Intellize Mont i državljanin Turske utajili porez od skoro tri miliona eura?

Firma „Intellize Mont” Podgorica i F.A. se sumnjiče da prilikom angažovanja građevinske radne snage sa prostora Turske, a za potrebe investitora iz Crne Gore, nisu podnosili nadležnom poreskom organu izvještaje o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima

14804 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Privredno društvo "Intellize Mont" Podgorica i državljanin Turske F.A. (30) koji je odgovorno lice u tom privrednom društvu sumnjiče se da su utajili porez od skoro tri miliona eura.

Protiv njih je podnijeta krivična prijava državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a aktivnost su realizovali Uprava policije i Uprava prihoda i carina.

Oni se, kako su kazali iz policije, sumnjiče da su izvršili krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i utaja poreza i doprinosa.

"Aktivnostima policije i carina utvrđeno je da je F.A. u periodu 2020 – 2022. godine zloupotrebom svog položaja u privrednom poslovanju i prekoračenjem granica svog ovlašćenja, kao i nevršenjem svoje dužnosti, u namjeri da potpuno ili djelimično izbjegnu plaćanje poreza i doprinosa i drugih dažbina nadležnom državnom organu, pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 2.980.260 eura, a na štetu budžeta Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Firma „Intellize Mont” Podgorica i F.A. se sumnjiče da prilikom angažovanja građevinske radne snage sa prostora Turske, a za potrebe investitora iz Crne Gore, nisu podnosili nadležnom poreskom organu izvještaje o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima.

"Niti su izvršili obračun i uplate poreza na dohodak fizičkih lica, što je bila njihova zakonska obaveza, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi", kazali su iz Uprave policije.

Kao odgovorno lice u firmi, F.A. se sumnjiči da je tokom 2021. godine podizao novčana sredstva sa žiro-računa tog privrednog društva po osnovu materijalnih troškova, a da ti troškovi nisu opravdani sa adekvatnom poslovnom dokumentacijom.

Bonus video: