Advokati Medenice spore Sky prepisku

U podgoričkom Višem sudu juče se satima raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti optužnice SDT-a protiv Vesne i Miloša Medenice i ostalih okrivljenih Nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda poručila da će istrpjeti, advokati spore Sky prepiske

20231 pregleda 15 komentar(a)
Sama će se najbolje braniti: Medenica juče nakon rasprave o optužnici, Foto: Luka Zeković
Sama će se najbolje braniti: Medenica juče nakon rasprave o optužnici, Foto: Luka Zeković

Optužnica podnijeta protiv nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i ostalih nije zasnovana samo na transkriptima razgovora vođenih preko kriptovane Sky ECC aplikacije, već i na iskazima pojedinih okrivljenih.

To je juče, u sudnici Višeg suda, rekao specijalni tužilac Vukas Radonjić, koji je predložio vanraspravnom krivičnom vijeću da potvrdi optužnicu.

Dugogodišnja prva žena crnogorskog pravosuđa, međutim, u sudnici je rekla da “optužba nije želja da se obračuna sa visokom korupcijom, koja i dalje postoji”, već da se “privuku birači”.

Pred predsjednikom vijeća, sudijom Goranom Šćepanovićem, juče se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti optužnice protiv Medenice, njenog sina Miloša Medenice i još 14 okrivljenih članova te kriminalne ekipe.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti Miloša Medenicu da je formirao kriminalnu grupu čiji članovi su, pored njegove majke, postali njeni nekadašnji tjelohranitelji Darko Lalović, Milorad Medenica, ali i Vasilije Petrović, Bojan i Marko Popović, Milica Vlahović Milosavljević, Marko Vučinić, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Marjan Bevenja, Stevo Karanikić i Goran Jovanović, kao i kompanija “Kopad Company”.

Prema tvrdnjama SDT-a oni su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

foto: Luka Zekovic

Obraćajući se sudskom vijeću, Medenica je ustvrdila da se optužnica zasniva na pretpostavkama, a onda je rekla da se pita “Od koga, kada i koliki je mito uzela”.

”Ova optužba je samo pretpostavka kao i to da je neko uzeo mito u moje ime. Ne može se tako lako neko optuživati. Istrpjeću ja ovo... Mene niko ne može bolje da brani nego ja sama. Izjasniću se kako je meni i mojim braniocima onemogućeno da se branimo u ovom postupku od samog početka. Prema zakonu postoji ravnopravnost stranaka, a to znači da tužilac ne može imati veća prava nego odbrana”, rekla je Medenica.

Ona je dodala da joj od početka nije omogućeno da se brani.

”Poznato je da pritvorski predmeti imaju oznaku posebne hitnosti, a u ovom mom slučaju imali su posebnu sporost. U prvoj naredbi za istragu protiv mene navedeno je da treba saslušati tri svjedoka, a tek nakon više od dvadesetak dana prvi je saslušan. Moj lični trelefon je pregledan i oduzet u petak, a već u ponedjeljak je podignuta optužnica protiv mene”, kazala je Medenica.

Htjela da ispita svjedoke

Dugogodišnja sutkinja tvrdi da ni ona ni njeni advokati nijesu obaviještavani o saslušanju svjedoka:

”Imala sam želju da prisustvujem saslušanju svjedoka iz Vrhovnog suda... Odbrana nije znala ko se i kada saslušava od tih svjedoka sudija, tako da nisam imala mogućnost da ih ispitam”.

Kazala je i da će ostaviti za sebe “svoju impresiju o optužbama da je, kao bivša predsjednica Vrhovnog suda postala član organizovane kriminalne grupe”:

”Da su sprovedene radnje i predlozi od strane odbrane, a to je saslušanje 23 svjedoka koji bi imali sigurno šta da kažu ne bi bilo ništa od ove optužbe protiv mene”, kazala je Medenica.

Ova optužba nije želja da se obračuna sa visokom korupcijom, koja i dalje postoji, ali jeste da se privuku birači, jer ovo ima posebnu težinu. Nemam nikakvu Skaj komunikaciju. Ne daj Bože da imam neku fotografiju sa bilo koijim članom kriminalne organizacije. Petnaest mjeseci sam u penziji. Kako to da imam uticaj. Ovdje se optužuju moja karijera i moja uspješnost”, rekla je juče Medenica

Jedan od njenih branilaca advokat Zdravko Begović istakao je da je odbrana bila diskriminisana od samog početka.

“Niko od saslušanih sudija Vrhovnog suda nije potvrdilo da je Vesna Medenica uticala na donošenje presuda. U optužnici piše da se ona u kabinetu dogovarala sa sudijom o presudama, ali ne piše ko je sudija ni o kojoj presudi. Nema opravdane sumnje da je počinila krivično djelo, pa predlažem da sud obustavi postupak protiv Medenice”, kazao je Begović.

Begović i Medenica
Begović i Medenicafoto: Luka Zeković

Advokat Zoran Piperović, branilac Marka i Bojana Popovića, optuženi za protivzakoniti uticaj u ime “Fab lajva”, predložio je sudu da se optužnica vrati i da je potpiše specijalni tužilac kojima ima 10 godina radnog iskustva:

“Ako je sudija zadužen za predmet revizije u Vrhovnim sudu, uradio radnju koju nije smio da uradi, kako tvrdi specijalno tužilaštvo u optužnici, kako je onda taj sudija svjedok, a nije saokrivljeni. Ovo je poenta da je sudija Branimir Femić donio zakonitu odluku i da tu nema djela, dok su iz tužilaštva htjeli da je kriminogenizuju na način koji ne bi uradio ni pripravnik u tužilaštvu”.

Advokat Nikola Martinović, branilac Vlahović Milosavljević, osvrnuo se na navode optužbe da je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja, objasnivši da je ona, kao sutkinja Privrednog suda, donijela rješenje privremenu mjeru, ali i da je to rješenje potvrđeno i na snazi je i danas.

Branilac Miloša Medenice, advokat Stefan Jovanović, naveo je nelogičnosti optužnice, ističući da je optužen na osnovu fotografija, ali i da uprkos optužbi da je omogućio uživanje droge za 38 osoba, niko od njih nije saslušan kao svjedok.

I ostali branioci okrivljenih, advokati Zdenko Tomanović, Damir Lekić, Nikola Strugar, Božo Milonjić, Nebojša Asanović, te advokatice Dina Šabotić i Maja Živković, predložili su sudu da obustavi postupak protiv okrivljenih.

“Linč okrivljenih”

Veoma detaljan osvrt na navode optužnice dao je advokat Miloš Vuksanović, branilac okrivljenog Marka Vučinića, koji se posebno fokusirao na Skaj komunikacije, na kojima se optužnica i zasniva.

“Na ovakvim dokazima ne mogu se zasnivati sudske odluke, pa predlažem da sud obustavi ovaj krivični postupak usljed nedostatka bilo kojeg dokaza koji bi ukazivao na osnovanu sumnju da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret ili da optužnicu vrati SDT na dopunu”, rekao je on.

Dodao je da je ono što je SDT pružio kao dokaz, u stvari neprovjerena indicija i operativni podatak - “na osnovu kojeg uopšte nije moguće voditi ovaj krivični postupak”.

Vuksanović je ustvrdio da su pravosudni organi podlegli pritisku javnosti i izvršne vlasti:

”I ne rade po zakonu nego da im se nešto ne bi prebacilo kroz javni spin i politički pritisak. S tim u vezi, nadležni državni organi, prije svega SDT, a ništa manje i Viši sud u Podgorici, prihvatajući podvalu u vidu Skaj komunikacija, pravno i profesionalno su izložili ove ljude javnoj sramoti, dozvoljavajući da nepouzdan materijal kao što su navodne Skaj komunikacije izađu i u najsirovijem obliku budu dostupne javnosti i medijima. Na taj način, mnogi ljudi, uključujući one koji su predmet ovih optužbi izloženi su javnom linču, surovom i neznavenom sudu javnosti, laičkom presuđenju čitalaca dnevnih novina i portala koji su, iz svog ugla legitimno, informacije prenosili onako kako bi to najviše doprinijelo tiražu i čitanosti”.

Bonus video: