Advokat Duška Kneževića: Odluka suda nezakonita i neočekivana

Zdravko Đukanović tvrdi da očekuje da će u žalbenom postupku biti odbijen zahtjev Crne Gore za izručenje iz Velike Britanije

10767 pregleda 6 komentar(a)
Duško Knežević i Milo Đukanović iz vremena saradnje (arhiva), Foto: Boris Pejovic
Duško Knežević i Milo Đukanović iz vremena saradnje (arhiva), Foto: Boris Pejovic

Odbrana Duška Kneževića saopštila je da očekuje da će biti odbijen zahtjev za ekstradiciju optuženog biznismena iz Engleske u Crnu Goru.

To je “Vijestima” saopštio advokat Zdravko Đukanović, povodom nepravosnažne odluke suda u Engleskoj o izručenju Kneževića iz Velike Britanije u Crnu Goru.

Konstatovao je da je za odbranu takva odluka neočekivana i nezakonita, podsjećajući da je odbrana uspjela da ukine i tri crvene Interpolove potjernice u drugostepenom postupku.

Zbog toga, rekao je, očekuju i da u žalbenom postupku, odluka drugostepenog suda Velike Britanije bude takva da se zahtjev Crne Gore za ekstradiciju odbije kao nezakonit: “Da bude odbijen kao zahtjev koji nema nikakvog pravnog osnova, već je produkt političkog progona od strane režima Mila Đukanovića”.

”Kada je riječ o odluci britanskih vlasti, odnosno prvostepenoj odluci suda da okrivljeni Duško Knežević, bude izručen u Crnu Goru radi vođenja sudskih postupaka, mogu reći da je odluka neočekivana i iznad svega nezakonita. Zašto: zato što se Duško Knežević nalazi u domenu terora i političkog progona od strane izvršne vlasti kojom joj rukovodio a koju i dalje u određenim segmentima čini struktura kojom rukovodi Milo Đukanović. Međutim, kao što je i Interpol raspisao potjernicu u odnosu na Duška Kneževića, a koju smo u drugostepenom postupku pred komisijom za žalbe Interpola uspjeli da ukinemo, nemam nikakvu sumnju da će na drugom stepenu nakon pažljive ocjene svih razloga za koje sam uvjeren da idu u korist Dušku Kneževiću, odluka o ekstradiciji biti izmijenjena i da će zahtjev za izručenje Crnoj Gori biti odbijen”, saopštio je Kneževićev zastupnik “Vijestima”.

Advokat Đukanović navodi da je protiv Duška Kneževića pokrenuto sedam krivičnih postupaka.

”Podignuto je šest optužnica i još se vodi istraga za jedan predmet. U dva predmeta, javnosti poznatijim kao ‘Aerodrom’ i ‘Kaspija’, potvrđene su optužnice, ali nijedan glavni pretres nije održan. U ostalim predmetima nijesu potvrđene optužnice. Ročišta su odlagana jer što sud nije dostavljao poziv okrivljenom Kneževiću. Postupci se vode pred Višim sudom u Podgorici”, podsjetio je branilac okrivljenog Kneževića.

On tvrdi da su tokom cijelog krivičnog postupka, predmeti koje je vodilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vođeni sa velikim brojem zloupotrebama, jer se “Kneževiću konstantno povređivalo pravo na odbranu”.

Braniocima je, kako je rekao, onemogućavano da fotokopiraju spise predmeta, a nisu im ni davani zapisnici sa saslušanja.

”Pozivani smo nekoliko sati prije saslušanja, iako se Beograd nalazi udaljen skoro 500 kilometara od Podgorice, da bi na taj način on na tim saslušanjima bio bez branilaca”, istakao je advokat Đukanović.

On podsjeća da je nakon imenovanja Vladimira Novovića za glavnog specijalnog tužioca, došlo do promjene u odnosu na odbranu.

”Tužilaštvo je počelo da provjerava naše krivične prijave koje smo podnijeli protiv bivšeg glavnog SDT-a Milivoja Katnića, te Mila Đukanovića i drugih koji su učestvovali u zločinačkom udruženju i lažnom optuživanju Duška Kneževića.

Od kada boravi u Londonu, Kneževiću je ugrožena bezbjednost od strane vlasti Crne Gore. Riječ je o bezbjedonosnoj procjeni posebne jedinice za borbu protiv terorizma Skotland jarda i od tada se Duško Knežević nalazi pod njihovom zaštitom.

Od ANB-a Crne Gore smo tražili da se uradi procjena bezbjednosnog rizika Kneževića, ali zasada nailazimo samo na ćutanje”, istakao je advokat Zdravko Đukanović.

Bonus video: