Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio prvostepenu presudu: Zviceru dvije godine i pet mjeseci zatvora

Ovo je, inače, prva pravosnažna presuda protiv Zvicera kome se u novosadskom sudu sudilo u odsustvu jer je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica u Beogradu, Podgorici, Kijevu i Budimpešti

18487 pregleda 1 komentar(a)
Zvicer, Foto: Screenshot/Youtube
Zvicer, Foto: Screenshot/Youtube

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je provostepenu presudu Višeg suda Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, kojom je Radoje Zvicer (40) iz Kotora osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja i produženo krivično djelo falsifikovanje isprave, pišu beogradske "Novosti".

Ovo je, inače, prva pravosnažna presuda protiv Zvicera kome se u novosadskom sudu sudilo u odsustvu jer je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna Interpolova potjernica u Beogradu, Podgorici, Kijevu i Budimpešti.

Prvookrivljenom Milenku Đukiću, sada bivšem policajcu iz Temerina, koji je prvobitno bio osuđen na dvije godine i tri mjeseca, kazna je, kako navode "Novosti", smanjena na dvije godine. Njemu je ova kazna izrečena zbog zloupotrebe službenog položaja i navođenja na ovjeru neistinitog sadražaja.

Istom presudom, Đukiću je izrečena i mjera zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika, kao i u svim državnim ustanovama, u trajanju od pet godina.

Obrazlažući presudu, sutkinja Ana Stamenić je kazala da je detaljnim i iscrpnim postupkom dokazano da je Đukić, kao policijski službenik počinio krivično djelo koje mu se optužnim predlogom stavlja na teret i da je preko Jedinstvenog informacionog sistema (JIS) MUP-a provjerio podatke za Slobodana Zeca, i dostavio ih Zviceru, a zatim je preko Dušana Popovića uradio mu i prijavu boravišta.

Prema njenim riječima, Đukiću je bilo dobro poznato da su Dušan Baltić i Radoje Zvicer, sa kojima je stupio u kontakt, osobe za koje se sumnja da se bave krivičnim djelima, i umjesto, kako je istakla, da se bavi gonjenjem i otkrivanjem krivičnih djela, učestvovao je u tome.

"Niste običan službenik, već policijski. To je otežavajuća okolnost. Korišćenje falsifikovanih ličnih dokumenata, ispostavilo se, učinili ste iz lične koristi. Sve dok se u redovima policije nalaze takvi policijski službenici, u ovoj državi neće biti ozbiljne borbe sa kriminalom" kazala je tada sutkinja Đukiću.

Zvicer je optužen da je uticao na policajca Đukića da mu pomogne i obezbijedi dokumenta i lažno boravište u Novom Sadu kako bi dobio ličnu kartu i pasoš na ime Slobodana Zeca.

Sada bivši policajac je Zviceru, prema optužbi, omogućio da dođe do biometrijskih ličnih dokumenata sa kojima je ovaj više puta prelazio državnu granicu.

Odbrana tražila oslobađanje

Zvicerov branilac je u završnoj reči tražila oslobađajuću presudu za svog klijenta napominjući da nije dokazano da su 23. novembra 2015. godine Zvicer i Đukić zajedno ušli u policiju u Temerinu i naveli policijskog službenika na ovjeru neistinitog sadržaja. Đukićev branilac je takođe istakao da smatra da navodi optužnog akta nisu dokazani i tražio da njegov branjenik bude oslobođen.

Bonus video: