Apelacioni sud odbio žalbu, Jovanić ostaje u pritvoru

Viši sud je prošlog mjeseca odbio jemstvo Jovanića, koje je njegova porodica ponudila za ukidanje pritvora, odnosno kako bi se u sudskom postupku branio sa slobode

14119 pregleda 8 komentar(a)
Jovanić, Foto: Luka Zeković
Jovanić, Foto: Luka Zeković

Apelacioni sud odbio je kao neosnovanu žalbu bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, podnijetu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici od 16. januara.

Viši sud je prošlog mjeseca odbio jemstvo Jovanića, koje je njegova porodica ponudila za ukidanje pritvora, odnosno kako bi se u sudskom postupku branio sa slobode. Oni su u nepokretnostima garantovali jemstvom vrijednim 634.000 eura.

"Odlučujući o žalbi branioca okrivljenog izjavljenoj protiv navedenog rješenja ovaj sud je prihvatio razloge koje je dao prvostepeni sud da ponuđeno jemstvo u konkretnom slučaju ne predstavlja dovoljnu garanciju da će se obezbijediti prisustvo okrivljenog za dalji tok postupka i da okrivljeni do kraja postupka neće pobjeći, kao i da se svrha obezbjeđenja prisustva okrivljenog može postići samo mjerom pritvora koja se u konkretnom slučaju javlja kao nužna", saopšteno je iz Apelacionog suda.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je ranije Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća “Titan security” Podgorica, “Securitas Montenegro” Podgorica, “Top force system” Nikšić i “Ogimar MNE” Podgorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Kako se navodi u optužnici, Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine, a čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, zasada nepoznatih osoba: “Čiji je cilj bilo vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova”.

U optužnici se objašnjava da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak ili ulogu, kao i da su se u djelovanju kriminalne organizacije koristile privredne i poslovne strukture i uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast, ali i na druge važne društvene i ekonomske činioce”.

”Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizlazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala svoj kriminalni plan da kroz zloupotrebe službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka, nad stečajnim dužnicima: ‘Euromix Tours’ DOO Budva, ‘Sotto la Collina’ DOO Podgorica, ‘Nega Tours Montenegro’ DOO Budva, ‘Bjelasica rada’ AD Bijelo Polje, ‘Montri’ DOO Igalo, ‘Princ & Co’ DOO Kotor, ‘Montel’ - Motel Glava Zete DOO Nikšić i ‘Jastreb’ DOO Podgorica, u Privrednom sudu Crne Gore, u kojem je okrivljeni Jovanić bio predsjednik i postupao kao stečajni sudija, a okrivljeni Saža Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević učestvovali kao stečajni upravnici, odnosno okrivljeni Lješković i Zejak i kao procjenitelji i sudski vještaci i saradnici stečajnog upravnika, a okrivljena Jovićeva i kao advokat, pribavlja imovinsku korist, kroz nezakonito uvećavanje troškova stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i angažovanjem drugih okrivljenih i drugih lica kao saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka ili za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika, pa i kada je to apsolutno nepotrebno, da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku, odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjene imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić”, piše u optužnici.

Jovanić je, nakon hapšenja 9. maja 2022. godine, u Specijalnom državnom tužilaštvu tvrdio da je posao predsjednika Privrednog suda radio savjesno i odgovorno i da nije kršio zakon.

Bonus video: