Tarhaniš osuđen na 34 mjeseca zatvora

Prvostepena presuda za pokušaj ubistva Mensura Kurtagića u Rožajama

6291 pregleda 0 komentar(a)
Optuženog Tarhaniša dovode na suđenje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Optuženog Tarhaniša dovode na suđenje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Rožajac Elvedin Tarhaniš osuđen je juče u bjelopoljskom Višem sudu na dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Mensura Kurtagića.

Prema tužilačkom aktu, Tarhaniš je sa još jednom nepoznatom osobom, 9. januara 2022. godine, oko 2.30 časova, pokušao da ubije Kurtagića, u blizini benzinske pumpe “Eko” u Rožajama.

Kurtagić, koji se nalazio u Njemačkoj i bio nedostupan sudskim organima, zbog čega je bila raspisana i potjernica, iznenada se pojavio na prošlom ročištu i kazao da Tarhaniš nije taj koji je te večeri pucao u njega.

Tada je saopštio da je došao iz inostranstva samo da bi to saopštio u sudnici, kako bi prestali sa pretresanjem njegove kuće i uznemiravanjem ukućana.

On je porekao svoj iskaz u istrazi, kada je optužio Tarhaniša tvrdeći da je u njega ispalio najmanje 12 hitaca, te da je sa njim bio još jedan nepoznati napadač.

Tarhaniš je ranije kazao da nije pucao u Kurtagića, tvrdeći da su u dobrim odnosima.

Analizom tragova pucanja, Forenzički centar utvrdio je prisustvo GSR čestica na lijevoj šaci Tarhaniša, što ukazuje na mogućnost da je bio povezan sa ispaljenjem hica iz vatrenog oružja.

U izvještaju Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, koj je pročitan juče, navodi se da je oštećeni kritične večeri bio pod dejstvom narkotika - marihuane i kokaina.

Tužilac Slavenko Smolović u završnim riječima tvrdio je da je optužnica dokazana, tražeći da sa kazni na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine.

Prema optužnici, Tarhaniš je te večeri prišao zaustavljenom automobilu “pežo 206”, kojim je upravljao oštećeni i iz vatrenog oružja nepoznate marke kalibra 7,62 milimetra, ispalio projektil u njegovom pravcu, nanijevši mu laku tjelesnu povredu, dok je nepoznato lice drvenom palicom polomilo zadnje vjetrobransko staklo.

Bonus video: