CEGAS i CIN-CG: Pravni presedani i izigravanje normi Tužilačkog savjeta

"Cijenimo da se izborom Begović, na način da je podnijela ostavku na članstvo u Savjetu svega pola sata prije izbora i na taj način direktno izigrala jasno propisanu normu Zakona o državnom tužilaštvu, nepotrebno bacilo negativno svjetlo na početak v.d. VDT mandata tužiteljke Begović"

3457 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Boris Pejović

Centar za građanske slobode (CEGAS) i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) saopštili su kako upozoravaju na moguće posljedice izigravanja i kreativnog tumačenja pravnih normi prilikom izbora više države tužiteljke i doskorašnje članice Tužilačkog savjeta, Tatjane Begović, na funkciju vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca.

Odluku da Begović preuzme VDT u srijedu je donio Tužilački savjet, koji je većinom glasova u tom tijelu odlučio da viša državna tužiteljka u Podgorici i do juče članica tog tijela, u narednih šest mjeseci preuzme rukovođenje tužilačkom organizacijom.

Povezani članci

08. Februar 2023.

Tatjana Begović novi v.d. vrhovnog državnog tužioca

08. Februar 2023.

Begović: Radom do rezultata

"Ne ulazeći u nesporne reference tužitelje Begović, smatramo da ovakvi pravni presedani i izigravanje normi, koji su suprotni odredbama Zakona o državnom tužilaštvu, a koji zabranjuje da se članovi Tužilačkog savjeta biraju za rukovodioce tokom trajanja mandata, otvara prostor i stvara praksa, koja će dati istu mogućnost nekom novom sastavu Tužilačkog savjeta, da na isti način predlažu i biraju kandidate, koji ne ispunjavaju uslove propisane zakonom", kažu iz CEGAS-a i CIN-CG.

Navode da cijene da se izborom Begović, na način da je podnijela ostavku na članstvo u Savjetu svega pola sata prije izbora i na taj način direktno izigrala jasno propisanu normu Zakona o državnom tužilaštvu, nepotrebno bacilo negativno svjetlo na početak v.d. VDT mandata tužiteljke Begović.

"Takođe, osnovano se otvorilo pitanje njenog zakonitog postupanja i spremnosti da zakonito i principijelno primjenjuje važeće pravne propise, imajući u vidu da je i sama pristala na izigravanje precizne norme, kako bi bila birana na ovu funkciju. Da bi se ubuduće spriječile moguće zlopotrebe, kreativna tumačenja i zaustavilo ovakvo postupanje, pozivamo članove Tužilačkog savjeta da u što hitnijem roku, predlože izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, kojim bi se uz brojne promjene, koje trebaju ovom zakonu, dodatno precizirali rokovi i propisao precizan postupak za predlaganja i izbora članova za rukovodeće pozicije u tužilaštvu, tokom trajanja njihovog mandata u Tužilačkom savjetu", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: