razloga "potrebe izmjene krovnog Zakona o Državnom tužilaštvu Crne Gore, koji će pratiti usklađenost podzakonskih akata".

Bonus video: