RSF o slučaju Martinovića: Vrhovni sud da podrži prvu pobjedu istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori

"Nadam se da će pozitivan ishod ovog slučaja imati širi uticaj na slobodu medija u Crnoj Gori i da novinari neće biti automatski tretirani kao osumnjičeni ako istražuju organizovani kriminal ili korupciju na visokom nivou", rekao je Martinović

9959 pregleda 1 komentar(a)
Martinović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Martinović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Reporteri bez granica (RSF) još jednom su pozdravili oslobađanje od optužbi novinara Jova Martinovića, a takvu odluku Apelacinog suda Crne Gore nazvali su odlučujućom pobjedom za slobodu medija.

"Pozivamo i Vrhovni sud da podrži ovu prvu pobjedu istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori", rekao je Pavol Salaj, šef odjeljenja "Reporteri bez granica Evropska unija - Balkan".

Dodao je da su ponosni što su podržali ovog briljantnog i principijelnog novinara.

"I, nastavićemo da se zalažemo za njegovu konačnu oslobađajuću presudu i da radimo na većem poštovanju slobode medija u njegovoj zemlji", istakao je Salaj.

Martinović je 17. januara ove godine u Apelacionom sudu Crne Gore oslobođen od optužbi za šverc droge. On je bio optužen za trgovinu drogom zbog kontakata sa članom kriminalne grupe, dok je radio na dokumentarcu za francusku produkcijsku kuću CAPA. Nakon sedmogodišnjeg sudskog košmara, koji je uključivao i 15 mjeseci u istražnom zatvoru Martinović je konačno oslobođen optužbi, objašnjavaju iz RSF.

"Nadam se da će pozitivan ishod ovog slučaja imati širi uticaj na slobodu medija u Crnoj Gori i da novinari neće biti automatski tretirani kao osumnjičeni ako istražuju organizovani kriminal ili korupciju na visokom nivou", rekao je Martinović za RFS.

Reporteri bez granica navode da je presuda koju je Martinović dobio 27. januara vrlo jasna...

"Pored nedostatka dokaza, svi svjedoci su potvrdili odbranu optuženog (Jova Martinovića) da je jedini cilj inkriminisanog sastanka bio rad na pomenutom dokumentarnom filmu, a rad na filmu razlog je zašto je svjedok saradnik, kako je sam naveo, bio u čestoj komunikaciji sa optuženim".

Martinovićeva sedmogodišnja pravna iskušenja počela su 2015. godine kada su on i njegova dva izvora bili dio grupe od 17 ljudi koji su uhapšeni u međunarodnoj operaciji protiv organizovanog kriminala.

Dobitnik nagrade "Reportera bez granica" koja nosi ime "Piter Makler" za hrabro i etičko novinarstvo 2018. godine, Martinović je uvijek insistirao da je kontaktirao kriminalne grupe isključivo kako bi prikupio informacije u svrhu izvještavanja u javnom interesu.

"Ovaj slučaj mi je oduzeo dosta vremena i opteretio moje resurse i sposobnost da slobodno radim", dodao je Martinović.

"Reporteri bez granica" navode i da su od početka bili uvjereni u njegovu nevinost i uvijek su tražili njegovo oslobađanje. Takođe su skrenuli međunarodnu pažnju na nedostatak nezavisnosti pravosuđa u Crnoj Gori i na nespojivost maltretiranja novinara sa ambicijom zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

"Reporteri" zaključuju da je Crna Gora rangirana na 63. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF za 2022. godinu.

Bonus video: