HRA: Kovač tokom posjete Beogradu da otvori pitanje izručenja Vukovića

Zoran Vuković je još 1996. godine pravosnažno osuđen u Crnoj Gori za ratni zločin ubistva tri člana porodice Klapuh na 20 godina zatvora

5762 pregleda 10 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) očekuje da ministar pravde Marko Kovač tokom susreta sa ministarkom pravde Srbije Majom Popović razgovara i o zahtjevu Crne Gore za izrućenje Zorana Vukovića.

Kovač 3. marta putuje za Beograd, gdje će, kako je ranije najavljeno sa Popović, razgovarati i o predmetima ekstradicije i transfera koji su još uvijek otvoreni.

"Očekujemo da se razgovara i o zahtjevu Crne Gore za izručenje Zorana Vukovića, o kome Ministarstvo pravde Republike Srbije već sedam godina nije odlučilo kršeći tako međudržavni sporazum. Viši sud u Beogradu je još u martu 2016. godine utvrdio da su svi uslovi za ekstradiciju Vukovića Crnoj Gori ispunjeni".

Vukovića je 1996. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Hasana, Feride i Sene Klapuh u Plužinama 6. jula 1992.

Vuković je 25. decembra 2015. godine uhapšen u Srbiji, na graničnom prelazu Kotroman, po međunarodnoj potjernici Crne Gore. Određen mu je ekstradicioni pritvor, ali umjesto izručenja, njemu se gubi svaki trag. Srpsko Ministarstvo pravde uporno ćuti o ovom ratnom zločincu ne odgovarajući na molbu i dvije urgencije iz Crne Gore.

Povezani članci

10. Februar 2023.

Srbija ćuti o ratnom zločincu skoro sedam godina

Bonus video: