SDT provjerava poslovanje CIS: Novović ušao u Glavni grad

Specijalno policijsko odjeljenje uzelo dokumentaciju CIS-a, zbog mogućih malverzacija tokom saradnje te gradske službe sa pojedinim IT firmama. Glavni grad potvrdio da je SPO uzeo dokumentaciju CIS-a, te da su nekadašnji direktor Džemal Lekić i rukovodstvo saslušani tokom izviđajnog postupka

64897 pregleda 57 komentar(a)
Slučajem rukovodi SDT: Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, Foto: Boris Pejović
Slučajem rukovodi SDT: Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, Foto: Boris Pejović

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) uzelo je kompletnu dokumentaciju Centralnog informacionog sistema (CIS) Glavnog grada, zbog mogućih malverzacija tokom saradnje te gradske službe sa pojedinim privrednim društvima.

To su “Vijestima” potvrdili i iz Službe za odnose s javnošću Glavnog grada, poručujući da očekuju da nadležni utvrde sve činjenice vezane za taj slučaj.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, policijske inspektore SPO posebno interesuju ugovori sklapani sa dvije privatne IT firme iz Podgorice - “Studio Lasso” i “Biznis insajder”.

Slučaj se radi po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem je čelu Vladimir Novović.

”Tokom izviđaja inspektori će provjeriti da li je regularno tekla tenderska procedura i da li je posao odrađivan kako je to prikazano u finansijskim izvještajima”, saopštio je izvor “Vijesti”.

Isti sagovornik tvrdi da su u toku dosadašnjeg izviđaja uzete izjave od direktora CIS-a Džemala Lekića i rukovodstva tog dijela sistema Glavnog grada.

Oni su u dosadašnjem dijelu izviđaja saslušani u svojstvu građana.

”Specijalno policijsko odjeljenje obratilo se Centru za informacioni sistem sa zahtjevom kojim se traži dostava kompletne dokumentacije, a u odnosu na pojedina privredna društva sa kojima je Centar za informacioni sistem ostvarivao saradnju u prethodnom periodu. Postupajući po navedenom zahtjevu, Centar za informacioni sistem je dostavio traženu dokumentaciju.

Nakon što je dostavljena dokumentacija, zapošljeni iz Centra za informacioni sistem su nas informisali da su dali izjave u cilju pojašnjenja saradnje sa privrednim društvima koja su predmet interesovanja. Imamo informaciju da je saslušan i nekadašnji direktor Džemal Lekić”, odgovoreno je “Vijestima” iz PG Biroa.

Oni su dodali da su ugovori koje zaključuju službe i organi Glavnog grada javno dostupni, sa svim podacima i vrijednostima ugovorenih nabavki.

”Nemamo saznanja o tome da su bilo koje privatne firme naplaćivale IT usluge koje nijesu izvršene. Očekujemo da će nadležni organi utvrditi sve činjenice i okolnosti u vezi sa predmetom Vašeg upita”, poručili su iz službe za odnose s javnošću Podgorice.

Sjedište gradske uprave (arhiva/ilustracija)
Sjedište gradske uprave (arhiva/ilustracija)foto: Luka Zekovic

Poslovi CIS-a

Na sajtu Glavnog grada objašnjava se da Centar za informacioni sistem obavlja poslove koji se odnose na uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema u Glavnom gradu, kao i planiranje i učešće u projektovanju i implementaciji informacionog sistema u Glavnom gradu, predlaganje novih programskih sistema i usavršavanje postojećih, izradu projektnih zadataka...

Održavanje računarske i mrežne opreme, kontrola automatske obrade podataka i sprovođenje mjera njihove zaštite, učešće u realizaciji obuka i usavršavanja za korišćenje informacione tehnologije i sistema, takođe su neki od njihovih poslova.

Dodaje se da pripremaju godišnji izvještaj za glavnog administratora o rješavanju upravnih stvari iz svoje nadležnosti, ostvarivanju principa transparentnosti objavljivanjem propisanih akata na web sajtu Glavnog grada, saradnji sa nevladinim organizacijama i drugim izvještajima u ostvarivanju njegove funkcije koordiniranja rada lokalne uprave...

”Vođenje i održavanje web sajta Glavnog grada, popis i evidenciju nepokretnih i pokretnih stvari kojima raspolaže Glavni grad, a koje ta služba koristi za ostvarivanje svojih funkcija (službene zgrade i poslovne prostorije izuzev onih koje koristi više organa uprave, oprema, prevozna sredstva i sl.), u skladu sa zakonom kojim se uređuje državna imovina; dostavljanje te evidencije u elektronskoj formi organu lokalne uprave nadležnom za poslove imovine sa svim promjenama nastalim u toku godine, iniciranje postupka prodaje pokretnih stvari koje koristi u ostvarivanju svojih funkcija, donošenje odluke i zaključivanje ugovora o zakupu službenih zgrada i prostorija koje koristi za ostvarivanje svojih funkcija neposrednom pogodbom, za potrebe održavanja sportskih, kulturnih, sajamskih, naučnih, stručnih i drugih sličnih potreba i manifestacija, uz saglasnost nadležnog organa Glavnog grada i dostavu tih ugovora organu lokalne uprave nadležnom za poslove imovine”, objašnjava se na sajtu zaduženja CIS-a.

Kompanije i povezana lica...

Prema nezvaničnim podacima iz istrage, inspektori utvrđuju da li je bivši direktor CIS-a Džemal Lekić preko povezanih lica osnovao dvije firme koje SDT sada kontroliše.

Navodno, postoje indicije da je mimo tenderskih procedura CIS-a, tim kompanijama davao poslove izrade IT softvera za Glavni grad.

”SDT vjeruje da je posao naplaćivan, ali da nikada nije urađen kako je to prikazivano. Zbog toga se vjeruje da je riječ o korupcionaškoj šemi, a na štetu Budžeta Glavnog grada. Kroz izviđajni postupak, ali i vještačenjem finansijske dokumentacije SDT će pokušati da utvrdi kolika je šteta”, tvrdi sagovornik Vijesti. Vlasnik i direktor privatne kompanije “Studio Lasso” je Anes Lekić.

U finansijskim izvještajima navodi se da su ukupni prihodi predati Poreskoj upravi u 2019. godini iznosili 108.000 eura, u 2020. godini 76.000, a u 2021. godini 141.000 eura.

Druga firma, prema istim podacima, poslovala je znatno skromnije - u 2019. godini prijavili su prihode od 9.000, u 2020. godini osam hiljada, a godinu kasnije - 10.000 eura.

Kao vlasnik te firme navodi se Vjera Grujičić, a direktor Jelena Dojčilović.

Na sajtu “Studio Lasso” među partnerima piše i Glavni grad, ali u projektima i portfoliju nema podataka šta su radili za gradske vlasti Podgorice.

Bonus video: