Zaposleni u filijali MUP-a u Budvi osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja

Kako se sumnja, Goran Boreta (49) i Boris Bojović u julu 2018. godine su izdali odobrenje za nabavku vatrenog oružja i time B.R. pribavili korist

26230 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Službenici Filijale za građanska stanja i lične isprave Goran Boreta i Boris Bojović, prije pet godina izdali su ličnu kartu i pasoš Budvaninu D.K. koji nije ni bio u Crnoj Gori, a to su učinili na osnovu biometrijskih podataka starih 10 godina. Osim toga, osuđivanom za prevaru omogućili su da, suprotno zakonu, dobije dozvolu za držanje oružja.

To su saopštili iz Uprave policije, ističući da su službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva, podnijeli Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru krivične prijave protiv Borete i Bojovića.

Njih dvojicu terete za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Policija sumnja da su Boreta (49) iz Kotora i Boris Bojović (46) iz Bijelog Polja, obojica sa prebivalištem u Budvi, kao zaposleni u Filijali za građanska stanja i lične isprave Budva, znajući da su njihova djela zabranjena, po prethodnom dogovoru i zajedno kao službena lica, protivpravnim iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti su po prijemu zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja od strane B.R. suprotno Zakonu o oružju i opštim uslovima za izdavanje odobrenja za nabavku oružja kategorije B fizičkom licu, u julu 2018. godine izdali odobrenje za nabavku vatrenog oružja i time pomenutom B.R. pribavili korist.

B.R. je nakon toga nabavio vatreno oružje marke ZASTAVA ARMS, model P10, kalibra 10 mm, te su potom osumnjičeni ovom licu izdali i dozvolu za držanje oružja iako je B.R. pravosnažno osuđivano lice za krivično djelo prevara.

Osim toga osumnjičeni G.B. i B.B. su i u februaru 2018. licu D.K. izdali ličnu kartu i pasoš sa podacima iz 2008. godine, a trebalo je navedene lične isprave izdati sa novim biometrijskim podacima.

Naime, u Pravilniku o uzimanju biometrijskih podataka prilikom izdavanja lične karte se propisuje da biometrijski podaci ne mogu biti stariji od dvije godine, a za pasoš se propisuje da ne mogu biti stariji od šest mjeseci, što u konkretnom slučaju nije urađeno.

Takođe se sumnja da se pomenuti D.K. u trenutku izdavanja dokumenata nije uopšte nalazio u Crnoj Gori.

Bonus video: