Muk: Imenovanje Tanje Begović suprotno duhu Zakona o državnom tužilaštvu

Muk naglašava da je u Zakonu o državnom tužilaštvu jasno propisano da član Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca ne može da bude biran na mjesta rukovodioca Državnog tužilaštva, niti da napreduje za vrijeme trajanja mandata u TS

20244 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk kazao je da smatra da je imenovanje Tatjane Begović na poziciju vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca protivno duhu odredbi Zakona o državnom tužilaštvu.

Zbog toga je, rekao je, bio uzdržan prilikom odlučivanja o njenom imenovanju.

On naglašava da je u Zakonu o državnom tužilaštvu jasno propisano da član Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca ne može da bude biran na mjesta rukovodioca Državnog tužilaštva, niti da napreduje za vrijeme trajanja mandata u TS.

"Smatram da i u prethodnom slučaju kandidature gospođe Sanje Jovićević, kao i u današnjem kandidature gosopođe Tanje Begović ne postoje ti procesni, zakonski uslovi da budu određene za v. d. vrhovnog državnog tužioca", poručio je on nakon današnje sjednice.

Povezani članci

08. Februar 2023.

Tatjana Begović nova v.d. vrhovnog državnog tužioca

Muk smatra da je ta odluka suprotna duhu i cilju odredbi Zakona o državnom tužilaštvu jer one, kako kaže, postoje da bi se izbjegle situacije poput današnje.

"Nažalost, drugi članovi Tužilačkog savjeta su imali drugačije mišljenje. Ono je većinsko i ta odluka je donijeta", zaključio je Muk.

Bonus video: