Osmatraju dronove iznad zatvora, kriju imaju li radar

Nebo iznad Spuža pod konstantnim nadzorom zatvorskih službenika, jer mjesecima unazad zatvorski kompleks nadlijeću bespilotne letjelice

25284 pregleda 11 komentar(a)
Jedan od krugova za šetnju u Istražnom zatvoru (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Jedan od krugova za šetnju u Istražnom zatvoru (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Zatvorske straže više puta su, u prethodnom periodu, zabilježile da dronovi nadlijeću bedeme Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) i paviljone u kojima borave pritvorena i osuđena lica, zbog čega je nebo iznad Spuža pod njihovim konstantnim nadzorom.

To su Vijestima kazali iz UIKS-a, objasnivši da su bespilotne letjelice jedan od savremenih rizika i prijetnji sa kojima se susrijeću - jer kriminalci dronove koriste za pokušaj ubacivanja nedozvoljenih stvari u prostor u kojem borave uhapšene osobe.

Posljednji pokušaj telefona da “slete” u Istražni zatvor bio je u noći između 19. i 20. januara. Službenici obezbjeđenja tada su zaplijenili dron, na koji su bila prikačena dva mobilna telefona i USB kabal.

Prema saznanjima Vijesti pronađen je u jednom od pritvorskih krugova za šetnju.

U aprilu prošle godine, na krov Istražnog zatvora sletio je dron sa četiri mobilna telefona.

U međuvremenu, spuške straže nekoliko puta uočile su da dronovi nadlijeću vazdušni prostor kompleksa UIKS-a.

”Kako je u prethodnom periodu zabilježeno više slučajeva prelijetanja bespilotnih letjelica - dronova u vazdušnom prostoru kompleksa Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, to su nadležne službe Uprave preduzele aktivnosti i mjere u cilju sprečavanja ubacivanja nedozvoljenih stvari. Prije svega, vršenje intenzivnog nadzora i osmatranja”, odgovorili su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

”Takođe, o navedenim nedozvoljenim aktivnostima obaviješteni su nadležni organi radi preduzimanja mjera i radnji iz djelokruga svog rada i djelovanja, a sve u cilju rješavanja ovog bezbjednosnog problema”, istakli su iz UIKS-a.

Nijesu htjeli zvanično da preciziraju koliko je do sada bilo slučajeva da dronovi nadlijeću UIKS i pokušaju doturiti mobilne telefone pritvorenim i osuđenim osobama.

Nezvanično, objasnili su da su njihove straže pod dodatnim oprezom, i da su bespilotne letjelice u proteklih nekoliko mjeseci primijećene više puta.

”Najčešće su nadlijetali Istražni zatvor, pa se sa sigurnošću može reći da im je taj dio i najinteresantniji. Zatvorski policajci raspoređeni na karaulama obično ih prvi primijete, nakon čega slijedi uobičajena procedura obavještavanja policije, kako bismo sproveli mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, kazao je sagovornik iz UIKS-a.

Zaplijenjeni dron i telefoni
Zaplijenjeni dron i telefonifoto: UIKS

Nabavka anti-dron sistema bezbjednosna tajna

Uz obrazloženje da to čine zbog zaštite sistema bezbjednosti, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nijesu željeli da odgovore da li su nabavili anti-dron sistem, ali ni da li su, ukoliko im je nebo još nezaštićeno, o tome razgovarali sa Ministarstvom pravde.

”Podaci o tehničkoj opremljenosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i eventualno planiranju i realizaciii nabavke određenih tehničkih uređaja i sistema, po svojoj prirodi su takvi da, u cilju zaštite kako sistema bezbjednosti u UIKS, tako i cjelokuponog sistema bezbjednosnih službi, ne mogu biti dostupni široj javnosti”, piše u odgovoru Službe za odnose sa javnošću.

Anti-dron puške dostupne su na tržištu, kao i anti-dron sistemi, među kojima su i mobilni, sposobni da unište rojeve bespilotnih letjelica i dronova, veoma malih površina i veličina.

Zbog bezbjednosnog rizika, rata kriminalnih klanova koji godinama bukti u Crnoj Gori i van njenih granica, a koji su za posljedicu imali čak i ubistvo u spuškom zatvoru, nabavka takve opreme za spuški i bjelopoljski zatvor više je nego nužna.

Našli pilota drona?

Nakon što su zatvorski čuvari u krugu za šetnju pronašli dron i dva mobilna telefona, menadžment UIKS-a obavijestio je Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, danilovgradski policajci tokom istrage pronašli su osobu u čijim rukama je bio džojstik.

Navodno, u toj istrazi saslušano je nekoliko osoba, a policija i službenici UIKS-a utvrđuju ko je naručio dostavu iz vazduha.

Iz UIKS-a je, prvobitno, nezvanično rečeno da sumnjaju da su telefoni namijenjeni nekom od uhapšenih pripadnika dva kotorska klana.

Naknadno, oni su dobili operativne informacije da je telefon pokušao da nabavi i uhapšeni direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, tvrdi izvor iz te bezbjednosne ustanove.

Ta informacija, međutim, nije zvanično potvrđena.

Bonus video: