Osnovni sud u Podgorici pod pojačanim mjerama obezbjeđenja, policija pretresa advokate, sudske vještake, stranke...

Protestu prisustvuje veliki broj zaposlenih u crnogorskom sudstvu, tužilaštvu, advokati...

54277 pregleda 52 komentar(a)
Sa protesta ispred Osnovnog suda, Foto: Boris Pejović
Sa protesta ispred Osnovnog suda, Foto: Boris Pejović

Zgrada u kojoj su prostorije Osnovnog suda Podgorica, Osnovnog državnog tužilaštva i Prekršajnog suda od jutros je pod pojačanim mjerama obezbjeđenja.

Na ulazu u zgradu, veliki je broj pripadnika Uprave policije koji pretresaju svakog ko uđe unutra, uključujući advokate, sudske vještake i stranke.

Ručnim rendgen aparatom provjeravaju da li neko unosi nedozvoljene uređaje i provjeravaju sadržaj torbi.

Osim na prizemlju, pripadnici Uprave policije raspoređeni su i na svim spratovima te zgrade.

Veliki broj zaposlenih u crnogorskim sudovima, tužilaštvu, advokata, sduskih vještaka, građana okupio se ispred zgrade Osnovnog suda u Podgorici u znak podrške zaposlenim u ovoj zgradi koji traže da im se obezbijede bezbjedni uslovi za rad.

Okupljenima se obratila Milena Radulović, majka Marije Radulović koja je teško povrijeđena u petak 3. marta nakon što je Podgoričanin Mladen Bulatović (39) na ulazu u zgradu suda aktivirao najvjerovatnije ručnu bombu.

"Riječi nemam što se desilo mom djetetu. Teško mi je taj bilo kada sam čula... Moje dijete je završilo kako je završilo. Imamo informaciju da je Marija u boljem stanju, ali dok je ne vidim svojim očima i ne dođe kući ništa ne mogu da budem sigurna ni da vjerujem", kazala je Milena Radulović.

Video Alen Hadžović

Ona je dodala i da je nevjerovatno da u takvoj ustanovi nema zaštite.

Video Alen Hadžović

Predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović zahvalila se svima koji su došli da im pruže podršku.

Video Alen Hadžović

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, državni tužilac Duško Milanović kazao je da rade na tome tome da se bezbjednost popravi.

"Nadam se da će i državni organi i institucije shvatiti da treba da nam pruže punu podršku u zaštiti našeg rada kako bismo mogli slobodno da radimo naš posao", rekao je Milanović.

Video Jelena Jovanović

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je da su obaviješteni da je obezbjeđenje u zgradi Osnovnog suda znatno pojačano, te da advokati neće moći da uđu u sud bez detaljnih pregleda.

Video Alen Hadžović

Advokat Veselin Radulović kazao je da je krajnje vrijeme da se državne institucije pozabave pitanjem bezbjednosti u zgradama gdje su smještene pravosudne institucije.

"Bilo je ubistvo sudije u Baru. Prije desetak godina bilo ubistvo u Sudu za prekršaje i ništa se nije popravilo nakon tih tragičnihz događaja. Na današnji dan stanje nije bolje... Nažalost, desilo se što se desilo, moglo je biti i sa gorim posljediceima i krajnje je vrijeme da se institucije pozabave ovim pitanjem i da se zgrade u pravosuđu dovedu u stanju kakve treba da budu, ne samo kada je bezbjedsnost u pitanju nego i uslovi rada", rekao je Radulović

VIDEO Jelena Vujović

Komora javnih izvršitelja podržala je kolege zaposlene u sudovima i državnim tužilaštvima, ali i druge samostalne pravne profesije, u njihovim naporima da poboljšaju uslove rada, primarno kroz podizanje nivoa bezbjednosti zaposlenih.

"Svi koji primjenjujemo pravo u Crnoj Gori gotovo svakodnevno svjedočimo neprijatnim iskustvima sa nezadovoljnim strankama, koje nažalost ponekad budu i tragična. Pozivamo nadležne državne organe da nas sve zaštite pravovremenim, efikasnim i preventivnim djelovanjem i time nam omoguće da profesionalno i bez pritisaka obavljamo povjerene javne službe. Nezadovoljne stranke uvijek na raspolaganju imaju određena pravna sredstva kojima mogu štititi svoja prava i interese, pa nasilje, bilo koje vrste, nije opravdano. Stoga, ukoliko želimo državu potpune vladavine prava, uslovi u kojima svi radimo moraju biti znatno bolji i bezbjedniji, a naša odgovornost neupitna", zaključuje se u saopštenju Komore javnih izvršitelja.

Bonus video: